Vonkka
Jussi U. Pellonpää, Ke, 06/12/2023 - 18:06

Elokuva

Ennen kuin Villi Vonkasta (Timothée Chalamet) kasvoi se suuri ja ahdistunut suklaatehtailija, hän oli köyhä taikuri, jolla oli suuri haave. Seitsemän vuoden tutkimusmatkansa jälkeen Vonkka haluaa luoda maailman parhaat konvehdit, mutta saa pian huomata, että bisnes on kaupungin Gourmetgalleria inhan herra Nuljaskan (Paterson Joseph) suklaakartellin hallitsema. Avukseen mahdottomassa tehtävässä Vonkka saa nuoren orpotytön Netan (Calah Lane) ja muutaman muun velkavankeuteen huijatun. Touhuun sekaantuu myös polvenkorkuinen Umppa-Lumppa Leso (Hugh Grant).

Mainioilla elokuvillaan Karhuherra Paddingtonista (2016 ja 2017) ihastuttaneen Paul Kingin Vonkka on uusin sovitus Roald Dahlin 1964 julkaistun lastenkirjaklassikon Jali ja suklaatehdas pohjalta. Kirjasta on tehty jo kaksi aikaisempaakin sovitusta, 1971 Mel Stuart ohjasi elokuvan pääosassa Gene Wilder ja 2005 ensi-iltansa sai Tim Burtonin tulkinta, jossa Vonkkana nähtiin Johnny Depp. Kingin ja Simon Farnabyn kirjoittama Vonkka ei muuta jatkumoa, vaan keskittyy päähenkilönsä nuoruuteen.

Teknisesti paikoin yllättävän traaginenkin Vonkka on mitä värikkäin ja detaljirikkain esitys, jossa kaikkea on paljon, mutta mitään ei liikaa. Makeutta visuaalisesti näyttävään musikaaliin on livahtanut sillä isoimmalla kauhalla, mutta universaali julistus tarinan taustalla (ahneet polkee köyhiä) ja se pohjimmainen sanoma, unelmistaan on pidettävä kiinni, ovat aina muistutuksen arvoisia.

Kattaus Vonkassahan on todella kova. Timothée Chalametin, Hugh Grantin ja Calah Lanen rinnalla nähdään muun muassa Keegan-Michael Key, Olivia Colman, Sally Hawkins sekä pitkästä aikaa myös Rowan Atkinson. Katsojan kannattaa kuitenkin olla esitykseen mennessä tarkkana, sillä suomeksi dubatussa versiossa taika tuppaa katoamaan kankaalta. Kotimaan ääninäyttelijöinä ovat mm. laulaja Joel Bonsdorff, Iris Kovalainen, Santtu Karvonen, Anna-Maija Tuokko, Veeti Kallio ja Mika Nuojua, mutta ammattilaisista huolimatta lopputulema on lievästi sanoen vieraannuttava.

Yhteenveto

Silkkaa sulkkua ja sympaattisuutta pursuava Vonkka tarjoaa ihmeitä koko perheelle, vaikka suomeksi puhuttuna sen sydämellinen satuisuus ottaakin ikävästi osumaa. Siksipä kannattaakin tarkistaa, että esillä on originaali versio.Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016