Alkuperäinen nimi: 
Back to Black
Lajityyppi: 
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2024
Valmistusmaa: 
Käsikirjoittaja: 
Ikäsuositus: 
16
Kesto: 
122
Back to Black
Jussi U. Pellonpää, Pe, 12/04/2024 - 14:34

Elokuva

Lontoo, 2002. Nuoren, vielä isänsä Mitchin (Eddie Marsan) ja isoäitinsä Cynthian (Leslie Manville) kanssa asuvan Amy Winehousen (Marisa Abela) elämä muuttuu kertaheitolla, kun elämään astuu manageri Nick Shymansky (Sam Buchanan). Kohta Amyn oma musiikki soi kaikkialla, palkintoja sataa gaaloista ja elämä menestyksen aallonharjalla hymyilee leveästi. Kylkeen tarttuu myös hurmaava Blake Fielder-Civil (Jack O´Connell), mutta kirkkaiden valojen ja aplodien takana lymyää myös musta ja kohtalokas vihollinen: Amy itse.

Muusikkohenkilökuvat ovat kuumaa kamaa leffamarkkinoilla ja siihen kaanoniin liittyy nyt aivan omalaisensa artistin, vain 27-vuotiaana vuonna 2011 kuolleen Amy Winehousen elämätarinan kertova Back to Black.

Dokkarispesialisti Asif Kapadian vuoden 2015 Oscarilla palkittu elokuva Amy kertoi Winehousen tarinan jo siinä määrin kattavasti, että Back to Blackille ei sinällään olisi edes tarvetta, mutta artistin faneillehan näitä juttuja tehdään. Ohjaajaksi valikoitui lopulta persoonaton Sam Taylor-Johnson (Fifty Shades of Grey, 2015), mutta puolitotuuksia esittävä ja turhaan särmistään hiottu tragedia pysyy sentään jossain määrin hallinnassa, josta suurin kiitos pääosan Marisa Abelalle.

Back to Black rekonstruoi näyttävästi monia merkkipaalukohtauksia Amyn uran varrelta (varsinkin 2008 Grammy-gaala), joiden originaaleja versioita löytyy netistä pilvin pimein, mutta kokonaisuudesta jää silti puuttumaan jotain, mikä teki esimerkiksi Bohemian Rhapsodyn (2018) Queenin ja Rami Malekin Oscar-palkitusta Live Aid-vedosta täydellisen. Monien Winehouse-hittien ohella elokuvan parasta antia on Nick Caven ja Warren Ellisin herkkä score, joka kulminoituu kauniiseen loppulauluun Song for Amy.

Back to Black elää ja hengittää pitkälti Marisa Abelan sisäistetyn ja paikoin hämmentävänkin tarkkaan esikuvaansa kopioivan roolityön kautta. Abela myös laulaa itse, ja tekee senkin erittäin hyvin. Suvereenisti tilan haltuun ottavan päätähden rinnalla nähdään siisteiksi silotelluissa sivurooleissa mm. Eddie Marsan ja Leslie Manville Amyn isänä ja isoäitinä sekä Jack O´Connell mediassa Amyn kuoleman suurimmaksi syypääksi tuomittuna Blake Fielder-Civilina.

Yhteenveto

Vaikkei Back to Black mestariteos olekaan, se osaltaan todistaa kuinka loistavan artistin maailma Amy Winehousen traagisen kuoleman myötä menettikään.Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016