Alkuperäinen nimi: 
Death of a President
Lajityyppi: 
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2006
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Käsikirjoittaja: 
Musiikki: 
Ikäsuositus: 
11
Kesto: 
90
Death of a President
J. Pikkarainen, Su, 21/10/2007 - 00:00

Elokuva
6. päivä heinäkuuta vuonna 1946 teksasilainen pariskunta synnytti lapsen. Vahvasti politiikassa mukana olleen suvun viitoittamaa polkua seuraten kyseinen nuorukainen valitsi normaalihkon lapsuuden jälkeen Teksasin kuvernöörin uran vuonna 1994. Kymmenen vuotta myöhemmin hän päätti jättää osavaltionsa taakseen ja siirtyä suurempien pelinappuloiden ääreen. Kampanjointi Yhdysvaltain presidentin virasta alkoi ja päättyi tämän George Walker Bushiksi ristityn miehen voitoksi. Hänen harmikseen aika on käymässä kuitenkin vähiin. Lokakuun 19. päivänä kuluvaa vuotta kuullaan kaksi laukausta ja Yhdysvaltain 43. presidentti kuolee saamiinsa vammoihin.

Äkkiä voisi luulla Simon Finchin ja Gabriel Rangen olevan Bush-vastaisia radikalisteja ja heidän tuotoksensa Death of a Presidentin tarkoitusperien olevan puhtaasti loukkaamista varten. Se ei kuitenkaan ole tehty mustamaalaamiseksi, vaan tarkasteltavaksi on otettu hypoteettinen tilanne: mitä jos George W. Bush murhattaisiin? Tapaus JFK:n hengessä asiaa lähdetään setvimään dokumentaarisin keinoin ja pala palalta paljastetaan laajenevaa murhatutkimusta. Lähestymistapa on tosin dramatisoitujen dokumenttien hengessä tehty ja varsin kapea-alainen, eikä elokuva pyrikään vastaamaan kysymyksiin siitä, kuinka Yhdysvaltain presidentin murha vaikuttaisi esimerkiksi kansainvälisesti.

Hiljalleen etenevä tutkimustyö ei kovin kummoista tarjoa elokuvallisesti, vaan etenee dramatisoitujen dokkarien tapaan pisteestä A pisteeseen B. Tämä tarkoittaa puolivälin yllättäviä käänteitä ja alun epäonnistumisia, jotka antavat kokonaisuudelle hieman teennäisen maun. Juonellisesti Death of a President onkin oikeastaan vain mielenkiintoinen kuriositeetti, mutta sen todellinen arvo nousee sen pienistä nyansseista: tavasta, jolla se on tehty ja ennen kaikkea kuinka hyvin se on tehty.

Death of a President nimittäin muistuttaa aivan täysiveristä dokumenttia. Se käyttää erinomaisella tavalla hyödyksi aitoa kuvamateriaalia itsetaltioidun kanssa, minkä takia elokuva tuntuukin, paradoksaalista kyllä, aidolta. Loistava esimerkki fiktion ja faktan avulla leikittelystä on edesmenneen Ronald Reaganin muistotilaisuus, joka esittää elokuvassa Bushin vastaavaa. Yksittäisten puheenparsien ja taidokkaan leikkauksen avulla Death of a Presidentistä muodostuukin autenttiselta tuntuva narraatio tapahtumasta, jota ei ole koskaan edes tapahtunut.

Death of a President ei ole kuitenkaan virheetön, jos sitä tarkastellaan siten, kuinka hyvin se onnistuu matkimaan dokumentaarista tyyliä. Suurimmaksi ongelmaksi muodostuvat kaikkialla olevat kamerat. Kun WTC-iskut tapahtuivat, ei liikkuvaa kuvaa saatu juuri näkyviin ennen kuin toinen torneista oli jo romahtanut. Presidentin kuolema on sen sijaan onnistuttu taltioimaan lähes puoleen tusinaan kameraan, joiden välillä hypitään villisti dramaattisuuden luomiseksi. Myös välittömästi mellakoiden keskellä sijaitsevat kuvausryhmät tuntuvat hieman oudoilta, joskin ne antavat hyvän kuvan tapahtumien etenemisestä. Tällaiset pienet seikat heikentävät kuitenkin jossain määrin elokuvan aitoutta, vaikka ne voidaankin nähdä jollain tapaa pyrkimykseksi lähestyä dramatisoitua dokumenttia.

Tekniikka
Anamorfinen 1.78:1-kuva on vaihtelee riippuen näkyvästä materiaalista. Missä määrin mikäkin efekti on tarkoituksellista ja missä määrin ei, on vaikea lähteä arvuuttelemaan, sillä eri uutismateriaaleista ja haastatteluista koostuva elokuva pomppii kuvanlaadullisesti keskitason ja hyvän välillä tiuhaan. Kokonaisuutta ajatellen kuva on kuitenkin onnistunut: se luo kuvan nykyaikaisesta dokumentista. Äänipuolen hoitavat Dolby Digital 5.1 - ja DTS-ääniraidat, jotka ovat lievästi sanottuna liioittelua. Takakanavat saavat ajoittain tehtävää, mutta äänimaailma on pohjimmiltaan tiukan etuvetoinen.

Lisämateriaali
Julkaisu ei sisällä lisämateriaalia.

Yhteenveto
Death of a President tarkastelee hypoteettisesti, kuinka Yhdysvaltain 43. presidentin kuoleman tutkimukset voisivat edetä. Elokuva tarjoaa kiinnostavia nyansseja muuten tuiki tavallisen murhamysteerin ohella. Ennen kaikkea se on kuitenkin äärimmäisen vakuuttavasti tehty valedokumentti.

Kuvasuhde: 
1.78:1
Anamorfinen: 
Anamorfinen
Alkuperäiskieli: 
Levymäärä: 
1
Aluekoodi: 
Lisätietoa: 
Kiitokset Future Filmille arvostelukappaleesta.
Ääni: 
Dolby Digital 5.1, DTS
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016