Alkuperäinen nimi: 
Wicked Little Letters
Lajityyppi: 
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2023
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Käsikirjoittaja: 
Ikäsuositus: 
12
Kesto: 
101
Wicked Little Letters
Jussi U. Pellonpää, Pe, 03/05/2024 - 07:23

Elokuva

Elellään 1920-lukua, kun pieneen merenrantakaupunkiin Little Hamptoniin Englannissa iskee skandaali. Joku lähettelee asukkaille törkeitä vihakirjeitä ja yksi niiden kohteista on kiltin äitinsä (Gemma Jones) ja päsmäröivän isänsä Edwardin (Timothy Spall) kanssa asuva, syvästi uskonnollinen Edith Swan (Olivia Colman). Syyttävä sormi osoiittaa heti rääväsuista irlantilaissiirtolaista Rose Goodingia (Jessie Buckley), mutta paikkakunnan ainoa naispoliisi,tarkkavainuinen Gladys Moss (Anjana Vasan) ei usko ilman todisteita. Kun kirjehyökkäykset jatkuvat, tieto leviää läpi saarivaltion ja nousee yleiseksi puheenaiheeksi.

Thea Sharrockin ohjaama ja Jonny Sweetin kirjoittama sysimustan riemukas mysteeri Wicked Little Letters pohjaa todellisiin tapahtumiin.

Upeasti kuvattu ja lavastettu, perinteinen brittiepookki saa hersyvää kontrastia hillittömän hauskasta dialogista ja törkeyksiä tulvivista kirjeistä, joiden röyhkeys ottaa vielä lisävoimaa kuvatusta äärisiveellisestä aikakaudesta. Samalla kun Wicked Little Letters tykittää täysilaidallisen toinen toistaan julmempia solvauksia ja on osaksi myös yllättävä salapoliisimysteeri, se kuvaa myös suffrageteiksi kutsutun naisasialiikkeen nousua, joka kulminoituu erityisesti tummaihoisen naispoliisi Gladys Mossin saamasta kohtelusta miespuolisilta kollegoiltaan. Vaikka tarinassa on vakavampikin vire ja aimo annos asiaa, tosipohjainen skandaali kuorrutetaan niin sysimustalla huumorilla, että sen myrkyllisimmätkin provokaatiot eivät voi muuta kuin naurattaa.

Parasta kaikessa on aivan loistava ryhmä brittien parasta a-ryhmää. Ylihillitty Olivia Colman Edithina  ja puhtaalla raivolla Rosensa tulkitseva Jessie Buckley loistavat täydellisesti haltuun otetuissa rooleissaan, mutta voimaa on myös sivummalla. Anjana Vasan tekee niin ikään erinomaista työtä asenteitakin vastaan taistelevana konstaapeli Gladysina ja Timothy Spall näyttää, miksi hän on yhä yksi kotimaansa parhaista veteraaninäyttelijöistä. Joanna Scanlan, Eileen Atkins ja Lolly Adefobe ovat Mossia tukeva mainio naiskomikko Ann, Ambel ja Kate. Tärkeät osansa ovat myös Paul Cahidin poliisipäällikkö Speddingillä sekä Alisha Weirillä Rosen Nancy-tyttärenä, jota uhkaa huostaanotto.

Yhteenveto

Rankemman puoleisen brittihuumorin ystäville Wicked Little Letters on täysosuma, upeasti näytelty ja hillittömän hauska parituntinen, jonka uskomattoman inspiroivat solvaukset naurattavat vielä seuraavanakin päivänä.Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016