Alkuperäinen nimi:
Da zui xia
Lajityyppi:
Julkaisija:
Valmistusvuosi:
1966
Valmistusmaa:
Ohjaaja:
Näyttelijät:
Musiikki:
Tuottaja:
Kesto:
91
WWW-sivu:
Come Drink With Me
Vesa Jalkanen, La, 31/07/2004 - 00:00
Elokuva:
"You're on the verge of death yet still middle in others affairs"
Come Drink With Me on kiistattomasti tärkeä merkkipaalu hongkongilaisen martial arts elokuvia historiassa ja aivan ansiosta saavuttanut kulttiaseman, ja monesti se mainitaan jopa yhdeksi parhaimmista martial arts elokuvista. Varsinkin valmistumisaikanaan kuusikymmentäluvulla se oli erittäin edistyksellinen ja toi elokuvagenreen paljon uutta niin tarinallisesti kuin teknisesti mm. uusine mullistavine kuvakulmineen. Elokuvan tuotantoon ja toimintakohtauksiin panostettiin aivan eri tavalla kuin mitä sitä ennen oli tehty. Tänä päivänä moderneihin toimintaelokuviin tottuneille vanhahtava tyyli ei välttämättä pure aivan samalla tavalla varsinkin, kun vuoden 1966 jälkeen lukemattomat elokuvat ovat toistaneet King Hun ohjaamassa elokuvassa nähtyjä elementtejä. Aikanaan Come Drink With Me oli kuitenkin hyvin mullistava ja käänteentekevä teos hongkongilaisessa martial arts elokuvassa. Tarinan uutuudenviehätys on jo karissut vuosikymmenien saatossa. Siitä huolimatta Come Drink With Me on eittämättä hyvin viihdyttävä elokuvakokonaisuus.
Elokuvassa yhdistyy legendaarisen King Hun mainio ohjaus, erityisesti martial arts elokuvistaan tunnettu aikanaan Hongkongilaista elokuvateollisuutta hallinneen Shaw Brothers studion ammattimainen tuotantokoneisto unohtamattakaan Cheng Pei Pein loistavaa roolisuoritustaan ensimmäisessä toimintaelokuvassaan. Ohjaaja King Hu, joka syntyessään sai nimen Hu Jingquan, on muodostunut legendaksi ja Come Drink With Me on hänen teoksistaan yksi ikimuistoisimpia. Muita maininnan arvoisia King Hun elokuvia ovat mm. Dragon Gate Inn (1966), Touch of Zen (1969) ja Legend of the Mountain (1979). Vuonna 1949 syntynyt King Hu aloitti elokuvauransa näyttelijänä 1950-luvun alussa. Hän siirtyi Shaw Brothersin palkkalistoille 1958 lähinnä näyttelijäksi ja kirjoittajaksi siirtyäkseen ohjaajan tehtäviin vasta monia vuosia myöhemmin. Shaw Brothers oli aikanaan Hongkongin suurin elokuvastudio, joka tuotti suuren joukon martial arts klassikoita. Toinen unohtumaton ja erityisen tuottoisa ohjaaja oli Chang Cheh joka Shawn leirissä vastasi lukemattomista mestariteoksista. Määrällisesti King Hu ei kykene kilpailemaan Chang Chehin kanssa, mutta laadullisesti hänen parhaimmat elokuvat kestävät vertailun, ja siten ansaitsevat pysyvän kunniapaikan hongkongilaisen elokuvan historiassa.
King Hu on tämän päivän elokuvantekijöiden keskuudessa tunnustettu uraa uurtavaksi ohjaajaksi, jonka teoksista on vuosikymmenten kuluessa haettu inspiraatioita lukemattomiin elokuviin. Muun muassa yhdeksänkymmentäluvulla Tsui Hark, Ang Lee ja monet muut tutkivat tarkasti King Hun teoksia inspiraationlähteinään luodessaan omia hieman modernisoituja tulkintojaan klassisista kiinalaisista sankarillisista miekkailueepoksista. Ja ohjasihan King Hu itsekin vuonna 1990 miekkailuseikkailun Swordsman, jonka pääosissa oli mm. Jackie Cheung ja Cecilia Yip-Tong.
Tuohon aikaan ei naisen valinta pääosaan ollut lainkaan tavatonta, päinvastoin se oli itse asiassa varsin yleistä. Silti valinta oli varsin uskallettu. Nyttemmin ehkä Ang Leen elokuvasta Hiipivä tiikeri piilotettu lohikäärme parhaiten tunnettu Cheng Pei Pei oli tuolloin vasta 19 vuotias. Hän ei ollut aiemmin esiintynyt toimintaelokuvissa ja miekkailuteknologiat olivat hänelle täysin tuntemattomia. Mutta onneksi hän oli hyvä oppimaan ja suoriutuu roolistaan taistelukohtaukset mukaan lukien todella mallikelpoisesti. Hänen tanssitaustastaan on mitä luultavimmin ollut apua fyysisten kamppailukohtauksien suorittamiseen. Enemmän keskustelua aiheuttaa toinen näyttelijävalinta. Nuori Yueh Hua esittää ajan tuoman kokemuksen viisastuttamaa ja karaisemaa, mutta viinaan menevää sankarihahmoa, jolle ei maallista omaisuutta ole liiemmin päässyt kertymään. Hua ei sinällään ole niinkään huono näyttelijä, ainoastaan nuorena ja kokemattomana vääräntyyppisessä roolissa ja alun perin tarkoituksena olikin ollut palkata hieman iäkkäämpi näyttelijä. Come Drink With Me oli Huan toinen elokuva, ensimmäinen oli aiemmin samana vuonna ilmestynyt Monkey Goes West. Nuorta miestä on suhteellisen vaikea mieltää vanhaksi viisaaksi mestariksi. Ilmeisesti Hua joutuikin käyttämään doping aineita suoriutuakseen roolistaan. Puheiden mukaan hän siemaisi pari paukkua ennen kuvauksia. Lieneekö se auttanut miten paljon, mutta joka tapauksessa Hua suoriutuu roolistaan vähintäänkin tyydyttävästi, vaikka myönnettäköön, että näyttelijävalintaa olisi kenties kannattanut harkita vielä tarkemmin uudemman kerran. Sittemin Hua on tehnyt mittavan uran ja hän oli mukana vielä yhdeksänkymmentäluvun puolivälissä mm. Jackie Chanin tähdittämässä Amerikan markkinoita silmällä pitäen tehdyssä toimintakomediassa Rumble in the Bronx.
Elokuvan juoni ei enää tänä päivänä ole millään tavoin ennen näkemätön, vaan lukuisat elokuvat ovat käyttäneet samoja elementtejä. Pei Pei on erittäin taitava miekankäsittelijä Golden Shallow, jonka tehtävänä on vapauttaa veljensä, valtion virkamies häikäilemättömän raakojen rikollisten kynsistä. Rikolliset haluaisivat vaihtaa panttivankinsa joukkionsa johtajaan, mutta Golden Shallow pyrkii etsimään vaihtoehtoisia menettelytapoja jos suinkin vain mahdollista. Osoituksena tästä on elokuvan alkupuolella oleva taistelu teehuoneella, joka on yksi monista mainiosti toteutetuista kamppailuista. Elokuvan taistelukohtaukset ovat huolella tehtyjä, vaikkakin saattavan joidenkin mielestä nykyään näyttääkin hieman kesyiltä. Kuvaustapa on hieman 'vanhanaikainen' niin moderni kuin se aikanaan on ollutkin. Tämä ei välttämättä ole pelkästään huono asia. Taistelukohtauksia ei ole kuvattu pelkillä erikoislähikuvilla ja salamavauhtisilla sekunti per kuva leikkauksilla, vaan elokuvassa käytetään pidempiä otoksia ja laajempia kuvakulmia, mikä mahdollistaa näyttelijöiden ja toiminnan aidon näkemisen. Tämä kuvaustapa paljastaa hieman onko näyttelijöillä lainkaan kykyjä taistelukohtauksien tekemiseen. Suurin osa elokuvan ulkokohtauksista on kuvattu Hongkongin ydinkeskustan ulkopuolella vapaassa maastossa, jonne rakennettiin jopa temppeli elokuvaa varten. King Hu loihtii filmille visuaalisesti upeita maalaismaisemia, jotka filmin intensiivisen restauroinnin ansiosta pääsevät varsin hyvin oikeuksiinsa tässä julkaisussa.
Come Drink With Me on merkittävä osa elokuvahistoriaa ja viihdyttävä paketti martial arts miekkailua. Elokuvassa on kiehtova tarina ja asiansa osaavat näyttelijät. Lisäksi myös toimintakohtaukset on taitavasti toteutettu. Muutoinkin homma toimii ja elokuvaa voi hyvällä omalla tunnolla suositella miekkailu- ja martial arts elokuvien elokuvien ystäville. Melkein tekisi mieli sanoa, että Come Drink With Me kuuluuyleissivistykseen.
Kuva:
Elokuva esitetään alkuperäisellä ShawScope kuvasuhteella 2.35, mutta valitettavasti Celestialin ensimmäisten Shaw DVD levyjen tavoin tämäkään julkaisu ei ole kuitenkaan anamorfinen. Siitä huolimatta kuva on yllättävänkin laadukas, kun ottaa huomioon elokuvan iän. Celestialin pojat ovat tehneet elokuvan remasteroinnissa hyvää työtä. Kuvaa on puhdistettu eikä roskaa ole juuri lainkaan. Kuva on suhteellisen terävä ja värit toistuvat varsin mallikkaasti. Jopa öisistäkin kohtauksista saa selvää varsin hyvin. MPEG pakkaus on tehty varsin huolella eikä pikselöitymistä tai ääriviivojen korostusta ole nähtävissä häiritsevissä määrin. Kaiken kaikkiaan tämän ikäiselle elokuvalle kuva on todella laadukas ja vaikka luonnollisesti se ei ole kilpailukykyinen uusien huippujulkaisujen kanssa, mitään erityisen suurta ongelmaa ei ole. Toki ainakin anamorfisella käsittelyllä olisi kuvasta voitu saada vieläkin parempi, mutta rehellisyyden nimissä voitaneen myöntää, että Come Drink With Me ei ole näyttänyt näin hyvältä sitten ensi-iltansa - jos silloinkaan.
Ääni
Ääniraita löytyy uudelleen miksattuna Dolby Digital 5.1 versiona alkuperäisellä kielellä mandariinikiinaksi. Vaihtoehtoisia kieliä tai alkuperäistä monoraitaa ei mukana ole. Myös ääniraita on saanut kunnollisen restauroinnin eikä mitään ylimääräisiä suhinoita ole. Puhe kuuluu selkeästi peittymättä musiikin tai äänitehosteiden alle. Ääni ei sinällään ole mitään nykystandardit täyttävää huippuhifiä, mutta ottaen huomioon aikanaan käytössä olleen äänitystekniikan ääniraita on juuri sellainen kuin sen kuuluu ollakin. Selkeä mutta karu. Toki voidaan väittää kuuluuko monikanavamiksaus alkuperäiseen asuun vai pitäisikö alkuperäinen mono raita olla mukana. Joka tapauksessa miksaus on tehty varsin maltillisesti ja suurimmaksi osaksi äänimaailma sijoittuu etukanaviin. Taakse on levitetty lähinnä musiikkia, tehosteääniä ei takakanavista juurikaan kuulu.
Tekstitys englanniksi näyttäisi olevan sinällään varsin laadukas. En havainnut käännöksessä pahempia virheitä. Mutta teksteissä on toisenlainen aika paha moka, eräänlainen kaiku. Usein teksti ilmestyy näkyviin aivan niin kuin pitääkin mutta katoaa pian ilmestyäkseen ruutuun myöhemmin uudelleen. Tämä tekstitysten pikauusinta väärään aikaan on varsin kiusallinen ongelma, ja vaikka sitä ei esiinnykään läheskään koko elokuvan ajan, onnistuu se häiritsemään katselukokemusta varsin mallikkaasti.
Lisämateriaali:
Kommenttiraita Bey Logan, Cheng Pei Pei ja Marsha Yuen:
Englantilaiselle Hong Kong Legendsille kommenttiraitoja urakoinut Bey Logan on palkattu myös Shaw Brothers elokuvia kommentoimaan. Seurakseen hän on tällä kertaa saanut kommentoitavan elokuvan päätähden Cheng Pei Pei ja tämän tyttären Marsha Yuen, mikä on todella positiivinen seikka. Kommenttiraita on informatiivinen ja kiehtovaa kuultavaa. Ja varsinkin Pei Pei kykenee kertomaan paljonkin asioita, mitä Bey Logan ei tiennyt. Teknisessä mielessä kommenttiraidan äänitys on epäonnistunut. Kommentit on luultavasti äänitety ainostaan yhdellä mikrofonilla ja jos äänen voimakkuuden säätää siten että lähimpänä mikrofonia istuneen Marshan ääni kuuluu sopivasti, ei Loganin ja Pei Pein puheesta tahdo saada mitään selvää. Jos äänen säätää kahden muun puheen mukaan sopivaksi, Marshan nauru alkaa olla jo lähes sietämättömän voimakasta. Tästä syystä kommenttiraidan kuunteleminen voi olla aika rasittavaa ja kaukosäädin onkin käytännössä pidettävä koko ajan käsissä jatkuvaa äänen voimakkuuden säätöä varten.
Englantilaiselle Hong Kong Legendsille kommenttiraitoja urakoinut Bey Logan on palkattu myös Shaw Brothers elokuvia kommentoimaan. Seurakseen hän on tällä kertaa saanut kommentoitavan elokuvan päätähden Cheng Pei Pei ja tämän tyttären Marsha Yuen, mikä on todella positiivinen seikka. Kommenttiraita on informatiivinen ja kiehtovaa kuultavaa. Ja varsinkin Pei Pei kykenee kertomaan paljonkin asioita, mitä Bey Logan ei tiennyt. Teknisessä mielessä kommenttiraidan äänitys on epäonnistunut. Kommentit on luultavasti äänitety ainostaan yhdellä mikrofonilla ja jos äänen voimakkuuden säätää siten että lähimpänä mikrofonia istuneen Marshan ääni kuuluu sopivasti, ei Loganin ja Pei Pein puheesta tahdo saada mitään selvää. Jos äänen säätää kahden muun puheen mukaan sopivaksi, Marshan nauru alkaa olla jo lähes sietämättömän voimakasta. Tästä syystä kommenttiraidan kuunteleminen voi olla aika rasittavaa ja kaukosäädin onkin käytännössä pidettävä koko ajan käsissä jatkuvaa äänen voimakkuuden säätöä varten.
Haastattelut:
Toisin kuin itse elokuva nämä haastattelut ovat anamorfisia. Viidestä haastattelusta neljä on englanniksi ja yksi on puhuttu mandariinikiinaksi. Valitettavasti tama eli Yueh Hua'n haastattelu (4:47) ei ole tekstitetty joten en osaa sanoa mistä hän oikein puhuu. Yuen Huan roolihahmo elokuvassa on Drunken Cat. Loput haastatteluista onneksi ovat puhuttu englanniksi. Elokuvan päätähden Cheng Pei Pei pitkä (18:34mins) haastattelu on itse asiassa koostettu kahdesta haastattelusta. Pei Pei kertoo itse elokuvan tekemisestä, sekä ihmisistä joiden kanssa työskenteli. Pei Pei'n tytär Marsha Yuan (6:44) kertoo hieman itsestään ja taustoistaan, äidistään ja omasta roolisuorityksestaan. Elokuvakriitikko Paul Fonoroff (9:52) kertoo niin Pei Pein kuin King Hun tekemisistä elokuva-alalla kuin myös itse elokuvastakin. Bey Logan (4:42) Kertoo elokuvasta Come Drink With Me ja sen merkityksestä hongkongilaiselle elokuvalle ja sen kehittymiselle vuosien saatossa.
Toisin kuin itse elokuva nämä haastattelut ovat anamorfisia. Viidestä haastattelusta neljä on englanniksi ja yksi on puhuttu mandariinikiinaksi. Valitettavasti tama eli Yueh Hua'n haastattelu (4:47) ei ole tekstitetty joten en osaa sanoa mistä hän oikein puhuu. Yuen Huan roolihahmo elokuvassa on Drunken Cat. Loput haastatteluista onneksi ovat puhuttu englanniksi. Elokuvan päätähden Cheng Pei Pei pitkä (18:34mins) haastattelu on itse asiassa koostettu kahdesta haastattelusta. Pei Pei kertoo itse elokuvan tekemisestä, sekä ihmisistä joiden kanssa työskenteli. Pei Pei'n tytär Marsha Yuan (6:44) kertoo hieman itsestään ja taustoistaan, äidistään ja omasta roolisuorityksestaan. Elokuvakriitikko Paul Fonoroff (9:52) kertoo niin Pei Pein kuin King Hun tekemisistä elokuva-alalla kuin myös itse elokuvastakin. Bey Logan (4:42) Kertoo elokuvasta Come Drink With Me ja sen merkityksestä hongkongilaiselle elokuvalle ja sen kehittymiselle vuosien saatossa.
Trailerit:
Levyllä on kaksi Come Drink With Me traileria, toinen niistä on alkuperäinen elokuvatraileri ja toinen uusi promotraileri joka on tehty uuden DVD julkaisun kunniaksi. Alkuperäinen traileri on ei-anamorfinen Dolby Digital 2.0 äänillä mandariinikiinaksi. Uudessa trailerissa on valittavina myös kantonkiinaksi puhuttu versio. Näiden lisäksi mukana on uudet trailerit elokuviin The Warlord, Love In A Fallen City, The Heroic Ones ja Hong Kong Nocturne.
Levyllä on kaksi Come Drink With Me traileria, toinen niistä on alkuperäinen elokuvatraileri ja toinen uusi promotraileri joka on tehty uuden DVD julkaisun kunniaksi. Alkuperäinen traileri on ei-anamorfinen Dolby Digital 2.0 äänillä mandariinikiinaksi. Uudessa trailerissa on valittavina myös kantonkiinaksi puhuttu versio. Näiden lisäksi mukana on uudet trailerit elokuviin The Warlord, Love In A Fallen City, The Heroic Ones ja Hong Kong Nocturne.
Lisäksi mukana on infoa elokuvasta, pieni kuvagalleria, alkuperäinen juliste sekä Cheng Pei Pei, Yuen Hu , King Hu biografia ja filmografiat.
Yhteenveto
Sinällään on positiivista, että Celestial on alkanut julkaista Shaw Brothersin varhaisia elokuvaklassikoita, joista ei suurta osaa ole ollut saatanava missään muodossa ainakaan laillisina julkaisuina. Come Drink With Me oli heidän aivan ensimmäisiä julkaisujaan tässä pitkässä Shaw Bros. elokuvien sarjassa. Celestial on tehnyt suuren restaurointityön saadakseen elokuvan näyttämään ja kuulostamaan näin hyvältä. Siksi onkin käsittämätöntä ettei elokuvalle ole annettu anamorfista käsittelyä, vaan se on julkaistu letterboksattuna versiona. Mutta siitäkin huolimatta julkaisu on kohtuullisen laadukas, varsinkin huomioon elokuvan iän huomioiden. Come Drink With Me on oman aikansa ja lajityyppinsä klassikkoja ja perinteisten martial arts elokuvien ja varsinkin kiinalaisten wuxia pia miekkailuelokuvien ystäville se ei ole pelkästään suositeltava, vaan miltei pakkokatsottava elokuva.
Kuvasuhde:
2,35:1
Alkuperäiskieli:
Levymäärä:
1
Aluekoodi:
Lisätietoa:
Arvostelu alunperin julkaistu DVD Plazalla.
Ääni:
Dolby Digital 5.1
Bonukset:
Elokuvatraileri
Haastattelut
Kuvagalleria
Kommenttiraita
Arvosana DVD:lle:
Arvosana kuvasta:
Arvosana äänestä:
Arvosana bonusmateriaaleista:
- Kirjaudu sisään lähettääksesi kommentteja