The Marvels
Jussi U. Pellonpää, Ke, 08/11/2023 - 20:03

Elokuva

Outo kataklysmi järisyttää universumia, jonka seurauksena kolme supersankaria, Captain Marvel (Brie Larson), Ms. Marvel (Iman Vellani) ja Monica Rambeau (Teyonah Parris), vaihtavat voimia ja paikkoja keskenään. Kaikkeuden tulevaisuutta uhkaavan tempauksen takana on kostonhimoinen krii Dar-Benn (Zawe Ashton), joten kolmikon on opittava sooloilun sijaan toimimaan yhdessä. Tukea taistoon tarjoavat myös Nick Fury (Samuel L. Jackson) sekä ”kissa” Goose.

Viimeksi uusioversiolla Candymanista (2021) yllättäneen Nia DaCostan ohjaama The Marvels on outo välipala, Marvel-snäkki, ennen kuin Kang-dynastiaan keskittyvät elokuvat (Avengers: The Kang Dynasty (2026) ja Avengers: Secret Wars (2027)) valtaavat valkokankaan. Vaikka tarina kierrättääkin myös Captain Marvelin (2019) historiaa, kyseessä ei ole jatko-osa, vaan elokuvien ja suoratoistosarjojen sekoitus.
 
Perusmättöinen käsikirjoitus laskee paikoin liikaakin sen päälle, että katsoja on nähnyt Marvel-sarjat Wandavision ja Ms. Marvel, sillä, vaikka kyseessä ei suora jatkumo niille olekaan, perusoppimäärä olisi hyvä olla tiedossa kaikkien käänteiden ja hetuloiden avaamiseksi. Tehostepuoli on kuitenkin kunnossa ja huumoriakin on soppaan uutettu isommalla kauhalla, joten Marvel-elokuvaksi yllättävän lyhyen The Marvelsin katselee sen suuremmin kipua tuntematta. Tuttu lisäklippi lopputekstien välissä avaa jälleen uuden rinnakkaistodellisuuden, jossa jöötä pitävät muista yhteyksistä hyvinkin tutut hahmot.

Brie Larson, Teyonah Parris ja Iman Vellani saavat jokainen hetkensä loistaa valokiilassa, mutta muille komeljanttareille tilanne ei politiikasta ja sanomien julistamisesta täysin vapaassa karusellissa ei ole kummoinenkaan. Zewe Ahston jää pelkäksi marginaalimaininnaksi Marvel-pahisten joukossa eikä kauheasti ole tekemistä keksitty jo 15. kertaa Marvel-elokuvassa nähtävälle Samuel L. Jacksonillekaan.

Yhteenveto

The Marvels ei nouse likikään emoyhtiönsä parhaiden esitysten tasolle, mutta on silti parempi, kuin ennalta osattiin pelätä.Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016