There´s Something in the Barn
Jussi U. Pellonpää, Pe, 01/12/2023 - 16:04

Elokuva

Aurinkoisesta Kaliforniasta talviseen Norjaan muuttava Nordheimin perhe, isä Bill (Martin Starr), äiti Carol (Amrita Acharia) sekä lapset Nora (Zoe Winther-Hansen) ja Lucas (Townes Bunner) saavat pian huomata, että perintötilalla on jotain oudosti vinossa. Tallissa kun pitää majaansa kiukkuinen tallitonttu (Kiran Shah), jonka asettamia sääntöjä ei ole terveellistä rikkoa.

Joulun aikaan sijoittuvat kauhukomediat ovat kausituotteita, jotka joskus onnistuvat jatkamaan elämäänsä myös sesongin jälkeen, kuten norjalaisen Tommy Wirkolan ylläri, hillittömän ronski Violent Night (2022). Wirkolan maanmiehen Margus Martensin There´s Something in the Barn ei ole sellaine elokuva, vaan monen summan plagiaatti, joka ei onnistu olemaan pelottava, eikä alkuunkaan hauska toisintaessaan tonttusääntöineen Riiviöistä (Gremlins, 1984) tuttuja juonikuvioita.

Touhu menee turhan nopeasti pakottamiseksi kasvurajoitteisten tonttustunttien kompuroidessa hädässä huutavien ja ylinäyttelevien päähenkilöiden ryntäillessä edestakaisin. Kuluneet vitsit kulttuurieroista näkee jo kaukaa ja kun meiningistä puuttuu se tarpeellinen roso ja ronskisti ylilyöty läträys, lopputulemaksi jää vain pikkuisen rankisteltu kopion kopio.

Suomesta elokuvan tuotantoon löytyi puolitoista miljoonaa euroa ja leffa-alan ammattilaisia, kuten osatuottaja Aleksi Hyvärinen, säveltäjä Lasse Enersen sekä kuvaaja Mika Orasmaa, jolle jouluinen rymistely tuli tutuksi jo Jalmari Helanderin mainion Rare Exportsin (2010) myötä, joka tosin pieksää norskiyrityksen mennen tullen.

Silicon Valley -sarjasta tuttu Martin Starr yrittää liikaakin pääroolissa, joten pointsit varastaa hauska Henriette Steenstrup harmittavan kliseiseksi kirjoitetun kyläpoliisin roolissa.

Yhteenveto

Voi kun sieltä ladosta olisi löytynyt tämän sijaan kunnollinen kauhukomedia.Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016