Alkuperäisnimi:
Allied
Lajityyppi:
Sota, Jännitys, Toiminta, Draama
Julkaisija:
Finnkino OY
Valmistusvuosi:
2016
Valmistusmaa:
Yhdysvallat
Näyttelijät:
Brad Pitt
Marion Cotillard
Jared Harris
Lizzy Caplan
Matthew Goode
Käsikirjoittaja:
Steven Knight
Musiikki:
Alan Silvestri
Tuottaja(t):
Graham King
Steve Starkey
Robert Zemeckis
Kesto:
125
Toimitus:
Lukijat:


Lue kommentit »


Valid HTML 4.01 Transitional

eXTReMe Tracker

RSS Uutiset  RSS Arvostelut   
Liittoutuneet

kansikuva
Elokuva

1. näytös. On vuosi 1942 ja Toisen maailmasodan riehuessa kuumana, kanadalainen vakooja Max Vatan (Brad Pitt) saa Ranskan Marokon Casablancassa yhteyshenkilökseen ranskalaisen Marianne Beauséjourin (Marion Cotillard). Salamurhaa suunnittelevan kaksikon tehtävänä on esittää avioparia, mutta tunteet ryöstäytyvät käsistä, eikä Amorin nuolia ole enää mahdollista väistellä. 2. näytös. Muutamaa vuotta Casablancan operaation jälkeen Lontooseen siirtynyt pariskunta on naimisissa ja Anna-tytärkin syntynyt, mutta Maxin maailma romahtaa tämän saadessa kuulla korkealta taholta, että Mariannea epäillään saksalaiseksi kaksoisagentiksi. Vaikka maanpetturuudesta ainoa rangaistus on kuolema, voivatko tunteet olla aitoja, ja jos voivat, ovatko tarpeeksi vahvoja uhmaamaan käskyjä?

Robert Zemeckisin lavea ja eeppinen, romantiikalla höystetty vakoilujännäri Liittoutuneet on paluu klassista Hollywoodia, ja erityisesti yhtä sen kulta-ajan merkkipaaluista, Michael Curtizin mestarillista Casablancaa (1942). Kerronnassa on glamouria ja jylhyyttä, jota tukee komeasti Don Burgessin briljantti kuvaus, joka hyötykäyttää runsaasti ohjaaja Zemeckisin tavamerkkejä, peilejä. Steven Knightin käsikirjoitus lainaa paitsi tapahtumapaikan, myös tapahtumia ja pienin variaatioin myös dialogia miljoonien rakastamasta Humphrey Bogart -klassikosta. Rauhallinen, paikoin jopa viipyilevä kerronta syö aavistuksen tehoja, vaikka kyseessä onkin varsin viihdyttävä ja viileä jännäri, jonka sateiselle lentokentälle sijoittuva finaali palkitsee nostalgian nälkäisen katsojan monin verroin.

Marion Cotillard ja Brad Pitt ovat klassinen pääpari, ensimmäistä kertaa yhdessä esiintyvät supertähdet saivat tabloidien lööppihyeenat hyppimään innostuksesta romanssihuhuilla, mutta ulkokohtaiset raportoinnit eivät yhtään vähennä sitä faktaa, että molemmat näyttelevät roolinsa erittäin hyvin. Sivummalla tasokasta tukea antavat Jared Harris Maxin kollegana Frank Heslopina, Lizzy Caplan Maxin siskona Bridgetina, sekä Simon McBurney brittien vastavakoilun V-osaston tylynä komentajana. Jo Quentin Tarantinon Kunniattomissa paskiaisissa (2009) nilkkinatsin roolissa nähty August Diehl kierrättää roolinsa herra Hobarina.

Yhteenveto

Perinteitä kunnioittava ja nostalgiaa henkivä, taitavasti rakennettu variaatio kulta-ajan klassikoista.ElokuvaArtikkeleja pääset kommentoimaan kirjautumalla sisään FilmiFIN BBS -tunnuksilla. Mikäli et ole vielä rekisteröitynyt maailman parhaaseen suomenkieliseen leffafoorumiin, voit korjata virheesi täällä.

Katso kommentit (1) »Copyright © FilmiFIN 2004 - 2017