Gold
Jussi U. Pellonpää, Ke, 05/04/2017 - 15:19

Elokuva

Kenny Wells (Matthew McConaughey) on kaikin puolin epämiellyttävä ihminen. Itsekäs juoppo ja loputtoman ahne huijari, joka on valmis mihin tahansa saadakseen pidettyä perintönä saamansa malminetsintäyhtiönsä pinnalla. Homma ei vaan ota onnistuakseen ja jatkuvat tappiot Kenny kuittaa luonnollisesti läheisilleen, joista ensimmäisenä tyttöystävä Kay (Bryce Dallas Howard) saa aina kuraa niskaansa. Vaan kun kuuluisa geologi Michael Acosta (Edgar Ramirez) kertoo Kennylle tietävänsä, mistä löytyy maailman suurin kultaesiintymä, tämä lähtee kohti Indonesian höyryäviä viidakoita, missä periksiantamattomuus lopulta palkitaan.

Taitavana ja palkittuna käsikirjoittajana tutuksi tulleen Stephen Gaghanin (Traffic (2000), Syriana (2005)) Gold pohjaa löysästi kanadalaisen Bre-X Minerals Ltd -yhtiön vuonna 1993 synnyttämään skandaaliin, jota pidetään yleisesti yhtenä kaikkien aikojen pahimmista kaivoskupruista. Patrick Massettin ja John Zinmanin käsikirjoittama moraalidraama ei kuitenkaan ota niin kantaa itse tekoihin, vaan keskittyy kuvaamaan sen päähenkilöä, Kenny Wellsia, jonka puhelahjat ja pohjaton moraalin puute tekivät kuplasta lopulta mahdollisen. Samalla se on kuvaus ahneudesta ja vallanhimosta sekä monen maan poliittisesta eliitistä, jossa arvomalmin kiilto sokaisi korkeimmillakin palleilla istuneita herroja.

Gold on henkilökuvauksena mielenkiintoinen, mutta se, mitä esimerkiksi Martin Scorsese sai irti Leonardon Di Caprion esittämästä umpikierosta, mutta samaan aikaan helposti sympatiseerattavasta Jordan Belfortista elokuvassaan The Wolf of Wall Street (20143), ei toimi tässä tapauksessa. Wells jää vain epämiellyttäväksi iiskotiksi, jonka kohtalosta ei osaa lopulta välittää tuon taivaallista. Kaiken tohinan ja huutamisen takana kulkee perusajatus John Hustonin legendaarisesta elokuvasta Sierra Madren Aarre, vuodelta 1948, kun ohjaajan isäukko Walter Huston lausuu :” I know what gold does to men's souls”.
Niinpä.

Matthew McConaughey on toki mainio kaljamahaisena puolikaljuna, jonka energiset puhetulvat ja kiihko ovat aidolla draivilla esitettyjä. Edgar Ramirezin Acosta on Bryce Dallas Howardin kanssa oikeastaan elokuvan ainoat sympaattiset henkilöt, ja siksi onkin sääli, että näitä vastavoimia käytetään aivan turhan vähän. Sivummalla nähdään mm. Corey Stoll jenkkipankkiiri Woolfina, Toby Kebbell FBI:n agentti Jenningsina, Bruce Greenwood pahimpana kilpailijana Hancockina sekä Graig T. Nelson Kennyn isänä, Kenny seniorina.

Yhteenveto

Ilman McConaugheyn vetovoimaista roolityötä Gold jäisi ilman mahdollisia palkintoehdokkuuksia, tosin ei niitä myöskään pelkällä lihottamisella ja parturissa käymisellä enää oteta.
 Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016