Alkuperäinen nimi: 
Ghostbusters: Frozen Empire
Lajityyppi: 
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2024
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Käsikirjoittaja: 
Musiikki: 
Ikäsuositus: 
12
Kesto: 
115
Ghostbusters: Frozen Empire
Jussi U. Pellonpää, Ke, 03/04/2024 - 19:49

Elokuva

Kolme vuotta Oklahoman tapahtumien jälkeen haamujengin uusi sukupolvi, Spengelerin perhe, äiti Callie (Carrie Coon), isäpuolen virkaa toteuttava Gary (Paul Rudd), lapset Trevor ja Phoebe (Finn Wolfhard ja McKenna Grace) sekä näiden muutama ystävä ovat asettuneet New Yorkiin tutulle paloasemalle pitämään huolen Ison omenan kummituksista. Homma sujuu vaivatta, mutta ei aikaakaan, kun muinainen, jäätävän paha demoni Garraka on irti ja arki aaveita täynnä, joten kelle kuuluukaan soittaa? Kaiken lisäksi Phoebe tykästyy vielä kuolleen Melodyn (Emily Alyn Lind) haamuun.

1984 ensi-iltansa saanut Ghostbusters – haamujengi oli jättihitti, joka laukaisi miljoonamarkkinat tuoteketjulle, tv-sarjoille, sarjakuville ja erityisesti leluille. Jatko-osa Ghostbusters II (1989), vaikka menestys olikin, jäi tarinaltaan tuttuja latua kulkevaksi rahastukseksi. Vuonna 2016 saagaa yritettiin elvyttää vaihtamalla miestähdet naisiin, mutta elokuva floppasi pahasti. Vuoden 2021 Ghostbusters: Afterlife ohjaajaksi ryhtyi saagan alkuperäisen isän Ivan Reitmanin poika Jason, joka onnistuikin originaalin tapaan viihdyttämään ja oli, yllättävänkin koskettava nostalgiatrippi, jossa ajaettiin sisään Haamujengin uusi sukupolvi. Uusin jatko, Ghostbusters: Frozen Empire kärsii kuitenkin samasta kuin alkuperäinen kakkonen ollen liikaakin fanituote, jossa ei ole uskallettu ottaa riskejä irroittautua ahtaaksi käyneestä konseptista.

Gil Kenanin ohjaama ja Jason Reitmanin kanssa kirjoittamassa haamujahdissa plussaa ovat muutamat perinteiset käsityöefektit, semisti nokkelampi nyökkäys historiaan ja muutama tuttuakin tutumpi laite ja henkimaailman ilmestys, mutta muuten jokainen käänne ja mutka on ja kaukaa nähtävissä. Vaikkapa Star Wars- Jurassic -elokuvien tapaan, konseptia ei ole syytä liikaa muuttaa, muuten vanhat fanit äänestävät jaloillaan.

Orkkisjengille, Dan Aykroyd, Ernie Hudson ja varsinkin hyvinkin vähälle tekemiselle jäänyt Bill Murray, ei ole kovinkaan paljoa keksitty tekemistä ja vaikka mukaan on vielä saatu 40 vuoden takaa Annie Pottsin sihteeri Janine sekä vanha vihamies, William Athertonin mulkero byrokraatti Walter Peck, keulille kiitää uusi sukupolvi ja heistä varsinkin McKenna Grace, jonka hahmolle on sentään keksitty muutakin tekemistä kuin ampua protonitykillään. Mukana ovat myös Carrie Coon, Paul Rudd, Patton Oswalt, Emily Alyn Lind sekä Kumail Nanjiani.

Yhteenveto

Vaikka tarinalinja hajoaakin ja faneille syötettävät pakolliset silmäniskut ovatkin turhan päälleliimattuja, Ghostbusters: Frozen Empire istuu kaavaan siinä määrin mukavasti, ettei sen seuraamisesta ainakaan pahaa mieltä tule.Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016