Elokuva
Mies, joka yritti suistaa Yhdysvaltain presidentin George W. Bushin vallasta dokumentillaan Fahrenheit 9/11, pureutuu tällä kertaa amerikkalaisten asehulluuteen ja siihen, miksi yli 280 miljoonalla yhdysvaltain kansalaisella on oikeus omistaa konepistooli. Yhdysvaltojen Hannu Karpo, Michael Moore, on jälleen täällä parantamassa maailmaa omalla panoksellaan.
Bowling for Columbine valmistui ennen Fahrenheit-elokuvaa ja se nosti dokumentti elokuvan huipulle viimeistään silloin kun elokuva voitti parhaan dokumentin Oscar-patsaan vuoden 2003 gaalassa. Sieltä oli peräisin myös Michael Mooren surullisen kuuluisa "Shame on you, Bush! Shame on you!" -puhe, joka herätti kansassa yhtä paljon ihailua kuin paheksuntaakin. Oscar ei jäänyt dokumenttielokuvan ainoaksi palkinnoksi vaan se voitti myös vuoden 2002 Cannesin elokuvafestivaalien Juryn erikoispalkinnon. Nähtäväksi jää poikiiko Mooren viimeisinkin Oscar-pystin.
Dokumentin taustalla on tositarina kahdesta coloradolaisesta nuoresta, jotka päättivät ottaa aseet mukaansa kouluun ja kylmäverisesti ampua hengiltä luokkatoverinsa ja opettajansa. Lopuksi he hoitivat itsensä pois elävien kirjoista. Kysymyksiä herättänyt tapaus ei ole vieläkään saanut vastauksia osakseen. Vieläkin yritetään selvittää, miksi he tekivät sen. Selvää oli taas se, että pojat saivat tarvitsemansa aseet ja niihin sopivat ammukset liian helposti - paikallisesta ostoskeskuksesta.
Moore lähtee kuljettamaan tarinaansa Columbinen tapauksen kautta. Hän haastattelee myös lähikylien asehulluja, militanttiryhmien edustajia ja muita tahoja, jotka puoltavat oikeuttaan omistaa ase ja myös käyttää sitä tarpeen tullen. Asekysymyksen puoltajilla on vain yksi kriteeri oman näkökantansa tueksi ja Moore saa parilla yksinkertaisella kysymyksellä haastateltavat puhumaan
itse itsensä pussiin. Puheenvuoron saavat myös maailman suurimman aseteknologiayrityksen edustaja, NRA:n (National Rifle Association, kansallinen kivääriliitto), puheenjohtajana toimiva, ikääntyvä elokuvatähti Charlton Heston.
Jos joku kuvittelee saavansa Bowling for Columbinesta helpon elokuvaillan itselleen, niin erehtyy pahemman kerran. Viihdyttävän ulkokuoren sisällä piilee koskettavia tarinoita ja kylmä totuus siitä, millainen maa aseiden käytön ja niihin heijastuvien mielipiteiden suhteen Yhdysvallat oikeastaan on. Kun katsoja kuulee hätäkeskukseen soitettuja puheluita samalla, kun näytetään valvontakameran kuvaa tapahtuneesta, avuttomuuden tunne nostaa tunteet pintaan kenelle tahansa.
Kevyen ulkokuoren dokumentille muodostaa Mooren tapa haastatella kohteitaan, varsinkin jos he ovat niin ikään epäilyksen alaisina. Hän rentouttaa haastateltavansa huumorilla, nakkaa väliin aina vakavan kysymyksen, ja ennen kuin haastateltava tajuaa mitä on vastannut tahattomasti tai tarkoituksella, hän siirtyy toiseen aiheeseen tai kysymykseen. Mukaan on pistetty myös hauskahko animaatio a Brief History of United States of America, jossa selviää miksi amerikkalaiset ovat niin väkivaltaisia kanssaihmisiään kohtaan. Tämän lisäksi Moore vertaa Yhdysvaltojen tilannetta Kanadaan ja lähtee paikanpäälle selvittämään syitä siihen, miksi Kanadassa ihmisiä ei kuole yhtä tiheään tahtiin aseiden kautta kuin Yhdysvalloissa. Osiossa tulee esille erittäin mielenkiintoisia seikkoja.
Moorelle dokumenttielokuvassa käsitelty aihe on sikäli läheinen, että hän on kotoisin paikkakunnalta, josta olivat lähtöisin myös Columbinen koulusurmien "aiheuttajat". Hän on myös NRA:n jäsen, joka ajaa voimakkaasti puheenjohtajansa johdolla oikeutta omistaa ja käyttää asetta, tilanteen sitä vaatiessa.
Dokumenttielokuvissa katsojaa ei yleensä päästetä helpolla, eikä Bowling for Columbine tee poikkeusta sääntöön. Se pakottaa katsojansa miettimään näkemäänsä ja puntaroimaan, mikä on maailmassa väärin ja mikä oikein. Michael Mooren ristiretki ei ole turha, vaan mies on hyvällä asialla. Ikuinen pessimisti kuitenkin miettinee Mooren ponnisteluiden todellista vaikutusta maailman menoon.
Kuva
Kuvanlaatu vaihtelee erittäin paljon johtuen erilaisista kuvamateriaaleista. Itse dokumenttia varten kuvatut pätkät ovat kuvanlaadultaan kohtuullisen hyviä, sisältäen kuitenkin armottoman määrän kohinaa ja joskus jopa roskia ruudulla. Väliin tungetut valvontakameramateriaalit, uutis- ja dokumenttipätkät ovat ymmärrettävistäkin syistä erittäin huonolaatuisia.
Ääni
Ääneksi dvd-julkaisu tarjoaa vaihtoehdoksi pelkkää Dolby Surround 2.0 -koodattua ääniraitaa, joka ajaa asiansa, mutta on paikon todella tukkoista kuultavaa.
Lisämateriaali
Pelkkä Bowling for Columbine traileri.
Yhteenveto
Hilpeä Michael Moore osaa pistää katsojan vakavaksi. Bowling for Columbine on ajatuksia herättävä dvd-julkaisu, jota kannattaa välttää, jos ei halua ajatella maailman menoa pintaa syvemmälle. Tarjoaa sopivassa määrin faktaa ja mielipiteitä. Keskustelutuloksista ja puheenvuoroista ei kuitenkaan vedetä mitään lopullista yhteenvetoa vaan kaikki jää katsojan omaksi tehtäväksi.
- Kirjaudu sisään lähettääksesi kommentteja