Alkuperäinen nimi: 
Night Swim
Lajityyppi: 
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2023
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Käsikirjoittaja: 
Musiikki: 
Ikäsuositus: 
16
Kesto: 
98
Night Swim
Jussi U. Pellonpää, Pe, 12/01/2024 - 07:30

Elokuva

Baseballtähti Ray Wallerin (Wyatt Russell) ura on tyssännyt MS-tautidiagnoosiin, mutta perheen hankkiman uuden talon uima-altaassa tuntuu piilevän parantavia kykyjä, jonka ansiosta mies on kohta valmis palaamaan pelikentille. Tosin vaimo Eve (Kerry Condon) huomaa muitakin muutoksia siippansa arjessa, joten hän päättää tutkia talon historiaa tarkemmin. Selviää, että koko pytinki on rakennettu pyhälle paikalle ja että mystinen allas saa vetensä syvältä lähteestä, josta pian kumpuaa varsin arvokas hintalappu tarjotusta avusta.

Bryce McGuiren Night Swim pohjaa hänen ja Rod Blackhurstin 2014 tekemään samannimiseen lyhytelokuvaan, ja kuten niin usein, sen laventaminen kokopitkäksi leffaksi ei ole ollut alkuunkaan hyvä idea. 3,5 minuutin mittainen lyhäri on nyt pakolla paisutettu puolitoistatuntiseksi sillä tuloksella, että jännityksestä ei ole jäänyt jäljellä oikeastaan pisaraakaan. Turhan tekeleen takana ovat halpishorroreita tukussa tuottavien Jason Blumin Blumhouse sekä James Wanin Atomic Monster -yhtiöt.

Pohjimmiltaan Tobe Hooperin klassikko Poltergeistista (1982) varastettu perusidea pyhälle maalle tunkeutumisesta muuttuu kosteaksi kummitteluksi, jossa sulavan sukelluksen sijaan räpiköidään nyt lastenaltaassa ja vaahtosuinen vesikauhu on muuttunut pelkästään kosteaksi kummitteluksi. Muutamin hetkin tekijät todistelevat kykyjään nokkelilla visuaaleilla kuvaaja Charlie Sarroffin kikkaillessa vesielementin tarjoamilla mahdollisuuksilla, kun taas efektipuolella tyydytään tuhannesti nähtyihin säikkyihin ja märkiin mörökölleihin. Äärikonservatiivisen finaalin mukana homma vajoaa sitten lopullisesti pohjaan.

Loistavasta The Banshees of Inisherin -elokuvasta Oscar-ehdokkuudenkin napannut Kerry Condon yrittää perheen äitinä kaikkensa eikä sen puutteesta voi haukkua myöskään Kurt Russellin poikaa Wyattia isä-Wallerina, mutta hyville näyttelijöille on annettu niin vähän tilaa tekemisilleen, ettei kokonaisuus pysy pinnalla. Kauhukuvien peruskauraa ovat myös Amélie Hoeferie ja Gavin Warren perheen lapsina Izzyna ja Elliotina.

Yhteenveto

Night Swim olisi pitänyt lyödä kunnolla läskiksi tai olla loppuun saakka tosissaan, sillä valittu välitilamalli ei toimi alkuunkaan. Yhden idean yöuinti ei ole vaivan arvoinen.Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016