Eteenpäin
Jussi U. Pellonpää, Pe, 06/03/2020 - 15:17

Elokuva

Maailmassa joskus ollut taikuus on aikojen saatossa ja teknologian kehittyessä hävinnyt, mutta se ei estä Kajastuksen veljeksiä, Aaroa (Chris Pratt) ja Ilkkaa (Tom Holland) haaveilemasta kunnon seikkailusta. Sellainen saadaankin, kun Ilkka saa 16. syntymäpäivänään edesmenneeltä isältään Villeltä (Kyle Bornheimer) mystisen lahjan, jolla hän voisi palata yhdeksi vuorokaudeksi poikiensa elämään. Tästä alkaa retki, joka tulvii keijujengejä, kirouksia ja hirviöitä, mutta myös uusia ystäviä, joiden avulla kesken jäänyt taika on mahdollista saattaa loppuun.

Dan Scanlonin (Monsterit-yliopisto, 2013) ohjaama ja Jason Headleyn ja Keith Buninin kanssa kirjoittama Eteenpäin edustaa uutta Pixaria, koko perheen animaatioita, joissa hauskanpidon ja vauhdin takana on myös vakavampia teemoja. Tässä tapauksessa kyseessä on kaipaus ja suru pääparin yrittäessä kaikkensa saadakseen rakkaan, edesmenneen isänsä luokseen, edes yhdeksi päiväksi. Tarinan takana on Scanlonin omat lapsuudenkokemukset, tämän isän nukkuessa pois pojan ollessa vielä lapsi.

Koskettavasta perusrakenteestaan huolimatta Eteenpäin on kuitenkin varsin vauhdikas, hillittömän hauska ja kekseliäs fantasiaseikkailu, jossa, Pixarin tapaan piisaa referenssejä lainoja moniin eri elokuviin ja varsinkin peleihin. Poikien vain puolittain onnistuvat tai sitäkin pahemmin pusikkoon menevät taiat herättävät taatusti ainakin nuoremmassa katsojakunnassa hurjasti hilpeyttä. Osuvia ovat myös vertailut nykyaikaiseen reaalimaailmaan, jossa high-tech-ohjelmat, applikaatiot ja laitteet ovat korvanneet perinteiset tekotavat muodostaen varsinkin nuorisolle nykyään jo haitaksi asti kasvaneen riippuvuuden. Teknisesti Eteenpäin on huikean hyvän näköinen, kekseliäästi luotu, pitkälti omaamme muistuttava maailma tulvii nokkelia detaljeja, joiden bongaamiseen vaaditaan muutamakin katselukerta. Nuorimmalle pikkujengille varsin koskettavaksi menevä finaali voi vaatia aikuisemmalta leffaseuralta pikkuisen lisäselityksiä.

Marvelin maailmoissa Guardians of the Galaxy -leffoista (2014 ja 2017) tuttu Chris Pratt on mainio vanhempi veli Aaro ja tätä nykyä parhaiten Spidermanina (Spider-man: Far From Home, 2019) tunnettu Tom Holland yhtä hyvä pikkubroidi Ilkka. Julia Louis-Dreyfusia kuullaan piikien äitinä Laurana, Octavia Spencer on Mantikori, entinen soturi, joka on yhdistelmä monen eri elikon ominaisuuksia, sekä Kyle Bornheimer poikien isä Ville. Mel Rodriquez antaa äänensä konstaapeli Kopukalle, poikien uudelle isäehdokkaalle, kentauripoliisille, ja Grey Griffin on Kastehelmi, keijuista koostuvan moottoripyöräjengin pomo.

Mukavan tasokkaassa suomidubissa on äänessä tutut talentit, kuten Riku Nieminen (Aaro), Henri Piispanen (Ilkka), Sanna Saarijärvi (Mantikori) ja Stan Saanila (konstaapeli Kopukka).

Yhteenveto

Vaikkei Eteenpäin välttämättä täysin ylitäkään Pixarin edellisillä leffoillaan itselleen asettamia rimoja, on se yhtä kaikki vallan mainio tapa viettää koko perheen yhteistä elokuvailtaa.Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016