Madame Web
Jussi U. Pellonpää, Pe, 16/02/2024 - 07:47

Elokuva

On vuosi 1973 Perussa, Amazonin viidakossa. Raskaana oleva Constance Webb (Kerry Bishé) tutkii mystisiä voimia omaavaa hämähäkkiä palvovaa heimoa, kun tapahtuu tragedia. Kolme vuosikymmentä myöhemmin Constancen tytär, pelastuslaitoksella työskentelevä Cassie (Dakota Johnson) saa vahvan etiäisen, jossa kolmea teinityttöä, Juliaa (Sydney Sweeney), Mattieta (Celeste O´Connor) ja Anyaa (Isabela Merced) uhkaa kolkko kohtalo. Tajutessaan pystyvänsä muuttamaan toimillaan tulevaisuutta, Cassie ja tytöt tulevat vedetyksi taisteluun Constancen pettänyttä kollega Ezekiel Simmsia (Tahar Rahim) vastaan.

Venomeiden (2018 ja 2021) ja Morbiuksen (2022) jälkeen Sony tuo lisensoimaansa Spider-Man -universumiinsa lisää hahmoja Marvel-sarjakuvista, joita ei kuitenkaan seittisankarin omissa elokuvissa ole nähty. Nyt vuoron saa jo 40 vuotta sitten Hämis-sarjiksissa tavattu sokea ja halvaantunut Cassie Webb, jonka syntytarinan Madame Web kertoo. Ohjaajaksi on palkattu tv-sarjojen parissa puuhastellut ja toimintaohjaajana lahjaton SJ Clarkson, kun taas tarina on epäonnistuneen Morbiuksen rustanneiden Matt Sazaman ja Burk Sharplessin horjuvaa käsialaa.

Marvel-faneille Madame Web on pettymys, sen tarinaa nykii ja pykii, eikä valmista tunnu tulevan millään. Vaikka mukaan on tungettu genren ystäville vihjeitä ja knoppeja, touhu jää hetkittäisestä yrittämisestä huolimatta pahasti kesken. Alkuunsa ennenäkyjen käyttö tuntuu toimivalta ratkaisulta, mutta niiden kehittymätön toisto, retinoita rasittava kamerakikkailu ja paikoin umpisurkeat efektit tekevät kokonaisuudesta vain ärsyttävän. Pahiten mättää puhkiselittämisen pakko, kun jokainen käänne ja mutka selitetään vielä kertaalleen katsojalle, luottamatta milliäkään näiden vastaanottokykyyn ja ymmärrykseen.

Fifty Shades -trilogiasta nimeksi noussut Dakota Johnson yrittää toki kaikkensa, mutta sekin vähä tuki lässähtää mitään sanomattomaksi jäävän tulevaisuuden Spider-Woman-trion, Sydney Sweeney, Isabela Merced ja Celeste O´Connor, kohdalla, joiden rasitteeksi on vielä lykätty naurettavan klisesitä teiniläppää, joka saa näyttelijätyön tuntumaan vieläkin huonommalta. Myös Tahat Rahimin pääpahis jää vaille kehuja. Adam Scott on Cassien pelastajakollega Ben Parker, jonka sisko on juurikin saamassa poikalapsen, kenen nimeä veikkaaillaan ahkerasti

Yhteenveto

Huonosta käsikirjoituksesta ei synny hyvää elokuvaa, todistaa jälleen kerran Madame Web, joka on heikointa, mitä Marvel -nimikkeen alla on konsaan nähty.Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016