Alkuperäinen nimi: 
La La Land
Lajityyppi: 
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2016
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Käsikirjoittaja: 
Musiikki: 
Kesto: 
128
La La Land
Jussi U. Pellonpää, La, 28/01/2017 - 10:10

Elokuva

Los Angelesin moninaisen ja alati muotoaan muuttavan viihdeteollisuuden keskellä epäkiitollisessa baristan ammatissa työskentelevä Mia Dolan (Emma Stone) haaveilee ryhtyvänsä näyttelijäksi. Kapakkapianisti Sebastian Wilderin (Ryan Gosling) unelma on taas perustaa oma klubinsa, jossa voisi soittaa rakastamaansa musiikkia jazzia hittilistojen ulkopuolelta. Kun kahden intohimoisesti paremmasta tulevaisuudesta haaveilevan ihmisen tiet ja kemiat kohtaavat, jatkuvien pettymysten ja hylkäysten täyttämä tie tähtiin on helpompi kestää, mutta voiko unelman jakaa? Onneksi Enkelten kaupungissa kaikki on mahdollista.

La La Land on useasti esiin noussut pilkkafraasi Hollywoodista, tarkoittaen tyhjien unelmien ja lupausten täyttämää maailmaa, jossa ihmiset viettävät epäelämäänsä läpimurtoa odotellen. Whiplashilla (2014) lahjoistaan kaikki vakuuttaneen Damien Chazellen toinen kokopitkä, La La Land, on täysosuma. Chazellen kirjoittama, nykypäivään sijoittuva ja pohjimmiltaan melankolisen realistinen tarina on rakenteeltaan perinteinen, Hollywoodin kulta-ajan musiikki-iloittelu, jossa ihmiset puhkeavat lauluun tämän tästä ja vievät musiikilla myös tarinaa eteenpäin. Se on yhtä aikaa syvä kumarrus menneiden aikojen suurille musikaalispektaakkeleille ja niiden maailmoille. Tunteikas, hauska, aito ja erinomaisen kekseliäs elokuva unelmista maailman viihdenkeskiössä, Los Angelesissa, mutta myös tosipohjainen draama nykyaikaisesta viihdeteollisuudesta, taustanaan tuhannet tarinat tähtien tavoittelusta.

Teknisesti La La Land on niin ikään laatutyötä. Linus Sandgrenin kameratyöskentely on värien ja valojen ilotulitusta ja kaiken kokoaa upeaan pakettiin Justin Hurwitzin uskomattoman hienosti klassisille elokuvasävellyksille kumartava score, joka on kuitenkin täysin uniikkia ja lainailuista vapaata. Hurwitzin melodiat viihtyvät suvereenisti useissa eri tyylilajeissa, aina perinteisestä elokuvamusiikista musikaalisävellysten monimuotoisuuteen, unohtamatta moderneja rytmejä tai tekijöidensä rakastamaa jazzia. Vaikka tänä vuonna onkin Oscar-patsasta havittelemassa muitakin loistavia alkuperäismusiikkeja, viisas raha ei lyö vetoa Hurwitzia vastaan, siinä määrin komea on kokonaisuus.

Osansa huikeat 14 Oscar-ehdokkuutta napanneen kokonaisuuden onnistumisessa on tietenkin myös näyttelijöillä, eikä Chazelle olisi voinutkaan parempia tulkkeja pääosiin löytää kuin aidot ja filmaattiset Emma Stonen ja Ryan Goslingin. Kaksikossa on jotain samaa kuin legendaarisissa Fred Astairessa ja Ginger Rogersissa, mukaan lukien moni muukin Hollywoodin kulta-ajan tähtipari. Sivurooleissa tukeaan antavat mm. Finn Wittrock, Sonoya Mitsuno, Rosemarie DeWitt, Tom Everett Scott sekä musiikkitähti John Legend. Poikkeaapa kuvissa myös Whiplashista Oscarin napannut J.K. Simmons, maksamassa palveluksen palveluksena.

Yhteenveto

Ehta elokuvaelämys, joka pitää kokea nimenomaan elokuvateatterissa. La La Land kiilaa komeasti kaikkien aikojen musikaalien kärkijoukkoihin.Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016