Alkuperäinen nimi: 
Suuri leluseikkailu
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2023
Valmistusmaa: 
Musiikki: 
Ikäsuositus: 
7
Kesto: 
88
Suuri leluseikkailu
Jussi U. Pellonpää, To, 07/03/2024 - 16:58

Elokuva

Don on yksi New Yorkin keskuspuiston nukketeatterin hahmoista, joka on lopen kyllästynyt vetämään aina samaa pellen roolia. Etunimi kaimansa Quijoten tapaan hän haluaa kokea seikkailun ja kasvaa oikeaksi sankariksi, ja tilaisuus siihen tulee, kun katalat konnat varastavat tämän nukkeystävät myydäkseen ne Ebayssa. Sancho Panchaksi Donille löytyy räppäävä DJ Veli Hau.

Alkaa olla petkuhuiputuksen makua elokuvan markkinoinnissa, kun siinä käytetään fraasia ”Toy Storyn käsikirjoittajilta”. Tokihan Joel Cohen ja Alec Sokolow olivat pieni osa kahdeksanhenkistä kirjoittajatiimiä vuoden 1995 jättihitissä, mutta sen jälkeen kaksikolta on tullut sellaisia huteja kuin kaksi Karvinen -elokuvaa (2004 ja 2006) ja totaalisen urpo Isi hoitaa (2007), joten tällaisten tekijöiden hyötykäyttö mainostuksessa osoittaa vain huonoa makua ja epätoivoa. Eikä rutiinilla latteita europiirrettyjä liukuhihnalla työstävän tuottaja Ben Stassenin (mm. Sammyn suuri seikkailu (2010), Bigfoot - Isojalan poika (2017) ja Gorgi - Kuningattaren koiranpentu (2019)) tekeleetkään mitään genreklassikoita ole olleet.

Räikeästi Toy Storyja lainailevan Suuren leluseikkailun (alkup. The Inseparabels, Erottamattomat) ohjaajaksi palkattu Jérémie Degruson (Taikojen talo, 2013) pitää touhun toki vauhdikkaana, mutta aavistuksenkin varttuneemman katsojan koko lailla ärsytettynä alituisella plagioinillaan. Jokainen klisee mista tahansa seikkailusta on otettu kierrätykseen, mutta episodimaiseen kommelukseen ei ole löydetty oikeastaan mitään omaperäistä elementtiä. Pääpaino onkin taatusti pikkuväkeäkin huimaava vaahtosuinen kohellus, jossa ei loppupeleissä ole päätä eikä häntää. Digitaalinen piirrosjälkikään ei ansaitse kehuja.

Harvemmin niin käy, mutta nyt paremmuutta ADHD-animaatiossa edustaa sen suomenkielinen dubbaus, jonka takana ovat tutu nimet, kuten Markus Niemi (Don), Jon-Jon Geitel (DJ Hau), Maria Ylipää (Dee). Petri Hanttu (Sunny) ja Markus Bäckman (Rosinante), vaikka eihän nyt senkään takia kannata elokuviin lähteä.

Yhteenveto

Jo markkinoinnillaankin katsojaa harmittavasti huijaava liukuhihnatuote.Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016