Coney Island New Yorkin Brooklynissa 1950-luvulla. Ginny Rannell (Kate Winslet) kituuttaa huvipuiston karusellia hoitavan miehensä Humptyn (Jim Belushi) kanssa vaatimatonta elämää. Rouva haaveilee paremmasta tulevaisuudesta, mutta asiat mutkistuvat entisestään, kun taloon muuttaa siipan 26-vuotias tytär Carolina (Juno Temple), joka pakenee gangsterimiestään kavallettuaan tämän virkavallalle. Pientä valoa tuo rannan nuori ja komea hengenpelastaja Mickey (Justin Timberlake), jonka kanssa Ginny ajautuu suhteeseen, mutta sitten Mickey tapaa ikäisensä Carolinan.
82-vuotias Woody Allen tekee yhä keskimäärin elokuvan vuodessa ja Coney Islandin legendaarisesta maailmanpyörästä nimensä napannut Wonder Wheel on jo miehen 48. kokopitkä. Vaikka ahkeran herran teokset eroavatkin toisistaan kuin yö ja päivä, osan ollessa kevyttä hömppää, osan vakavia synkistelyjä, yksi asia yhdistää: alku- ja lopputekstien fontti Windsor-EF-Elongated, jonka näkeminen valkokankaalla linkittää leffan välittömästi Alleniin.
Wonder Wheel edustaa Allenin tuotannossa huumorintajuttomampaa päätyä, ja vaikka kertomus neljästä ihmisestä, täyttymättömästä rakkaudesta ja petoksesta ei edustakaan tekijänsä terävintä kärkeä, äärimmäisen intensiivisesti näyteltynä se on kelpo lisää näyttävään listaan. Pitkät monologit muutenkin dialogipainotteisessa juonikudelmassa pitävät mielenkiinnon henkilöissä, joissa piisaakin särmää ja kulmia. Elämiinsä tyytymättömät ihmiset takertuvat toisiinsa niin hyvässä kuin pahassakin, ja kun kyseessä alkaa olla joka päiväinen selviytyminen, oma etu nousee lopulta kaiken muun edelle. Legendaarisen Vittorio Storaron kirkkaissa technicolor-väreissä kuvaama Wonder Wheel on häikäisevän kaunis elokuva, jonka visiot vievät vääjäämättä autenttiselle aikamatkalle.
Kaikki näyttelijät, kuten aina Allenin elokuvissa, tekevät erittäin hyvää työtä. Kate Winslet loistaa kohtalonsa katkeroittaman ja äärineuroottisen Ginnyn roolissa, saaden hyviä vastapalloja mainion paluun oikeisiin elokuviin tekevältä Jim Belushilta, jonka huikkahakuinen ja karski Humpty on yllättäen draaman sympaattisin henkilö. Juno Temple tekee niin ikään vakuuttavaa työtä hiukan yksinkertaisen Carolinan roolissa, eikä Justin Timberlakenkaan roolia kertoja-Mickeyna kannata väheksyä, vaikka poptähti jääkin selvästi kokeneempien kollegoidensa jalkoihin. Jack Gore on Ginnyn pyromaanisia taipumuksia omaava poika Ritchie ja Sopranos -veteraanit Tony Sirico ja Steve Schirripa Angelo ja Mick, Carolinaa jahtaavat mafiamiehet.
Allenin elokuvien ystäville Wonder Wheel edustaa varmaa jatkumoa.
- Kirjaudu sisään lähettääksesi kommentteja