Alkuperäinen nimi: 
Five Nights at Freddy´s
Lajityyppi: 
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2023
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Ikäsuositus: 
16
Kesto: 
109
Five Nights at Freddy´s
Jussi U. Pellonpää, Pe, 27/10/2023 - 14:30

Elokuva

Moniongelmainen Mike Schmidt (Josh Hutcherson) ottaa vastoin parempaa tietoa vastaan työpaikan yövartijana jo ajat sitten suljetussa Freddy´s Fazbear´s Pizzassa. Ja kun aurinko laskee, saavat Mike ja mukaan ängennyt pikkusisko Abby (Piper Rubio) kauhukseen havaita, että paikan neljä animatroonista maskottihahmoa, Freddy Fazbear, Bonnie, Chica ja Foxy, heräävät henkiin ja tahtovat tappaa jokaisen, joka sattuu olemaan paikalla keskiyön jälkeen.

Isovanhempiensa kautta suomensukuisen Emma Tammen ohjaama ja Seth Cuddebackin ja Scott Cawthonin kanssa käsikirjoittama Five Nights at Freddy´s pohjaa Scawthonin vuonna 2014 luomaan, jonkinlaisesta kulttistatuksestakin nykyään nauttivaan videopelisarjaan.

Saw -elokuvat mieleen tuovan prologin jälkeen homma jämähtää pohjustamaan tulevaa ärsyttävän pitkään ja lopulta, kun itse asiaan päästään, alkaa olla jo myöhäistä. Vahvin verrokki puolivälissä tyystin käsittämättömän käänteen tekevälle kevytkauhuilulle on tietenkin Nicolas Cagen tähdittämä Willy´s Wonderland (2021), jossa pelihallin yövartija niin ikään joutui  robottihahmojen uhkaamaksi. Sen sijaan, että ihmisvereen mieltyneet robotit olisi luotu digitaalisesti, Muppetitkin rakentanut Jim Henson´s Creature Shop on tehnyt ne oikeasti ohjattaviksi. Se tosin ei vielä paljoakaan pelasta tylsästi täpärästä toiseen kulkevaa ja joka suunnasta lainailevaa elokuvaa vajoamasta paikoin haukotuttavan rasittavaksi itsensä toistajaksi. Miken takaumina nähtävä traaginen taustatarina on itse asiassa huomattavasti mielenkiintoisempaa materiaalia kuin seminokkelasti rakennetuissa lavasteissa hyppysäikkyjen koneellinen jakelu.

Nälkäpeleistä (2012-2015) tutun Josh Hutchersonin Miken ja pikkunokkelaa Abbya esittävän Piper Rubion rinnalla nähdään Mary Stuart Masterson ilkeänä Jane-tätinä sekä vajaakäytölle jäävä Elizabeth Lail paikallisena poliisina Vanessana, joka avaa Freddy´sin kummittelevaa historiaa myös katsojille. Lucas Grant on Miken vuosia aiemmin kadonnut pikkuveli Garrett, kun taas Miken tukihenkilönä nähdään Matthew Lillard, joka on jo tehnyt sopimuksen trilogiasta, joten jos Freddy´s tuottaa tulosta, jatkoa saadaan, haluttiinpa sitä tai ei.

Yhteenveto

FNaF-pelejä pelanneille yksinkertainen hömppähorror voi tarjota muutaman nostalgisen hetken ja muutaman pelästyksen, mutta muuten touhu on niin nähtyä.Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016