Alkuperäinen nimi: 
Atomic Blonde
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2017
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Käsikirjoittaja: 
Musiikki: 
Ikäsuositus: 
16
Kesto: 
115
Atomic Blonde
Jussi U. Pellonpää, Ti, 08/08/2017 - 17:36

Elokuva

Eletään marraskuuta 1989, Berliinin muurin murtumisen aattoa, mutta suuren liennytysilmapiirin takana kylmää sotaa käydään kuumempana kuin koskaan. Kun brittien tiedusteluosaston, MI6:n, agentti James Gascoine (Sam Hargrave) tapetaan Berliinissä ja tältä viedään Listaksi kutsuttu mikrofilmi, joka sisältää muiden agenttien nimet ja tiedot, jaettuun kaupunkiin lähetetään agentuurin kylmin operaattori, Lorraine Broughton (Charlize Theron). CIA:n ja MI6:n salatuimmatkin operaatiot ja suunnitelmat ovat vaarassa paljastua ja kello käy, eikä Lorrainen hengenvaaralliseksi menevää keikkaa ei millään lailla helpota kumppaniksi määrätty David Percival (James McAvoy), jolla tuntuu olevan enemmänkin tietoa kuin mitä hän suostuu jakamaan. Berliini on täynnä eri intressien agentteja ja freelancereita, joista jokainen pelaa muutamaankin pussiin, ja kaiken takana tuntuu operoivan mystinen Satchel.

David Leitchin energisesti ja rujolla ryskeellä ohjaama Atomic Blonde pohjaa Anthony Johnstonin ja Sam Hartin sarjakuvanovelliin The Coldest City ja sen on elokuvaksi adaptoinut Kurt Johnstad.

Meininki on vahvan sarjismaista, ajankuva onnistunut ja värimaailmaa likaisen harmaa. Väliplanssit vievät henkilöitä vauhdilla paikasta toiseen, ja nokkelasti takaumina kerrottu raatoralli tiivistää suurimmat yllärinsä näppärästi viileään finaaliin. Toimintajaksoissa on imua ja brutaalia voimaa, tarkasti koreografioidut taistelukohtaukset pysyvät vahvasti henkilökohtaisella tasolla, saattaen iskut ja potkut loppuun saakka. Tyyli on vähintään yhtä groteski kuin yllärihitti John Wickissa (2014), joka selittyy sillä, että Leitch ohjasi ko. tykityksen vanhan stuntkaverinsa Chad Stahelskin kanssa. Stahelski jatkoi sittemmin Wickin tarinaa kakkos-osalla (2017) ja tekee parhaillaan kolmatta, kun taas Leitchin seuraava elokuva tulee olemaan kovasti odotettu Deadpool 2 (2018).

Tuottajanakin toiminut Charlize Theron passaa mainiosti fataalin femmen rooliin, kommentoi kuolemaa lakonisesti ja sekä antaa, että myös ottaa osumaa luita ruhjovalla teholla. Viimeksi M. Night Shyamalanin nokkelassa Splitissa (2016) vakuuttanut James McAvoy jatkaa ronskien rooliensa sarjaa lievästi sanottuna epätasapainoisena Percivalina. Sivummalla nähdään mm. Sofia Boutella ranskalaisagentti Delphinena, Eddie Marsan loikkari Spyglassina, Til Schweiger kelloseppänä ja Roland Möller armottomana Bremovychina. Britti- ja jenkkiagentuurien päällikköinä kuulusteluja johtavat Toby Jones sekä John Goodman.

Yhteenveto

Rankka ja äärimmäisen väkivaltainen toimintaelokuva täyttää ikärajavaateensa vaivatta, paiskaa kankaalle parin tunnin rupeaman ruhjeita ja ruumiita, jonka luulisi tyydyttävän kovia kuvia kaipaavan katsojan suurimman verenjanon.

Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016