Alkuperäinen nimi: 
Accidental Spy
Lajityyppi: 
Valmistusvuosi: 
2001
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Käsikirjoittaja: 
Ikäsuositus: 
K15
Kesto: 
108
Accidental Spy - Vahingossa vakoojaksi
Vesa Jalkanen, To, 08/07/2004 - 00:00

Elokuva

 

Uusi Jackie Chan elokuva Accidental Spy sai teatteriensi-iltansa Hongkongissa tuttuun tyyliin kiinalaisen uuden vuoden juhlakautena 2001. Accidental Spy on uutta virkeää kansainvälistä Jackie Chan elokuvaa, jossa Jackie tavallaan aukoo uusia uria elokuvaurallaan. Samalla Spy kuitenkin voidaan nähdä loogisena jatkona modernin Hongkongilaisen elokuvan ketjussa. Tuon ketjun alkupäässähän nähtiin 90-luvun loppupuolella mm. Jackie Chanin kansainvälistyneitä elokuvia, kuten Police Story 4: First Strike ja Who Am I?. Näissä kaikissa kolmessahan liikutaan kansainvälisen vakoilun vaarallisessa ilmapiirissä. Varsinkin Who Am I? omaa huomattavasti juonellisia yhtymäkohtia Spyn kanssa. Molemmissa Jackie etsii hukattua identiteettiään pohtien, kuka hän oikeastaan mahtaa ollakaan. Molemmissa päädytään kansainväliseen vakoilubisnekseen etsimään hukattua erittäin vaarallista tuotetta, jota voitaisiin häikäilemättömästi käyttää rikollisiin / terroristisiin tarkoituksiin.

 

Jackie Chan on Buck Yuen, kuntoilulaitteiden myyntimies, joka sattumalta näkee ryöstön olevan käynnissä. Hän päättää estää kyseisen rikoksen tapahtumisen. Tästä saaman julkisuuden ansiosta yksityisetsivä Many Liu kiinnittää huomiota häneen. Liu kertoo, kuinka kuolemansairas korealainen mies etsii kadonnutta poikaansa ja orpo Yuen saattaisi olla juuri tuo kadonnut poika. Lopulta Yen, jonka mielenkiinto ja uteliaisuus alkaa heräämään, lupautuu matkustamaan tapaamaan vanhusta. Saattaahan hän todellakin löytää isänsä. Perille saavuttuaan Yuen saa huomata, että hänen väitetty isänsä ei olekaan aivan sitä, miltä näyttää. Hänen menneisyyteen ja henkilöllisyyteen kätkeytyy suuri salaisuus, jonka selvittäessä Yuen ajautuu varsin vaaralliseen ja salaperäiseen peliin. Yuen joutuu keskelle hengenvaarallista kamppailua, jossa panoksena on hänen oman henkensä lisäksi myös miljoonien muiden elämä.

 

Tavallaan Accidental Spy on aivan uudenlaista Jackie Chan elokuvaa. Viime aikoina Jackie on ollut selkeästi kahden maailman välissä tehden kahdenlaisia elokuvia. Hän onkin pyrkinyt varsin menestyksekkäästi Hollywoodin kautta Yhdysvaltojen ja sitä kautta laajemminkin koko maailman elokuvayleisön suosioon. Tästä on esimerkkinä elokuvat Rush Hour ja Shanghai Noon sekä Tuxedo. Toisaalta hän on saman aikaisesti tehnyt Hong Kongissa lähinnä aasialaiselle yleisölle suunnattuja kuten esimerkiksi Gorgeous. Tästä johtuen miehen työtahti on ollut mahdoton, kun molemmille markkinoille on pitänyt tehdä omat elokuvansa, parhaina vuosina useitakin. Accidental Spy ja ilmeisesti myös tulossa oleva Highbinders ovat selkeitä merkkejä Jackien halusta päästä kahden markkina-alueen ajattelutavasta eroon ja ryhtyä tekemään elokuvia, jotka on suunnattu molemmille yleisöryhmille. Vaikka ne ovatkin hongkongilaisia tuotantoja, sisältävät ne elementtejä, joilla pyritään sekä aasialaisille markkinoille ja vanhoille Jackie Chan faneille kuin myös suurelle amerikkalaiselle ja laajemmin ajatellen koko maailman yleisölle.

 

Tarina ei sinällään ole mitenkään mullistavan omaperäinen, mutta siinä kuitenkin on tiettyä ajatusta ja poliittista näkemystä. Yleensähän Jackie Chanin elokuvissa ei juurikaan ole politikointia mukana, mutta tällä kertaa tekijät ovat rohjenneet ottamaan kantaa maailman nykytilanteeseen. Syksyn 2001 tapahtumien jälkeen Accidental Spy on muuttunut ehkä jopa aiottua ajankohtaisemmaksikin, jos en kuitenkaan rohkenisi sanoa profeetalliseksi. Elokuvassahan tietyt tahot tavoittelevat tappavan vaarallista biologista asetta muuttaakseen sen sittemmin rahaksi. Ja kukapa moisesta hirmuaseesta olisi halukas maksamaan suuria summia. Ensimmäisenä mieleen juolahtavana vaihtoehtona luonnollisesti ovat äärimmäisiin tekoihin, kenties jopa itsemurhaiskuihin valmiit omaan asiaansa uskovat terroristit, joilla on taustatukenaan joku ökyrikas toimintaa rahoittava taho.

 

Roolihahmot eivät ole mitenkään erityisen syvällisiä tai hyvin esiteltyjä. Heidän ainoa tehtävänsä ja mukana olonsa syy näyttää olevan juonen eteenpäin vieminen ja tapahtumien kertominen. Toki Jackien esittämällä hahmolla on tiettyä syvyyttä ja Buck Yuen voidaankin nähdä miltei inhimillisenä olentona. Samaa ei välttämättä voi sanoa suurimmasta osasta ympärillä pyörivistä hahmoista. Niin mainiota työtä kuin Eric Tsang Chi-wai jälleen kerran tekeekin, hänen roolinsa on kuitenkin varsin pieni. Mainittakoon tässä että Jackie Chanin pomo urheiluvälinekaupassa oli Cheung Tat-ming ja asianajaja onka kanssa Yuen joutuu tekemisiin pyrkiessään tapaamaan mahdollisen isänsä on Alfred Cheung Kin-ting. Korealaisena reportterina häärää aiemminkin Jackien kanssa työskennellyt Kim Min Jeong, joka oli varsin keskeisessä roolissa elokuvassa Who Am I? Lisää naisellista kauneutta tuo Vivian Hsu, joka monien mielestä on näyttelijänä yhtä uskottava kuin esimerkiksi Jackien Chanin romanttisemmassa elokuvassa Gorgeous nimikkoroolia esittänyt Shu Qi. Jokainen päätelköön itse, onko se hyvä vai huono asia. Omasta mielestäni hän näyttää roolissaan aivan hyvältä.

 

Elokuvan keskeinen elementti on nimenomaan tarina ja kaikki muu on olemassa vain sen tukena. Samoin on myös toiminnan laita. Toiminta ei missään vaiheessa pääse varastamaan showta, vaan se liittyy saumattomasti tarinan kulkuun. Tästä seuraakin eräs valituksen aiheista. Jackie Chan on nimenomaan toimintaelokuvien, kungfun ja hullujen stunttien tekijänä tunnettu. Siksipä monesti hänen elokuviensa hyvyyttä mitataan toimintajaksojen laadun ja ennen kaikkea määrän mukaan. Toki Accidental Spy pitää sisällään varsin kohtuullisesti toimintaakin, mutta ainoastaan pienehköinä annoksina pitkin koko elokuvaa. Yhtään varsinaisesti suurempaa taistelukohtausta ei mukana ole, suuresta lopun kaksintaistelusta nyt puhumattakaan. Siinä AS poikkeaa suuresti Jackien aiemmista elokuvista. Monet puhuvat ettei Jackie enää ikäännyttyään ja lukuisien loukkaantumisien jälkeen kykenisi tekemään toimintaa samaan tahtiin kuin ennen. Toki ikääntyminen vaikuttaa myös Jackieen, mutta tässäkin elokuvassa on monia lyhyitä toimintajaksoja jotka osoittavat ettei hän vielä mikään ikäloppu ole. Tässä elokuvassa vähäisempi toiminnan määrä, tai pikemminkin suurten toimintakohtausten puuttuminen, on pikemminkin valittu tyylikeino kuin käytännön pakottama pattitilanne.  Jackie on jo mihin hän pystyy martial arts toiminnan saralla kuten myös uhkarohkeissa tempuissaan. Mutta täytyykö hänen joka elokuvassa tehdä huimaavia kungfu taisteluita vain koska hän osaa tehdä niitä?

 

Eniten haukuttu osa lienee lopun rekka-autokaahailu, jossa ajetaan kirjaimellisesti tuli hännän alla. Mikäli tämän loppukohtauksen tilalla olisi ollut perinteinen Jackie Chan kungfu kamppailu tarinan pääroistoa vastaan luultavasti, aika moni paatunutkin Jackie Chan fani olisi ollut huomattavasti tyytyväisempi. Nyt viimeisenä kohtauksena se jää mieleen ja ehkä vaikuttaa kokonaisuuden arviointiin enemmän kuin sen voisi olettaa. Toki loppuun olisi voitu kehittää jotain muutakin, hieman omaperäisempää. Väkisinkin tätä katsoessa mieleen hakemattakin tulee Speed. Mutta jos kykenee unohtamaan ennakkoluuloisen asenteen löytyy tätäkin jaksosta varsin näppäriä ideoita, joiden turvin sen jaksaa katsella sen läpi pahemmin haukottelematta.
 

Autenttisuutta tarinaan tuo aidot kuvauspaikat mm. Koreassa ja Turkissa. Kuvaus on todella komeaa työtä. Aidot kuvauspaikat tuovat rehellistä kansainvälisyyden tuntua jota entisestään lisää eri maissa kansalaist, jotka puhuvat omia äidinkieliään. Hollywoodissahan usein kaikki puhuvat virheetöntä englantia. Accidental Spy on saanut osakseen kritiikkiä joissain kohtauksissa tietyt henkilöt puhuvat huonoa englantia. En ymmärrä miksi, sillä tämänlaiset pienet yksityiskohdat tuovat oman lisämausteensa tarinaan. Miksei Korean ja Turkin kaltaisissa maissa voisi olla englantia opiskelleita, jotka ovat valmiita käyttämään kielitaitoaan, vaikka se ei niin täydellistä olisikaan. Kuvakulmat ja valaistus ovat kaikin puolin harkiten suunniteltuja ja toteutettuja ja jotkut kohtaukset lukeutuvat kaikkein upeimpiin visuaalisiin toteutuksiin mitä Jackie Chanin elokuvissa on ikänään nähty. Visuaalinen puoli on täysin vertailtavissa Hollywoodin ja Euroopan tuotantoihin.
 

Accidental Spy pyyhkii nenää ennakkokäsityksillä, mitä Jackie Chanin aiempi Aasiassa luomansa aiempi uransa on hänelle luonut. Martial arts toiminta on mukana vain säästeliäästi käytettynä mausteena. Itse elokuvan ytimenä toimii kansainvälinen vakoojatarina salaperäisine juonen käänteineen, ja onpa mukana Jackien filmeissä varsin harvinaista poliittista näkökulmaakin. Elokuvana Spy nousee selkeästi useimpien Jackien Hollywoodissa tekemien elokuvien yläpuolelle, mutta tauotonta toimintaa hakevat luultavasti pettyvät. Vaikka toimintajaksoja onkin pitkin elokuvaa, monet niistä ovat varsin lyhyitä, eivätkä sisällä mitään uutta ja erikoista kungfu -taiteen alalta. Jackie onkin todennut haluavansa päästä eroon pelkkänä toimintaelokuvien sankarina ja saada tunnustusta myös tavallisena näyttelijänä. Valitettavasti Accidental Spy ei taida olla se elokuva, joka toisi Jackie Chanin suuren yleisön tietoisuuteen vahvana luonnenäyttelijänä. Taidolla ja tyylillä kuvattu elokuva säilyttää charminsa mainiosti lukuun ottamatta lopun rekkarallia joka on aivan eri muotin mukaan tehty.
 

Kuva

Kuva on anamorfinen ja alkuperäisellä kuvasuhteella 2.35:1. Elokuva on uudehko, joten odotetusti kuvan on laadultan varsin hyvä. Filmiprintti on ollut hyvässä kunnossa, naarmuja tai roskia ei ole. Värit ovat ajoittain hyvinkin haaleita ja synkempää mustaa jää kaipaamaan. Joissain kohtauksissa kaipaisi lisää tarkkuutta varsinkin taustojen yksityiskohtiin ja joissain kohtauksissa on havaittavissa jopa hienoista pikselöitymistä ja yksityiskohtien sumentumista. Kaiken kaikkiaan kuva on kuitenkin aivan kelvollinen vaikkei huippulaatuun päästäkään. 
 

Ääni

 
Suuremmat ongelmat ovat äänipuolella, ainakin mikäli mielisi kuulla elokuvan alkuperäiskielisenä. Levyllä on ainoastaan dubbaus englanniksi, vaikka kansainvälisessä ja moneen maahan sijoittuvassa elokuvassa alunperin puhutaankin monia eri kieliä kuten kiinaa, englantia, koreaa jne. Elokuvan kääntäminen pelkästään englanniksi muuttaa sen luonnetta ja tunnelmaa huomattavasti.  Nyt Accidental Spy on muutettu dubbaamalla enemmän amerikkalaisen elokuvan oloiseksi, missä kaikki maailman ihmiset puhuvat vain ja ainoastaan englantia ja täten menetetään monikielisyyden luomaa autenttisuutta ja aitouden tuntua.

Muuten teknisessä mielessä ääniraita on varsin hyvätasoinen. DTS ja Dolby Digital 5.1 -ääniraidat kuulostavat todella hienoilta kumpikin. Musiikki soi luontevan tuntuisesti ja selkeästi. Dialogi on todella selkeää helposti ymmärrettävää. Matalia ääniäkin kuuluu todella kiitettävästi. Kanavien väliset erot ovat selkeät ja efektit tuntuvat kuuluvan aivan sieltä mistä pitääkin. Äänet tuntuvat kuuluvan aivan varsin mallikkaasti, eikä mitään suurempaa moitittavaa löydy, ellei kieliongelmaa lasketa sellaiseksi.

Lisämateriaali


Levyllä on ainoastaan elokuvatraileri
 
Yhteenveto
 

Vahingossa vakoojaksi on veikeää seikkailevaa toimintakomediaa. Agenttitarina ei sinällään tuo mitään uutta, mutta jaksaa viihdyttää, mikäli ei kiinnitä liikaa huomiota juonen epäloogisuuksiin ja kliseisyyteen. Valitettavasti Suomessakin julkaistiin amerikkalaistettu versio, joka on dubattu englanniksi ja lyhennelty liki parituntisesta alkuperäisversiosta noin puolitoistatuntiseksi paketiksi. Sensuroinnista varsinaisesti ei ole kysymys, vaan pikemminkin ajatuksena on ollut muokata elokuva amerikkalaiseen makuun sopivaksi. Valitettavasti samalla menetetään aimo annos elokuvan alkuperäistä viehätysvoimaa.

Alkuperäisesta versiosta haaveilevien on suunnattava katseensa Aasian maihin, esimerkiksi hongkongilainen DVD julkaisu on suhteellisen laadukas, vaikka ei anamorfinen olekaan. 

 
Kuvasuhde: 
2,35
Anamorfinen: 
Anamorfinen
Levymäärä: 
1
Aluekoodi: 
Lisätietoa: 
Arvostelu alunperin julkaistu DVD Plazalla.
Ääni: 
DTS, Dolby Digital 5,1
Dubbaukset: 
Sensuuri: 
Lyhennetty kansainvälinen versio
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Pakkotekstitys: 
On
Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016