Dream Scenario
Jussi U. Pellonpää, Pe, 23/02/2024 - 07:10

Elokuva

Yliopiston biologian professori Paul Matthewsin (Nicolas Cage) näkymätön arki muuttuu kertaheitolla, kun miehen vaatimaton olemus alkaa ilmestyä ihmisten uniin. Kun Paulin ex-kumppani, New Inquieryn journalisti Claire (Marnie McPhaill) kirjoittaa tapauksesta jutun, sadat ihmiset kertovat kokeneensa saman. Kun Paulista kasvaa hetkessä globaali julkkis ja puheohjelmien vakiovierailija, ilmiöstä innostuu myös mainosbisnestä pyörittävä Trent (Michael Cera), joka keksii aivan uudenlaisen tavan markkinoida kulutushyödykkeitä. Yölliset vierailut vetävät kuitenkin puoleensa myös vaarallsia ihmisiä ja kun yleensä unissa vain taustalla pysytellyt Paul muuttuu alitajunnassa uhkaavaksi ja REM-tilojen sävy painajaismaiseksi, saa mies huomata mielipidemuutokset myös oikeassa elämässään.

Kristoffer Borglin kirjoittama ja ohjaama Dream Scenario kuitettelee kivasti mielikuvituksen rajaseutuja ja rarjoilee maanamainion matkan alitajunnan syövereihin. Yhtälailla se käsittelee terävin huomioin mediajulkisuutta, oli se sitten haluttua tai ansaittua, jatkuvassa murroksessa elävää mainos- ja markkinointimaailmaa sekä myös cancel-kulttuuria, jossa kiistanalaisia mielipiteitä esittävä ihminen pyritään eristämään ja asettamaan boikottiin. Borglin taitavasti realistisen fantasian keinoin käsittelemästä tarinasta voi joku löytää kaikuja vaikkapa Charlie Kauffmanin irrationaalisista elokuvista, mutta Dream Scenario pysyy silti tyystin uniikkina esityksenä.

Nerokkaan käsikirjoituksen takana piilee myös tositarina nettisivusta nimeltään Ever Dream This Man?, joka löysi yleisönsä ja sai tuhannet ihmiset vastaamaan nähneensä unia saitilla kuvassa esitetystä miehestä. Myöhemmin koko sivu paljastui italialaisen mainosmies Andrea Natellan luomukseksi ja vain markkinointikampanjoinniksi.

Uransa aikana käsittämättömän määrän elokuvia tehnyt Nicolas Cage on viimeiseen kolmen vuoden aikana nähty jo yhdeksässä elokuvassa, joista Dream Scenarion ohella kaksi voidaan hyvinkin katsoa mestarillisiksi roolisuorituksiksi. Michael Sarnoskin raastava draama Pig (2021) esitteli Cagen laaja-alaisuutta erakoituneena huippukokkina ja kaikkien metaelokuvien äiti, Tom Gormicanin huikea Suurenmoisen lahjakkuuden sietämätön taakka (2022) heitti valkokankaalle itseään esittäneen Cagen lisäksi myös muutaman tämän roolihahmoista, joita tietenkin näytteli herra itse.

Kiehtovan surrealistinen Dream Scenario on täydellinen elokuva Cagelle, jossa mies saa näyttää paitsi herkemmän, myös pimeämmät puolensa jo tavaramerkiksi muodostunutta Cage Ragea myöten. Vain oman kirjansa kirjoittamisesta haaveileva Paul on kaiken keskus, syvältä koskettava dynamo, jonka mielentilat ja -muutokset ovat täysin uskottavia ja samaistuttavia. Julianne Nicholson on Paulin vaimo Janet ja Lily Bird ja Jessica Clements heidän tyttärensä Sophie ja Hannah. Viimeksi mainiossa Barbiessa (2023) hauskuttanut Michael Cera tekee myös hyvää työtä idearikkaana mainosmaakari Trentina.

Yhteenveto

Dream Scenario on yksi vuoden yllätyksellisimmistä ensi-illoista, yllättävä, kekseliäs, hauska, surullinen ja pelottava, kaikkea tätä yhtäaikaa. Täydellinen paketti yhdelle sukupolvensa monipuolisimmalle tulkille Nicolas Cagelle.Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016