Alkuperäisnimi:
Sausage Party
Lajityyppi:
Piirroselokuva / Komedia / Toiminta
Julkaisija:
Walt Disney Studios Motion Pictures Finland
Valmistusvuosi:
2016
Valmistusmaa:
Yhdysvallat
Ohjaaja:
Conrad Vernon, Greg Tiernan
Näyttelijät:
Seth Rogen
Kristen Wiig
Jonah Hill
Bill Hader
Michael Cera
James Franco
Danny McBride
Craig Robinson
Paul Rudd
Nick Kroll
David Krumholtz
Edward Norton
Salma Hayek
Käsikirjoittaja:
Seth Rogen
Evan Goldberg
Jonah Hill
Kyle Hunter
Ariel Shaffir
Musiikki:
Christopher Lennertz, Alan Menken
Tuottaja(t):
Megan Ellison
Evan Goldberg
Seth Rogen
Conrad Vernon
Ikäsuositus:
16
Kesto:
89
Toimitus:
Lukijat:


Lue kommentit »


Valid HTML 4.01 Transitional

eXTReMe Tracker

RSS Uutiset  RSS Arvostelut   
Sausage Party

kansikuva
Elokuva

Shopwellin supermarketissa elintarvikkeet ja muut ostokset odottavat jumalina palvomiaan asiakkaita, jotta nämä veisivät heidät Suureen tuntemattomaan, paratiisimaiseen paikkaan, jossa kaikki on hyvin. Hodarinakki Frank (Seth Rogen) on jo pitkään pitänyt silmällä Brendaa (Kristen Wiig), sämpylää, jonka sisään hänen olisi tarkoitus päästä. Samassa paketissa Frankin kanssa austavat myös Barry (Michael Cera) ja Carl (Jonah Hill), makkarat, jotka odottavat samaa ihanaa kohtaloa. Kun kovia kokenut Hunajasinappi (Danny McBride) kuitenkin paljastaa mitä ihmiset ruualle todella kotonaan tekevät, alkaa hurja suunnittelu, millä kattilaan, uuniin, raastimeen tai elävältä syötäväksi joutuminen voitaisiin välttää. Vastassaan Mustaksi lordiksi kutsuttu myymälänhoitaja Darren (Paul Rudd), Frankin, Carlin, Barryn, Brendan, rinkeli Sammyn (Edward Norton) ja taco Teresan (Salma Hayek) sekä muutaman muun elintarvikkeen pakomatka eskaloituu lopulta täydeksi sodaksi ihmisasiakkaita vastaan.

Conrad Vernonin ja Greg Tiernanin ohjaama Sausage Party on jotain sellaista, jota et ole ennen nähnyt. Kyle Hunterin, Ariel Shaffirin, Evan Goldbergin sekä Hillin että Rogenin kynistä on kirvonnut tyystin sekopäinen ja kaikin puolin kontroversiaali käsikirjoitus, paikoin silkaa ruokapornoa, joka on paitsi räävittömän hauskaa, myös yllättävän fiksua. Perusotteeltaan varsin ateistisesta animaatiosta löytyy myös raakaa, mutta pohjimmiltaan mietittyä referenssiä niin Israelin ja Palestiinan tilanteeseen kuin muihinkin uskontokuntiin, joista kaikki saavat oman osansa ryöpytyksestä.

Vaikka tarinassa eri tasoissa liikutaankin, ja sanomaakin löytyy aina fasismin vastaisuudesta erilaisten elämänkatsomusten hyväksymiseen, pohjimmainen pointti on kuitenkin hillitön hauskanpito ja kaikkien mahdollisten tahojen tasapuolinen loukkaaminen. Siinä missä sarjatulella tykitetty räävi dialogi osuu miljoonasti maaliinsa, Sausage Party tulvii myös sekopäisiä leffalainoja aina Terminator 2:sta (1991) ja Pelastakaa sotamies Ryanista (1998) lähtien. Joillan tasoilla Sausage Party tuo mieleen Lego-elokuvan (2014), joka myös esitti varsin metafyysisiä ajatuksia olemassaolostaan, vaikka tanskalaisista lelupalkoista kertova seikkailu jääkin ainakin hulluudessaan kauas taakse.

Rogenin tutun röh-röh-röhinän johtamana huippukoomikot ovat loistavassa vedossa. Sivurooleissa laatuläppää heittelevät myös viina Firewater (Bill Hader), Lavash-leipä Kareem (David Krumholtz), voileipäkeksejä vihaava suolasnäkki Mr. Grits (Craig Robinsonin) ja Scott ”Diggs” Underwoodin Stephen Hawkingin mieleen tuova purukumi. Ihmisten lisäksi sankareitamme jahtaa myös psykoottinen käsidesi (Nick Kroll), kun taas ruokien kumppaniksi päätyy varsin vastentahtoisesti pölvästi narkkari (James Franco). Pahimman kohtalon kokevana vessapaperirullana artikuloi ohjaaja Conrad Vernon.

Yleensä koen suomeksi dubatut piirroselokuvat vastenmielisinä pakkosyötteinä, mutta Sausage Partyn kohdalla olisi voinut olla mielenkiintoista kuulla kotimaan äänitalenttien viljelevän alatyyliläppää originaalien tahdissa.

Yhteenveto

Ensimmäinen todellinen aikuisten animaatio sitten elokuvan South Park: Isompi, pidempi & leikkaamaton (1999), Sausage Party kattaa tarjolle vuoden erikoisimman menun.ElokuvaArtikkeleja pääset kommentoimaan kirjautumalla sisään FilmiFIN BBS -tunnuksilla. Mikäli et ole vielä rekisteröitynyt maailman parhaaseen suomenkieliseen leffafoorumiin, voit korjata virheesi täällä.

Katso kommentit (1) »Copyright © FilmiFIN 2004 - 2017