Bob Marley: One Love
Jussi U. Pellonpää, Ke, 21/02/2024 - 08:15

Elokuva

1970-luvun puolivälissä, kun Jamaikan saarivaltio on keskellä poliittista myllerrystä, suosittu ja arvostetu reggaemuusikko Robert Nesta ”Bob” Marley (Kingsley Ben-Adir) haluaa järjestää suuren konsertin yhdistääkseen kansan rauhan asialle. Kaikki eivät kuitenkin katso muusikon kädenojennusta hyvällä ja niinpä yön turvin Marleyn kotiin iskee ryhmä asemiehiä. Välikohtauksen jälkeen Bob haluaa perheensä turvaan väkivallalta ja muuttaa The Wailers-yhtyeensä jäsenten kanssa Lontooseen keskelle punk-liikkeen nousua. Siellä ganjan käryssä valmistuu hitaasti uusi albumi, josta on tuleva 1977 julkaistu jättihitti Exodus.

Will Smithille Oscarin tuoneen elokuvan King Richard: Williamsien tarina (2021) ohjanneen Reinaldo Marcus Greenin Bob Marley: One Love,on ajan hengen mukainen henkilökuva yhdestä aikamme suurista artisteista ja kyllähän reggae-musiikin kiistaton messias oman elokuvansa ansaitseekin. Harmi tosin, että One Love ei mitään ihmeitä esitä tai paljasta, vaan tyytyy muutaman vuoden ajanjaksolle rajattuna rekonstruoimaan tapahtumia, jotka toki muuttivat musiikkimaailmaa.

Läpi koko mittavan uransa rastafari-uskonnon keulakuvana toimineen Marleyn laulut toimivat voimahymneinä sortoa vastaan rauhanomaisen vallankumouksen puolesta ja samaa alleviivaa myös teknisesti hyvän näköinen ja kaikin puolin hyvin näytelty leffa. Vaikka One Love ei tee kohteestaan, jatkuvasti kannabista poltelleesta ja julkisesti irtosuhteita harrastaneesta (hänellä oli ainakin 12 lasta) Marleysta jeesusmaista ikonia, se kärsii silti terävimmän särmän puutteesta, johon tosin löytyy hyvä syykin: One Loven tuottajistosta kun löytyy neljä perillistä: vaimo Rita, tytär Cedella, poika Ziggy ja tämän vaimo Orly, joten perheen nimi ja etu edellä on menty koko ajan. Bob Marley kuoli syöpään 1981 vain 36-vuotiaana, mutta jätti vahvan jälkensä musiikkikulttuuriin, josta saadaan muutama autenttinen näyte lopputekstien aikana.

Kingsley Ben-Adir tekee hyvän roolin Bobina, tavoittaa paksun aksentin vaivatta ja vakuuttaa myös lavasessioissa karismallaan. Lashana Lynch on tiukka ja tanakasti toimeen tarttuva vaimo Rita, James Norton tuottaja Chris Blackwell.ja Anthony Welsh manageri Don Taylor.

Yhteenveto

Bob Marley: One Love ei ota ensimmäistäkään riskiä, mutta reggae-ikonin ystäville se tarjoaa silti kivan parituntisen tuttujen rytmien parissaCopyright © FilmiFIN 2004 - 2016