Alkuperäinen nimi: 
Moonlight
Lajityyppi: 
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2016
Valmistusmaa: 
Käsikirjoittaja: 
Musiikki: 
Ikäsuositus: 
12
Kesto: 
111
Moonlight
Jussi U. Pellonpää, To, 16/02/2017 - 10:02

Elokuva

Kolme näytöstä kovaa elämää. Little: Miamissa kovia koko elämänsä kokeneella lapsella, Chironilla (Alex Hibbert), ei ole kuin yksi ystävä, Kevin (Jaden Piner), mutta poika päätyy pakomatkallaan huumekauppias Juanin (Mahershala Ali) suojiin ja löytää itselleen paikan elämässä. Chiron: Nyt teini-ikäinen Chiron (Ashton Sanders) matkaa ahdistavassa arjessa jatkuu elämän varjoisemmilla kulmilla. Ystävyys Keviniin (Jharrel Jerome) on jatkunut, mutta tulevaisuus ei vaikuta vieläkään valoisalta. Black: Ei liene kenellekään yllätys, että aikuiseksi kasvanut Chiron (Trevante Rhodes) on valinnut urakseen ammattimaisen huumekaupan, mutta menneisyyden velat ja teot on kuitattava.

Barry Jenkinsin raastava ja autenttisen ahdistava episodielokuva Moonlight on kovaa kamaa. Kertoessaan Chironin tarinaa, ohjaaja-käsikirjoittaja Jenkins maalaa valkokankaalle myös realistisen kuvauksen, ei pelkästään afroamerikkalaisten, vaan myös kaikkien muiden kovia kokevien kansanryhmien koettelemuksista, valinnoista ja siitä, millaiseksi elämä ihmisen muokkaa. Kerronta on raakaa ja rosoista, mutta myös äärimmäisen koskettavaa ja henkilöiden ratkaisuja ymmärtävää.

Yhtenä teemana ihon alle menevässä kasvukertomuksessa on anteeksianto ja sovitus, jonka esittämisessä ei kuitenkaan hetkeksikään heittäydytä teennäiseksi. Jenkinsin oman adaption pohjalla kulkee myös Tarell Alvin McCraneyn vuonna 2003 kirjoittama, julkaisematon näytelmä In Moonlight Black Boys Look Blue, jonka tematiikka näkyy myös elokuvan teknisessä toteutuksessa. James Laxtonin hehkuvilla sävyillä operoiva kamera kiertää käsivaralla ja tulee lähelle henkilöitään, avaten kertomukseen aivan omanlaisensa henkilökohtaisen aspektin.

Jos elokuva-alan palkintoja jaettaisiin roolien mukaan, jokainen Chironia esittävä, Alex Hibbett, Ashton Sanders ja Trevante Rhodes, ansaitsisivat kaiken mahdollisen suitsutuksen. Jokainen heistä tuo osuutensa identiteettiään etsivän Chironin elämään järisyttävällä voimalla. Mahershala Ali rakentaa vaikuttavan muotokuvan huumediileri Juanista, jolla on kuitenkin sydän paikallaan. Vahva on myös Naomie Harrisin pieni, mutta sitäkin hurjempi rooli Chironin huumekoukussa kiukuttelevana äitinä Paulana.

Yhteenveto

Kahdeksan Oscarin ehdokas Moonlight on yksi vuoden vaikuttavimmista elokuvista, ehkä jopa koko 2000-luvulla.Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016