Alkuperäisnimi:
Paterson
Lajityyppi:
Draama
Julkaisija:
Finnkino OY
Valmistusvuosi:
2016
Valmistusmaa:
Yhdysvallat
Ohjaaja:
Jim Jarmusch
Näyttelijät:
Adam Driver
Golshifteh Farahani
Barry Shabaka Henley
Käsikirjoittaja:
Jim Jarmusch
Musiikki:
Jim Jarmusch, Carter Logan, Sqürl
Tuottaja(t):
Carter Logan
Joshua Astrachan
Ikäsuositus:
7
Kesto:
119
Toimitus:
Lukijat:


Lue kommentit »


Valid HTML 4.01 Transitional

eXTReMe Tracker

RSS Uutiset  RSS Arvostelut   
Paterson

kansikuva
Elokuva

Paterson (Adam Driver) on bussikuski Patersonin kaupungissa New Jerseyssa. Hiljainen mies kirjoittelee runoja muistikirjaansa ja tarkastelee rauhallisesti ohilipuvaa maailmaa analyyttisesti. Patersonin vaimo Laura (Golshifteh Farahani) taas on miehensä täydellinen vastakohta, impulsiivinen ja kaikesta innostuva taiteellinen persoona, mutta eroavaisuuksista huolimatta parin yhteiselo on täynnä rakkautta ja molemminpuolista unelmien kannustusta. Tärkeä osa perhettä on myös omapäinen koira, englanninbulldoggi Marvin.

Kulttisuosikki Jim Jarmuschin maailmassa tajunta virtaa vuolaana, kuohuu paikoin koskina yli äyräiden ja hajoaa useiksi pieniksi puroiksi. Jarmuschin uusin elokuva, Paterson, jatkaa miehen valitsemalla tiellä ollen kaikesta turhasta riisutun eleetön kuvaus päähenkilönsä viikosta maailmassa, joka on niin tavallinen, että se muuttuu erikoiseksi. Kiireetön tunnelma luo oman atmosfäärinsä, jarmuschilaisen ulottuvuuden, jonka arjen detaljeja ohjaaja tarkastelee niin päähenkilöiden kuin lukuisten sivuhahmojenkin kautta.

Patersonin oikeiden kuuluisuuksien joukosta Jarmuschiin on tehnyt vaikutuksen paikkakunnan runoilija William Carlos Williams, jonka kirjan mittaiseen runoteokseen Paterson elokuvassa palataan toistuvasti, samalla kun päähenkilö Patersonin riimittömät ajatukset kirjautuvat teksteinä valkokankaalle.

Tulevaisuudessa vielä taatusti suurin tekoihin yltävä Adam Driver jatkaa persoonallisten töidensä sarjaa Patersonina, ollen täydellinen tulkki ohjaaja/käsikirjoittaja Jarmuschin hellän humoristiselle, mutta myös terävästi maailmaa tarkkailevalle tekstille. Yhtä lailla hyvää tulevaa voi veikkailla Lauraa esittävälle Golshiftch Farahanille, joka rakentaa roolistaan aidon innostavan hahmon. Sivummalla nähdään Patersonin kantakapakan baarimikko Docina Barry Shabaka Henley, William Jackson Harper ja Chasten Harmon ovat kuppilan riitaisat asiakkaata Everett ja Marie, ja Rizwan Manji bussifirman masentunut tarkastaja Donny.

Yhteenveto

Takuuvarmaa Jarmuschia, suuresti symppis elämänviipale.ElokuvaArtikkeleja pääset kommentoimaan kirjautumalla sisään FilmiFIN BBS -tunnuksilla. Mikäli et ole vielä rekisteröitynyt maailman parhaaseen suomenkieliseen leffafoorumiin, voit korjata virheesi täällä.

Katso kommentit (1) »Copyright © FilmiFIN 2004 - 2017