Alkuperäinen nimi: 
The Fall Guy
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2024
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Käsikirjoittaja: 
Musiikki: 
Ikäsuositus: 
12
Kesto: 
126
The Fall Guy
Jussi U. Pellonpää, Pe, 26/04/2024 - 22:42

Elokuva

Kun  ensikertalaisen ohjaajan Jody Morenon (Emily Blunt) tulevan elokuvan tähti, itsekeskeinen Tom Ryder (Aaron Taylor-Johnson) katoaa kesken kuvausten, hankkii tiukka tuottaja Gail Meyer (Hannah Weddingham) avuksi Ryderin vakiostuntin, 18 kuukautta aiemmin itsensä pahasti epäonnistuneessa tempussa teloneen sijaisnäyttelijä Colt Seaversin (Ryan Gosling). Morenoa ei paha tilanne huvita lainkaan, sillä Seavers on hänen exänsä ja pariskunnan nykyvälit pahasti pakkasella. Jodya yhä rakastava Colt on kuitenkin valmis mihin tahansa, mutta Ryderin tapaus imaiseekin miehen hengenvaaralliseen pulaan, ja tällä kerralla ihan oikeasti.

Actionaatelisen David Leitchin (John Wick (2014, yhdessä Chad Stahelskin kanssa), Atomic Blonde (2017), Deadpool 2 (2018), Fast & Furious Presents: Hobbs & Shaw (2019), Bullet Train (2022)) ohjaama ja Drew Pearcen käsikirjoittama The Fall Guy on hyperenerginen kunnianosoitus elokuvien stuntmiehille ja -naisille. Itsekin entisenä vaarallisten kohtausten tekijänä Leitch tietää tarkkaan, mitä ja miten tehdä, ja täyttääkin valkokankaan ratkiriemukkaalla kavalkadilla toimintaa ja komediaa.

The Fall Guy pohjaa 80-luvun alussa pyörineeseen tv-sarjaan, josta ei kuitenkaan tullut tuottajansa Glen A. Lasonin megamenestyneiden Taisteluplaneetta Galactican tai Ritari Ässän kokoista jättihittiä. Sarjassa Kuuden miljoonan dollarin miehenä tutuksi tullut Lee Majors esitti stunttia, joka luppoaikoinaan toimi myös palkkionmetsästäjänä.

Neljännen seinän heti alkusekunneilla hilpeästi rikkova, hauskan lätinän ja käänteikkään mysteerijuonen ohella The Fall Guy osaa myös hidastaa onnistuneesti keriessään auki Jodyn ja Coltin kuoppaista suhdetta. Samalla se kuvittaa tarkkaan, mitä kaikkea tämän päivän pelottomat gladiaattorit ovat valmiita viihteen nimissä tekemään, vaikka kuuluisuus ja kunnia aina meneekin ohjaajille ja näyttelijöille, jotka istuvat vaunuissaan nauttimassa lattea samaan aikaan, kun sijainen laittaa henkensä likoon näyttävää temppia suorittaessaan. Leitch onkin ajanut jo pitkään muutosta erityisesti Oscar-gaalaan, johon olisi jo korkea aika lisätä oma kategoriansa myös stunteille, joista esimerkiksi The Fall Guyn Logan Holladay pääsi Guinnessin ennätyskirjaan pyöräyttäessään auton 8,5 kertaa ympäri.

Ryan Gosling ei tunnu epäonnistuvan missään, ja nyt mies nappaa sekä romanttisen liidin että myös toimintasankarin viitan komeasti harteilleen. Emily Blunt pärjää myös roolissaan varsin hyvin, kun taas Aaron Taylor-Johnsonille ei ole niinkään paljoa keksitty tekemistä. Hannah Waddingham huvittaa umpikieron tuottajan roolissa, Winston Duke on Coltin koordinaattori ja Stephanie Hsu Ryderin assari. Myös orkkis-sarjan Lee Majors ja tämän legendaarinen GMC-auton nähdään kuvissa. Mainio on myös Coltia avustava, ainoastaan ranskan kieltä ymmärtävä koira Jean-Claude. Lopputekstien aikana kannattaa muuten vielä pysyä katsomossa, sillä niiden aikana nähdään aivan huikea sarja stunttien hulluja temppuja The Fall Guyn kuvausten aikana.

Yhteenveto

The Fall Guy on kuluvan kevään ehdottomia elokuvatapauksia, hillittömän hauska ja vaahtosuisen vauhdikas toimintakomedia, kaksi tuntia silkkaa hyvää tuulta.Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016