Alkuperäinen nimi: 
Moonage Daydream
Lajityyppi: 
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2022
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Näyttelijät: 
Käsikirjoittaja: 
Musiikki: 
Tuottaja: 
Ikäsuositus: 
7
Kesto: 
135
Moonage Daydream
Jussi U. Pellonpää, Pe, 16/09/2022 - 11:32

Elokuva

Vuonna 2016 edesmennyt David Bowie oli kiistatta yksi aikakautensa suurimpia artisteja, kulttuuri-ikoni, joka toimi monella taiteen saralla aina musiikista ja elokuvista maalaustaiteeseen.

Ansioitunut amerikkalaisohjaaja Brett Morgen (The Kid Stays in the Picture (2002), Cobain: Montage of Heck (2015), Jane (2017)) sai Bowien perikunnalta vuonna 2017 vapaan pääsyn yli viisi miljoonaa artikkelia sisältäviin kokoelmiin, jotka sisälsivät piirroksia, äänityksiä, taltiointeja ja päiväkirjoja, joiden pohjalta on neljän vuoden urakkana syntynyt täysin poikkeuksellinen dokumentti Moonage Daydream.

Hyvin harvoin, jos koskaan, on dokumenttielokuvan voimin päästy niin lähelle taiteilijaa, kuin Moonage Daydream katsojan David Bowien maailmaan vie. Se on kunnianhimoinen ja hypnoottinen, aivan omalla tavallaan rakastetun artistin elämää ja maailmaa avaava, genrerajoja rikkova kokemus, jollaista et ole ennen nähnyt. Se antaa äänen kohteellen, mutta ei ole kerronaltaan perinteinen kokoelma puhuvia päitä, sukulaisia, kollegoita ja ystäviä, vaan monen eri median kautta Bowien oman persoonan esille tuova elämys. Bowie-faneille Moonage Daydream on toki pakollinen nähtävä, mutta myös kaikkien muiden erinomaisista dokumenteista pitävien kuuluisi se nähdä.

Yhteenveto

Liki puolen sataa musiikkiesitystä sisältävä, lumoava montaasimainen syväluotaus on yksi varmimmista vedoista tulevia elokuva-alan palkintoja ennakoitaessa.Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016