Elokuva
Daniel Balint (Ryan Gosling) on monista elokuvista tuttu uusnatsiporukan älykäs yksilö. Samaan tapaan kuin Russell Crowe Romper Stomperissa (1992) tai Edward Norton American History X:ssä (1998). Nuorukaista ympäröi joukko räkänokkaisia kuulapääpullistelijoita, jotka hakevat yhteenkuuluvaisuuden tunnetta henkseleistä ja tatuoinneista. Elokuvallisten esikuviensa tapaan Daniel osaa tarpeen tullen lainata sanatarkasti Mein Kampfia, mutta vielä yksityiskohtaisemmin hän tuntee koraanin. Daniel Balint on itse leiriään vaihtanut juutalainen, joka yrittää kätkeä menneisyytensä uuden elämäntehtävänsä tieltä – hän haluaa tappaa kaikki juutalaiset.
Henry Beanin esikoisohjaus The Believer (2001) on provosoiva ja kohua herättävä teos, jollaisilla ei usein ole shokeeraavuutensa lisäksi juuri muuta annettavaa. The Believerin hyvin kehitelty päähahmo ja uskottava tarina tekevät elokuvasta kuitenkin vakavasti otettavan tapauksen. Daniel Balintin motiiveja ja ajatusmaailmaa ollaan jaksettu rakentaa ja perustella riittävän hyvin, jotta katsoja saa hahmoon ja samalla koko tarinaan tarvittavaa tarttumapintaa. Daniel on toiminnassaan täysin uskottava niin uusnatsitovereilleen kuin itselleenkin, mutta hän ei pysty täysin kitkemään sisällään kuohuvaa ristiriitaisuutta.
Oiva osoitus edellämainitusta ristiriitaisuudesta ja elokuvan teemasta on kohtaus, jossa Daniel natsikumppaneineen murtautuu synagogaan. Danielin kaljupäiset kaverit pistävät innolla paikkoja matalaksi, heittelevät jalkapalloa, maalaavat hakaristejä ja virtsaavat parvelta. Daniel on kaiken tämän ympäröimänä miltei lamaantunut, kun selkärankaan isketyt muistot ja kasvatus rimpuilevat esiin. Hän yrittää hillitä muita menettämättä silti kasvojaan nykyisessä yhteisössään. Kohtaus onkin elokuvassa eräänlainen pysäyttävä käännekohta ja varsin erinomainen sellainen.
Monitasoisen ja mielenkiintoisen Danielin hahmosta tekee myös Ryan Goslingin mainio näyttelijäsuoritus. Gosling tulkitsee vakuuttavasti niin vihaa ja halveksuntaa uhkuvaa Danielia kuin haikeaa surumielisyyttä pursuavaa Danielia, ja suuren osan ajasta hahmo taiteilee näiden tuntemuksien välimaastossa. Mies osaa äärimmäisen hienovaraisesti näytellä hahmon koko tunneskaalaa, ja helposti kaljupäiseksi karikatyyriksi kariutuva hahmo muuttuu näyttelijän käsittelyssä käsinkosketeltavan inhimilliseksi. Gosling on todistanut lukeutuvansa nykypäivän mielenkiintoisimpiin näyttelijöihin, ja The Believer on erinomainen sulka hänen hatussaan. Ohjaaja valitsi Goslingin osaan, koska uskoi, että Goslingin oma tiukka mormoonikasvatus auttaisi häntä ymmärtämään Danielin hahmoa.
Ei niin hyvää ettei jotain huonoakin. Vaikka itse tarina ja keskeinen henkilöhahmo ovat rakennettu hyvin ja mielenkiintoisiksi, tuntuu ohjaaja olevan esikoisensa kimpussa välillä hivenen hukassa. Kerronta ei solju koko ajan eteenpäin suotavan sulavasti, vaan etenkin jankuttavat takaumajaksot syövät elokuvan särmää ja realistista otetta, ja saavat muuten niin älykkään kerronnan vaikuttamaan paikoitellen turhan alleviivaavalta. Myös kohtalaisen vaatimaton budjetti korostuu takaumissa ja saavat teoksen näyttämään tarpeettoman halvalta. Elokuvan lopetus on kuitenkin dramaturgisesti nitova ja vertauskuvallisuudessaankin niin onnistunut, että The Believer jättää väistämättä hyvän, joskin myös tervetulleen hämmentävän maun jälkeensä.
Tekniikka
Elokuvan anamorfinen kuva (1.78:1) on kauttaaltaan melko rakeinen ja rosoinen, mutta ei kuitenkaan kovin häiritsevissä määrin. Hieman kalpeahko kuva antaa myös oman mausteensa elokuvan realismia tavoittelevaan otteeseen. Julkaisu sisältää stereoraidan lisäksi Dolby Digital 5.1 –ääniraidan, jonka monikanavamiksauksesta päästään lähinnä nauttimaan toiminnallisissa, intensiivistä rummutusmusiikkia sisältävissä kohtauksissa. Draamapainotteisen elokuvan dialogi toistuu kuitenkin selvästi ja äänimiksaus ajaa kaikin puolin asiansa.
Lisämateriaali
Julkaisu sisältää lisämateriaalina ainoastaan trailerit elokuvista The Believer, Jeepers Creepers, Hard Ball ja Rat Race sekä kolmen päänäyttelijän biografiat.
Yhteenveto
The Believer on varsin kelvollinen, mielenkiintoinen ja intensiivinen draama, jonka hyvät puolet ajavat huonojen ohi. Ryan Gosling tekee erityismaininnan ansaitsevaa työtä monitasoisessa roolissaan.
- Kirjaudu sisään lähettääksesi kommentteja