Blue Beetle
Jussi U. Pellonpää, Pe, 18/08/2023 - 22:41

Elokuva

Rikkaan Palmera Cityn Edge Keyn lähiössä asustava työväenluokka on ahtaalla, kun kaupunkia kovin ottein hallitseva Kordin ökysuku haluaa häätää maahanmuuttajataustaiset kodeistaan tienatakseen lisää rahaa. Juuri yliopistossa sukunsa ensimmäisenä lukunsa päättänyt meksikolaistaustainen Jaime Reyes (Xolo Maridueña) palaa kotiin auttaakseen laajaa sukuaan selviytymään hengissä. Hanttihomma Kordien palatsissa muuttaa kuitenkin kaiken, kun ulkoavaruudesta löydetty ikivanha symbiootti valitsee Jaimen isännäkseen luoden tälle supervoimaisen taisteluhaarniskan. Tästä taas ei riemastu alkuunkaan Kordien matriarkka Victoria (Susan Sarandon), jonka aikomuksena on hyödyntää alienteknologiaa oman armeijan rakentamisessa.

Angel Manuel Soton ohjaama ja Gareth Dunnet-Alcocerin kirjoittama, nostalgisen kasarihenkinen DC-seikkailu Blue Beetle kosiskelee latinotaustaisia katsojia uudenlaisella kattauksella, ja vaikka keinot ovatkin tuttuja monista muista sarjis-sovituksista, meiningissä on mukavasti mukana aidon arkisia ajatuksia.

Blue Beetlen taustalla on John Rickardin ja Zev Foremanin luoma sarjakuvahamo, jonka syntytarinassa on enemmän kuin ripaus Venomia (2018) ja sen jatko-osaa (2021) symbiootin tarttuessa isäntäänsä antaen tälle yliluonnollisia kykyjä. Hyvyyttä edustaa Jaimen yhä yhdessä asuva ja jatkuvasti toisilleen kilpahuutava laaja suku. Paha saa taas kasvonsa sieluttomasta suurkorporaatiosta ja sen loputtomasta ahneudesta riistää vähäosaisia. Paremmuutta kerronnassa edustaa lämpö ja aidonoloinen perhekeskeisyys, eikä rento huumorikaan ole koskaan paha asia supersankaritarinoissa, tosin paikoin läppä ja lätinä ottavat jo liikaakiin tilaa kerronnalta, vaikka mukaan on mahtunut myös tummempia sävyjä.

Cobra Kai -sarjasta tuttu Xolo Maridueña tekee ihan kelpo työtä vasten tahtoaan supersankarin viittaan puettuna Jaimena, kun taas elokuvan tunnetuin kasvo, Oscar-voittaja Susan Sarandon on laitettu äärimmäisen epäkiitolliseen asemaan yhden luonteenpiirteen omaavana pääpahana. Bruna Marquezine on Kordien omatunnon omistava nuori Jenny, Belissa Escobedo Jamien sisko Milagro, kymmenistä pahisrooleista tuttu Raoul Max Trujillo Kordien ykkösnyrkki Carapax ja suosittu latinokoomikko George Lopez Reyesin suvun salaliittohörhö Rudy-setä. Laulajalikka Becky G. antaa äänensä Jaimen symbiootille Khaji-Dalle.

Yhteenveto

Toivottavasti symppis Blue Beetle löytää yleisönsä, sillä vaikka se häviääkin massiivisuudessaan Marveleille, sillä on sydän oikealla paikalla. Lopputekstien väliin on vielä piilotettu lisäklippi, jolla juttua on helppo jatkaa uusille urille.Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016