Alkuperäinen nimi: 
Paranoia
Lajityyppi: 
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2024
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Musiikki: 
Ikäsuositus: 
16
Kesto: 
95
Paranoia
Jussi U. Pellonpää, Pe, 15/03/2024 - 19:49

Elokuva

Kostean viikonlopun jälkeen nuori Lulu (Zoe Bryan Hertz) päätyy huonossa kunnossa sairaalaan, jossa tapahtuu yliluonnolliselta vaikuttava välikohtaus. Lulun pahaenteiset näyt pahenevat kerta toisensa jälkeen, mutta kun koulun outolintu, mystinen Mads (August Carter), jpaljastaa näkevänsä rajan taa, pari päättää selvittää kuolleen tytön arvoituksen.

Visiot, joita teinit elokuvassa näkevät, ovat varmasti vaikuttaneet varmasti hyviltä paperilla, mutta katsojalle niistä välittyy vain tylsyys Kari Vidøn ohjaamassa kevythorrorissa Paranoia, joka lainaa kaikessa paremmiltaan. Vaikka tarinalinja täysin siitä poikkeaakin, touhussa on Twilightilainen lataus, jolla yritetään houkutella nuorempia fantasiafaneja leffateattereihin, mutta kokonaisuutena hyppysäikkyihin ja itsestäänselvyyksien toistamiseen kaatuva kevytjännäri ei jaksa kiinnostaa alkuaan pidemmälle.

Yhtä lailla mauttoman plagioinnin kohteena on ollut myös M. Night Shyamalanin läpimurtohitti Kuudes aisti (1999), josta lainataan jopa se sen kuulusin lausahdus ”I see dead people”. Pientä originaalisuutta juttuun uutetaan käsiteltäessä Tanskan sairaanhoidon vuosien takaisia traagisia hoitokeinoja. Paranoia pohjaa Brigitte Lorentzenin Cykose -trilogian ensimmäiseen osaan. Suomesta leffan tekoon on saatu paitsi rahaa, myös muutamia ammattilaisia, kuten meikkaaja Salla Yli-Luopa sekä mestaristason säveltäjät Tuomas Wäinölä ja Pessi Levanto

Pääosissa nähtävien Zoe Bryan Hertzin ja August Carterin tehtäväksi on jäänyt lähinnä tuijotella uhkaavasti tai näyttää pelästyneeltä.

Yhteenveto

Teinijännä on sen verran arka lajityyppi, että sitä moni helpon rahan toivossa yrittää, mutta harva onnistuu.Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016