Alkuperäinen nimi: 
Paterson
Lajityyppi: 
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2016
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Käsikirjoittaja: 
Ikäsuositus: 
7
Kesto: 
119
Paterson
Jussi U. Pellonpää, To, 26/01/2017 - 18:59

Elokuva

Paterson (Adam Driver) on bussikuski Patersonin kaupungissa New Jerseyssa. Hiljainen mies kirjoittelee runoja muistikirjaansa ja tarkastelee rauhallisen analyyttisesti ohi lipuvaa maailmaa. Patersonin vaimo Laura (Golshifteh Farahani) taas on miehensä täydellinen vastakohta, impulsiivinen ja kaikesta innostuva taiteellinen persoona, mutta eroavaisuuksista huolimatta parin yhteiselo on täynnä rakkautta ja molemminpuolista unelmien kannustusta. Tärkeä osa perhettä on myös omapäinen koira, englanninbulldoggi Marvin.

Kulttisuosikki Jim Jarmuschin maailmassa tajunta virtaa vuolaana, kuohuu paikoin koskina yli äyräiden ja hajoaa useiksi pieniksi puroiksi. Jarmuschin uusin elokuva, Paterson, jatkaa miehen valitsemalla tiellä ollen kaikesta turhasta riisutun eleetön kuvaus päähenkilönsä viikosta maailmassa, joka on niin tavallinen, että se muuttuu erikoiseksi. Kiireetön tunnelma luo oman atmosfäärinsä, jarmuschilaisen ulottuvuuden, jonka arjen detaljeja ohjaaja tarkastelee niin päähenkilöiden kuin lukuisten sivuhahmojenkin kautta.

Patersonin oikeiden kuuluisuuksien joukosta Jarmuschiin on tehnyt vaikutuksen paikkakunnan runoilija William Carlos Williams, jonka kirjan mittaiseen runoteokseen Paterson elokuvassa palataan toistuvasti, samalla kun päähenkilö Patersonin riimittömät ajatukset kirjautuvat teksteinä valkokankaalle.

Tulevaisuudessa vielä taatusti suurin tekoihin yltävä Adam Driver jatkaa persoonallisten töidensä sarjaa Patersonina, ollen täydellinen tulkki ohjaaja/käsikirjoittaja Jarmuschin hellän humoristiselle, mutta myös terävästi maailmaa tarkkailevalle tekstille. Yhtä lailla hyvää tulevaa voi veikkailla Lauraa esittävälle Golshiftch Farahanille, joka rakentaa roolistaan aidon innostavan hahmon. Sivummalla nähdään Patersonin kantakapakan baarimikko Docina Barry Shabaka Henley, William Jackson Harper ja Chasten Harmon ovat kuppilan riitaisat asiakkaat Everett ja Marie, ja Rizwan Manji bussifirman masentunut tarkastaja Donny.

Yhteenveto

Takuuvarmaa Jarmuschia, suuresti symppis elämänviipale.Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016