Alkuperäinen nimi: 
Astérix & Obélix: L'Empire du Milieu
Lajityyppi: 
Julkaisija: 
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Käsikirjoittaja: 
Musiikki: 
Ikäsuositus: 
7
Kesto: 
112
Asterix ja Obelix lohikäärmeen valtakunnassa
Jussi U. Pellonpää, Pe, 10/03/2023 - 10:19

Elokuva

Puoli vuosisataa ennen ajanlaskumme alkua Kiinassa on tapahtunut kummia. Prinssi Deng Tsi Qin (Bun-hay Mean) on kaapannut vallan keisarinnalta (Linh-Dan Pham) ja maan ainoa toivo on tämän paennut tytär, prinsessa Sass-Yi (Julie Chen), joka saapuu Galliaan hakemaan apua tutuilta kyläläisiltä. Asterix (Guillaume Canet) ja Obelix (Gilles Lellouche) lähtevät seikkailuun, mutta samaan aikaan kohti itää suuntaa myös Kleopatralta (Marion Cotillard) rukkaset saanut, vallan- ja kostonhimoinen Julius Caesar (Vincent Cassel).

Ranskalaiset tuntuvat rakastavan Rene Coscinnyn ja Albert Uderzon luomaa Asterix -sarjakuvahahmoa, sillä Asterix ja Obelix lohikäärmeen valtakunnassa on vuoden 1999 Asterix ja Obelix vastaan Caesar -elokuvan jälkeen jo viides live-elokuva, jossa pienen gallialaisen kylän sankarit laittavat asiat järjestykseen taikajuoman avulla. Animaatioitakin on aiheesta vuosien varrella tuotettu yhdeksän kappaletta.

Guillaume Canetin ohjaama, kirjoittama ja tähdittämä Asterix ja Obelix lohikäärmeen valtakunnassa ei pohjaa alkuperäisteoksiin, vaan on tyystin uniikki juttunsa, mutta se ei näy valkokankaalla. Touhu on aiemmista osista tuttua vauhtifarssia, irtosketsejä, sanallisia vitsejä sekä tappelun nujakoita värikkäästi ja kovalla metelillä esitettyinä. Hauskaa kohelluksessa on kuitenkin hyvin vähän, mutta väkivaltaa sitäkin enemmän, Canetin keskittyessä viihdyttämisen sijaan tekemään kungfu-elokuvaa.

Ranskanmaalla ei ole ollut ongelmia saada Asterixeihin mukaan valtakunnan suurimpiakaan tähtiä, sillä elokuvien menestys on ollut sen verran kovaa. Asterixin rooliin on nyt hypännyt Guillaume Canet, joka on saanut mukaansa myös vaimonsa Marion Cotillardin Kleopatran rooliin. Gérard Depardieun korvaa Obelixina Gilles Lellouche ja Julius Caesarina yrmistelee Vincent Cassel.

Näyttelijöiden suihin väkisin viritetty suomidubbi sattuu sekä korviin että silmiin, vaikka äänitalentteina ovatkin kotimaan ammattilaiset, kuten Antti LJ Pääkkönen (Asterix), Osku Ärilä (Obelix), Tuukka Leppänen (Caesar), Maria Ylipää (Kleopatra) ja Jarmo Koski (Akvavitix). Ja koska originaalissa roomalaisen sotilaan Antiviruksen roolissa on Zlatan Ibrahimovic, meillä rooliin on tietenkin myös palkattu potkupalloilija, tällä kerralla Tim Sparv.

Yhteenveto

 

Ylipitkä kohellus olisi kaivannut useammankin huikan taikajuomaa.Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016