Alkuperäinen nimi: 
Creed: The Legacy of Rocky
Lajityyppi: 
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2015
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Käsikirjoittaja: 
Ikäsuositus: 
11
Kesto: 
133
Creed: The Legacy of Rocky
Jussi U. Pellonpää, Pe, 01/01/2016 - 00:00

Elokuva
On vuosi 1998, Los Angelesilaisessa nuorisovankilassa. Nuori Adonis ”Donnie” Johnson (Alex Henderson) saa vieraan, entisen raskaansarjan maailmanmestarin Apollo Creedin (Carl Weathers) vaimon Mary Annen (Phylicia Rashad), joka on valmis ottamaan edesmenneen miehensä pojan huostaansa, vaikkei tämän äiti olekaan. 17 vuotta myöhemmin Adonis (Michael B. Jordan) päättää jättää työnsä ja tavoitella isänsä, jota ei koskaan tavannut, unelmaa maailmanmestaruudesta nyrkkeilykehässä. Matka huipulle on kuitenkin pitkä ja täynnä esteitä, mutta oikean valmentajan tuella lupaava pugilisti voi saavuttaa paikkansa legendojen joukossa. Sellaisen valmentajan kuin Adoniksen isän entisen vastustajan ja myöhemmin parhaan ystävän, alan todellisen legendan Rocky Balboan (Sylvester Stallone), joka tosin on jo vetäytynyt kaikesta nyrkkeilyyn vähänkään liittyvästä.

Ryan Googlerin ohjaama ja Aaron Covingtonin kanssa kirjoittama Creed: The Legacy of Rocky jatkaa, ainakin vielä kerran, Rockyn vuonna 1976 alkanutta tarinaa valkokankailla. Vaikka tuon Italialaisen orin saaga tulikin jo yhdenlaiseen päätökseensä sarjan kuudennessa osassa, elokuvassa Rocky Balboa (2006), legendasta on saatu uutettua vielä ainakin yksi chapteri, joka peloista huolimatta toimii kivan melankolisesti ja tarpeen niin vaatiessa, myös iskevästi.

Tarina seuraa tuttua kaavaa altavastaajasta, joka silkalla sisulla ja muutaman luottoystävän tuella pääsee lopulta tavoittelemaan unelmaansa, jota seuratessa tuttuuden tunnetta lisää entisestään ykkös-Rockysta tutut askelmerkit, treenimontaasit ja varsinkin finaali. Ruotsalaisen Ludwig Göranssonin score tuottaa uutta, mutta nojaa myös ratkaisevilla hetkillä Bill Contin legendaarisiin Rocky-nuotteihin.

Vaikka Creed nostaakin uuden kasvon Adoniksen parrasvaloihin, elokuva on vähintään yhtä paljon Rockyn tarinan jatkumo, jossa paitsi hanskat, myös valmentajan vastuu siirtyvät uudelle sukupolvelle, Rockyn toteuttaessa oman oppi-isänsä Mickey Goldmillin metodeita. Vaikka merkit taivaalla ei aina lupaakaan hyvää menestysleffojen spin-offeille, Creed: The Legend of Rocky onnistuu yhdistämään paitsi Rockyjen häpeilemättömän romantisoidun tunnelman, sali- ja ottelukohtausten iskevyyden, myös kauniin ja koskettavankin kertomuksen kahden miehen, ja kahden sukupolven, taistelusta omia demonejaan vastaan.

Hollywoodin todellinen actionikoni Sly Stallone ansaitsi Creedilla toisen Golden Globe -ehdokkuutensa Rocky -elokuvista sitten sen legendaarisen ensimmäisen, ja miehen roolityö onkin yksi tämän myöhemmän uran parhaita, herkkä ja elämän ehtoon ehtoja ymmärtävä. Paristi supersankarina riekkunut Michael B. Jordan (Chronicle (2012), The Fantastic Four (2015)) on passelisti uhmakas Adonis ja jo 1980-luvun puolivälissä Suomessakin katsojat Bill Cosby showssa Clair-vaimona hurmannut Phylicia Rashad pienessä roolissaan aito. Tessa Thompson on Adoniksen hurmaava laulajaplikka Bianca, Tony Bellew kehien kovin haastaja, britti-iskijä ”Pretty” Ricky Conlan ja Graham McTavish tämän valmentaja Tommy Holliday. Liev Schreiber on HBO:n 24/7 -urheilusarjan toimittaja.

Yhteenveto
Rocky -saagan ystäville Creed: The Legacy of Rocky on katkeransuloinen paluu ringsidepaikoille, yhdistelmä eturiviin valtimoverta roiskivaa urheiludraamaa ja silmäkulmia kostuttelevaa eletyn elämän tilitystä ikoniselta henkilöhamolta, jonka matkaa olemme saaneet seurata jo 40 vuotta.

Anamorfinen: 
Anamorfinen
Levymäärä: 
0
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Pakkotekstitys: 
On
Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016