Alkuperäinen nimi: 
Operation Mincemeat
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2021
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Käsikirjoittaja: 
Musiikki: 
Ikäsuositus: 
12
Kesto: 
128
Operaatio Mincemeat
Jussi U. Pellonpää, Pe, 03/06/2022 - 07:54

Elokuva

Vuosi 1943. Liittoutuneet suunnittelevat hyökkäystä Sisiliaan, mutta ovat varmoja, että Saksalaiset aavistavat kohteen ja lisäävät puolustustaan. Kaksi Britannian omalaatuista tiedustelu-upseeria, Ewen Montagu (Colin Firth) ja Charles Cholmondeley (Matthew Macfadyen) saavat tehtävän punoa juoni, jolla saksalaisia harhautetaan uskomaan maihinnousukohteen olevan Kreikassa. Operaatio Mincemeat vaatii onnistuakseen paitsi kosolti onnea, suuren määrän tarkkaan ajoitettuja sumutuksia sekä yhden kuolleen brittisotilaan ruumiin.

Mukavasti menestyneen John Maddenin (Rakastunut Shakespeare (1998), Kapteeni Corellin mandoliini (2001), Killshot (2008), The Best Exotic Marigold Hotel ja sen jatko-osa The Second Best Exotic Marigold Hotel (2011 ja 2015)) ja Michelle Ashfordin Ben Macintyren kirjan pohjalta käsikirjoittama Operaatio Mincemeat on perusvarmaa brittijännää, tyylikäs ja paikoin sietämättömän jännittävä vakoiluseikkailu, jonka pohjana on uskomaton tosioperaatio Toisessa Maailmasodassa. Tarinassa piisaa koukkuja ja liki-piti-tilanteita niin, ettei parituntinen rupeama salattua sotahistoriaa tunnu ollenkaan pitkältä.

Operaatio Mincemeat on helposti katseltavaa laatua, umpikieron suunnitelman ja sen monimutkaisen valmistelun tueksi siitä löytyy myös ripaus romantiikkaa sekä kosolti hauskan kuivahkoa brittihuumoria. Mainiona mausteena vaaralliseen tehtävään ottaa osaa myös nuori tiedustelu-upseeri Ian Fleming (Johnny Flynn), jonka edesottamuksista on helppoa vetää johtopäätökset miehen myöhempään kirjalliseen uraan sekä yhden Tuplanolla-agentin syntymään.

Colin Firth ja Matthew Macfadyen tekevät hyvää työtä ja tärkeä roolinsa on myös tarinan vahvoilla naisilla, Kelly Macdonaldin Jean lesliella sekä Penelope Wiltonin Hester Leggetillä. Ikävien miesten veteraaninäyttelijä Jason Isaacs on amiraali John Godfrey.

Yhteenveto

Varmaotteista ja hyvin näyteltyä sekä tehtyä brittijännää, mukavasti vanhanajan tyyliin kerrottuna.Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016