Saapasjalkakissa: Viimeinen toivomus
Jussi U. Pellonpää, Su, 25/12/2022 - 16:33

Elokuva

Kun Saapasjalkakissa (Antonio Banderas) tajuaa, että hullunrohkeat tempaukset ja taistelut ovat verottaneet hänen yhdeksästä elämästään on enää yksi jäljellä. Ensimmäisen kerran kuolevaisuutensa ymmärtävä katti päättää matkata Mustaan metsään etsimään sinne pudonnutta Toivomustähteä saadakseen takaisin menettämänsä elämät. Pitkin hampain Saapasjalkakissa joutuu hyväksymään matkaseuraksi vanhan kiistakumppaninsa Kitty Pehmotassun (Salma Hayek) sekä pölvästin koiran Perriton (Harvey Guillén). Vaarat kuitenkin vaanivat joka puolella, sillä samaa toiveet täyttävää kohdetta jahtaavat myös Kultakutri (Florence Pugh) ja tämän ilkiöjengi Kolmen Karhun Mafia (Olivia Colman, Ray Winstone ja Samson Kayo) sekä Iso Paha Susi (Wagner Moura).

Dreamworksin animaatiohitin Shrek (2001) universumiin saagan toisessa elokuvassa Shrek 2 (2004) ilmestynyt Saapasjalkakissa hurmasi kaikki katseellaan ja oli juuri sitä, mitä koko perheen piirrettyjen elokuvien ystävät olivat halunneetkin. Niinpä Antonio Banderasin paksulla aksentilla kehräävä, miekkailutaitoinen ja riidanhaluinen katti saikin oman nimikkoelokuvansa vuonna 2011. Kissa seurasi mukana myös Shrekin seikkailut päättäneissä elokuvissa Shrek kolmas (2007) ja Shrek ja ikuinen onni (2010), mutta vielä oli jäänyt ainakin yksi tarina kerrottavana.

Joel Crawfordin ohjaama Saapasjalkakissa ja viimeinen toivomus muokkaa konseptia, lainaa, varioi ja yhdistelee satuklassikoita Shrekien malliin ja keksii muutaman vallan riemastuttavan juonikoukun ihan itsekin. Myös teknisesti Saapasjalkakissa ja viimeinen toivomus on askel kohti uudempaa julkituontia, sillä perinteisemmän animaation sijaan elokuva muistuttaa muun muassa upeasti eri animaatiotyylilajeja yhdistellyttä Spider-Man: Kohti Hämähäkkiuniversumia (2018). Vaikka kyseessä onkin värikäs, viihdyttävä ja vauhdikas seikkailu, tunnelmat ovat paikoin tummempia ja teemat totisempia, puhutaanhan nyt olemassaolon perusasioista, elämästä ja kuolemasta.

Aivan oikeutetusti Saapasjalkakissan äänenä jatkaa Antonio Banderas, joka saa rinnalleen Kitty Pehmotassuksi jälleen ihanasti artikuloivan Salma Hayekin. Florence Pugh viehättää Kultakutrina ja isäkarhuna huvittaa Ray Winstone. Wagner Moura on sekä Iso Paha Susi että Kuolema. Mainiosti toimivassa suomidubissa jatkavat rooleissaan Saapasjalkakissana Heikki Sankari ja Kittyna Petra Karjalainen. Perritona kuullaan Miiko Toiviaista, Mimosa Willamo on Kultakutri ja Otsojenginä murisevat Markus Bäckman, Sari Ann Stolt ja Vili Orava. Isolle pahalle sudelle äänensä antaa Joonas Saartamo.

Yhteenveto

Saapasjalkakissa ja viimeinen toivomus on pyhien varma veto, lapsille riemastuttava ja aikuisillekin vallatonta viihdettä, mutta myös syvällisempiä pohdiskeluja tarjoava koko perheen elokuva sanan varsinaisessa merkityksessä.Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016