May December
Jussi U. Pellonpää, To, 07/03/2024 - 16:58

Elokuva

On vuosi 2015, kun näyttelijä Elizabeth Berry (Natalie Portman) saapuu Savannahiin, Georgiaan Gracie Atherton-Yoon (Julianne Moore) ja tämän miehen Joen (Charles Melton) kolmilapsisen perheen luo, tarkoituksenaan tutustua heidän tarinaansa tulevaa roolityötä varten. Kontroversiaali koukku on siinä, että 23 vuotta aiemmin jo 36-vuotias Gracie aloitti suhteen vasta 13-vuotiaan Joen kanssa ja sai teostaan vankilatuomion, jonka aikana synnytti parin ensimmäisen lapsen Honorin (Piper Curda). Gracien vapauduttua pari avioitui ja perusti oikean perheen. Mitä syvemmälle Gracien elämään Elizabeth kaivautuu, sitä enemmän hän haluaa ymmärtää tätä, mutta ymmärtääkö edes Gracie itse, miten hänen valintansa ovat vaikuttaneet monien elämään.

Aina taitavan ja luotettavan Todd Haynesin (Kaukana taivaasta (2002), Carol (2015), Peitelty totuus (2019)) ohjaama May December pohjaa Mary Kay Letourneaun skandaaliin vuodelta 1997, jonka ovat elokuvaksi käsikirjoittaneet Oscar-ehdokkuuden työstään saaneet Samy Burch ja aviomiehensä Alex Mechanik.

May December ei syyttele eikä moralisoi Gracien pedofiliaksi julkisuudessa tuomittua tekoa tai tämän teoista lumoutuneen Elizabethin valintoja, vaan analysoi tarkkaan taiteen tekemisen ja erityisesti näyttelemisen moraalia: missä kohdassa näytelty elämä muuttuu todeksi ja sen tulkinta jopa vaaralliseksi? Samalla se tutkii ihmisen oikeutta yksityisyyteen. Haynes esittää tapahtumaketjun realistisesti vieden katsojan kuin varkain epämukavuusalueelle, jossa katselu muuttuu tirkistelyksi ja pohdinnaksi omista valinnoista. Järkyttävälle tarinalle hienovaraisesti käytetty sysimusta huumori luo aivan omanlaisensa atmosfäärin, johon katsojan omasta moraalista ja oikeudntajusta riippuen suhtautuu joko hyväksyvästi (rakkaus on aina aitoa) tai pelosta ja inhosta väristen.

Aina loistava Julianne Moore tulkitsee omiin valintoihinsa uskovan Graciensa loistavasti, mutta elokuvan vaikuttavin voima on Natalie Portmanin huima roolityö maanisesti muuntautuvana Elizabethina, joka haluaa tulla näyttelemäkseen henkilöksi hinnalla millä hyvänsä. Portman toimii myös elokuvan tuottajana ja halusi nimenomaan Haynesin sen ohjaajaksi. Kipeän draamaan keskiössä myös Charlie Melton tekee erittäin hyvää työtä oman elämänsä valintoihin heräävänä Joena.

Yhteenveto

Katsojan moraalikäsityksiä nerokkaasti provosoiva ja potkiva May December ei ole helppo elokuva, mutta loistavat näyttelijäntyöt ja kierosti kiehtova tarina palkitsevat uskaliaan leffafanin niin monin tavoin.Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016