Alkuperäinen nimi: 
Furiosa: A Mad Max Saga
Lajityyppi: 
Valmistusvuosi: 
2024
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Käsikirjoittaja: 
Musiikki: 
Ikäsuositus: 
16
Kesto: 
148
Furiosa: A Mad Max Saga
Jussi U. Pellonpää, Pe, 24/05/2024 - 22:25

Elokuva

Kun nuori tyttö (Alyla Browne) kaapataan kotiparatiisistaan Wastelandin joutomaalle, joutuu hän sotalordi Dr. Dementuksen (Chris Hemsworth) kynsiin ja keskelle valtataistelua. Dementus aloittaa sodan Citadelin herraa, Immortan Joeta (Lachy Hulme), vastaan, mutta se vaatii kovan hintansa. Vuodet kuluvat, eikä aikuseksi kasvanut Furiosa (Anya Taylor-Joy) ole unohtanut kotiaan, eikä varsinkaan kostoa äitinsä murhaajille.

Yhdeksän vuotta sitten koko Mad Max -saagan vuonna 1979 luonut George Miller laittoi actionstandardit uusiksi ja räjäytti katsomot elokuvallaan Mad Max: Fury Road, joka keräsi kymmenen Oscar-ehdokkuutta ja voitti niistä lopulta kuusi. Nyt on tullut aika Fury Roadin esiosan ja kertoa sen toisen sankarin, Furiosan tarina.

Viiteen episodiin jaettu Furiosa: A Mad Max Saga on kuin hallinnasta päässyt voimalaitos, joka suuntaan räiskyvä ja räjähtelevä toimintaelokuva isolla Teellä, mutta kokonaisuudeltaan silti erilainen kuin edeltäjänsä. Siinä missä Fury Road oli kuin yksi pitkä toimintakohtaus, joka alkoi, kun elokuvan nimi tuli valkokankaalle ja päättyi lopputeksteihin, 148 minuuttinen Furiosa ottaa aikansa esitellessään hulluksi tulleen maailman ja sen toinen toistaan sekopäisemmät asukit. Tuttua on paljon, Immortan Joen hallitsema Citadel, Bullet Farm ja Gas Town tulivat kaikki mainituiksi Fury Roadissa, mutta nyt Miller vie katsojan vieläkin syvemmälle suuren romahduksen jälkeiseen aikaan.

Teknisesti Furiosa on puhdasta silmäkarkkia maestro Millerin jälleen muokatessa toimintaelokuvien standardeja. Vaikka tyyli on tuttua Milleriä, kuvanopeuksilla leikittely ja visuaalisesti pienimpiäkin yksityiskohtia myöten luotu maailma vakuuttaa ja vaikuttaa,

Vain vähän sanottavaa saanut ja vasta tunnin kohdalla kuviin pääsevä Anya Taylor-Joy näyttää toimintakyntensä ja iskee valkokankaalle täysverisen naarasleijonan, koston rivaaman Furiosan, lähes kokonaan ilmeiden ja eleiden voimalla. Erinomaisen hyvä on myös nuorta Furiosaa näyttelevä Alyla Browne. Marvelin Thorina supertähdeksi kasvanut Chris Hemsworth tekee uransa hurjimman vedon Dementusin roolissa. Huonompi näyttelijä olisi lipsahdellut jo koomisen puolelle, mutta Hemsworth pitää sysimustalla huumorintajulla höystetyn hahmonsa uskottavana. Tärkeä osansa Furiosan tarinassa on myös Tom Burken Praetorian Jackilla. Kuin kumarruksena faneilleen, Miller heittää väliin myös yhden ruudun, josta jokainen päätelköön itse, kävikö kuvissa itse Mad Max?

Yhteenveto

Furiosa: A Mad Max Saga avaa kesän 2024 toimintaspektaakkeleiden sarjan tavalla, joka haastaa koko lajityypin tyystin uudella tavalla.Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016