Oman elämänsä sankarit.
Jussi U. Pellonpää, Ma, 12/06/2017 - 16:38

Theodore Melfin ohjaama ja Allison Schroederin kanssa tositapahtumien pohjalta käsikirjoittama Hidden Figures - Varjoon jääneet on asiallinen ja tärkeäkin elokuva todellisista henkilöistä, joiden saavutuksista on tähän asti, syystä tai toisesta, vaiettu. Kolmella afroamerikkalaisella naisella, Katherine Johnsonilla, Dorothy Vaughanilla ja Mary Jacksonilla, kun oli todella suuri osuus amerikkalaisten onnistuneissa avaruuslennoissa ja lopulta myös kuun valloituksessa.

FilmiFIN: Kuinka paljon tiesitte heidän tarinastaan ennen elokuvan tekemistä?

Taraji P. Henson: En tiennyt heistä mitään, ja se yllätti minut. Olin järkyttynyt, koska ollessani nuori tyttö minulle kerrottiin etteivät matematiikka ja tiede olleet tyttöjä varten, ja nyt sain selville, että minulle oli valehdeltu. Otin elokuvan teon henkilökohtaiseksi missiokseni, koska viimeistään nyt kaikkien on kuultava heidän tarinansa.

Octavia Spencer: He olivat osa ryhmää/joukkoa, jotka näkivät jotakin suurempaa kuin itsensä. Oli kyse maamme turvallisuudesta, ja siksi olimme mukana kilpajuoksussa avaruuteen. Näiden naisten panoksen ansiosta saimme tuotua miehemme avaruudesta turvallisesti takaisin kotiin.

FF: Kuinka matematiikka teiltä sujui lukiossa?

Henson: Ihan hyvin, mutta collegessa elämässäni oli hetki, jolloin luulin etten osaa näytellä, joten päätin valita sähköinsinöörin opinnot. Silloin ymmärsin, että näytteleminen on se, mitä minun todellakin pitää tehdä! Tarvitsin tuon kiertotien.

FF: Keitä ovat naiset, jotka ovat innoittaneet teitä, ja keitä haluaisitte juhlistaa?

Spencer: Ilman muuta Harriet Tubman (Tubman (1822-1913), joka tunnettiin myös nimellä Black Moses, oli afroamerikkalainen vapaustaistelija, joka syntyi orjana, mutta pakeni omistajiltaan). Minulle vapaus ei koskaan ole vapaa, vaan sen vuoksi pitää aina taistella, kaikkialla.

Henson: Luulen, että me kaikki olemme perineet paljon esi-isiltämme. Veren perintönä he ovat jättäneet minulle äitini ja isoäitini, ja minun onnekseni, he ovat molemmat vielä elossa. He opettivat minulle miten olla nainen. Isoäidilläni ei ole aavistustakaan siitä, mitä hän on opettanut minulle äitinä ja vaimona olemisesta. Vaikka en ole ollut vaimo, tiedän miten olla vaimo, koska isoäitini opetti sen minulle!

Janelle Monae: On niin paljon naisia jotka voisin nimetä, ja he kaikki ovat opettaneet minulle tiettyjä ja erilaisia asioita. Kun isoäidit mainitaan, omani oli töissä pelloilla Aberdeenissa Missisipissä, joten hänellä ei aluksi ollut mitään, mutta hän muutti elämänsä suunnan. Hänellä on pysyvä vaikutus elämässäni ja hän opetti minulle ahkeran työnteon tärkeyden, ja myös sen, ettei pidä antaa esteiden, kuten köyhästä yhteiskuntaluokasta tulemisen tai naisena tai mustana olemisen, olla tiellä. Ei hänkään antanut sen estää tai lyödä henkisesti, joten tässä minä olen hänen ylpeänä jälkeläisenään.

FF: Teillä kolmella selvästikin oli hyvin läheinen suhde valkokankaalla, millainen se on nyt kuvausten ulkopuolella?

Henson: Diivoja, diivoja mokomat!! Ja Octaviahan voitti Oscarin elokuvasta Piiat (The Help, 2011), joten saimme tuijotella häntä ylös jalustalle. (naurua). Ei ei, mehän rakastamme toisiamme.

Monae: Se mitä valkokankaalla näet, on aitoa. Meillä oli todella hauskaa.

FilmiFIN kiittää haastattelusta Kati Kaasalaista sekä Fox-Paramountia.

Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016