Alkuperäinen nimi: 
Feed
Lajityyppi: 
Valmistusvuosi: 
2005
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Käsikirjoittaja: 
Tuottaja: 
Ikäsuositus: 
15
Kesto: 
97
Feed
Vesa Jalkanen, Pe, 13/04/2007 - 00:00

Elokuva
Elokuvien Lawnmover Man ja Virtuosity ohjaaja Brett Leonard jatkaa virtuaalimaailmojen tutkimista australialaisessa poliisitrillerissä Feed (2005). Elokuva on fiktiivinen, mutta sen tekijät korostavat tämänkaltaisia asioita tapahtuvan todellisuudessa 'aikuisten maailmassa'. Australialainen poliisi Phillip Jacksonilla (Patrick Thompson) on erikoistunut laittomiin nettisivuihin ja niihin liittyviin usein varsin karmaiseviin rikoksiin. Jackson on juuri palannut Saksasta, missä hänellä oli ratkaiseva rooli ratkaistaessa ns. vapaaehtoisen kannibalismin mysteeriä, jossa uhrit ilmeisesti omasta vapaasta tahdostaan halusivat tulla syödyiksi. Kotiin palattuaan hän kohtaa uuden syömiseen ja totaaliseen alistamiseen liittyvän tapauksen.

Jacksonin kollega Nigel (Matthew Le Nevez) löytää todella isoista naisista kiinnostuneille, maksukykyisille miehille suunnatun maksullisen pornosivuston. Sivuston erityisen tiukka tekninen suojaus ja poseeraavien lihavien naisten tarkat terveystiedot alkavat herättää epäilyksiä taustalla olevasta jostain suuremmasta ja vakavammasta asioista. Laittomia nettisivustoja ratsaava Jackson alkaa tutkia tapausta tarkemmin, vaikka Nigel uskookin työn olevan ajan hukkaa. Sivuston taustalla hääräävä, Ohiossa vaikuttava Michael (Alex O'Loughlin) löytyy varsin vaivattomasti. Huomattavasti vaikeampaa on kuitenkin todistaa minkäänlaista rikosta tapahtuneeksi.
Michael on tyypillinen syöttäjä, feeder, jonka kaltaisia tuntuu olevan erityisesti Yhdysvalloissa yllättävän paljon. Syöttäjät jumaloivat äärimmäisen suurikokoisia naisia. Tästä syystä he syöttävät naisiaan mahdollisimman lihottavilla ruuilla niin runsaasti kuin mahdollista. Uhrit eivät kuitenkaan ole tästä lainkaan pahoillaan, vaan pikemminkin he tuntuvat nauttivan suunnattomasti saamastaan huomiosta ja ihailusta. Yhteistuumin he pyrkivät rikkomaan uusia painoennätyksiä. Vaikka naiset liikuntakyvyttöminä ovatkin täysin Michaelin hallinnan ja armon varassa, he ovat alati kiitollisia Michaelin jakamattomasta huomiosta ja hyväksynnästä. Proteiinijuomaksi kutsutun nesteen ruokinta letkulla ja saavutusten esitteleminen muille nettikameroiden välityksellä tuntuvat kuuluvan luonnollisena osana normaaliin syöttösuhteeseen.

Elokuvassa ei ole yhtään normaaliksi luonnehdittavampaa henkilöä. Nettipoliisi Jackson tuntuu olevan erityisen kylmäkiskoinen ja tunteeton hahmo. Ilmeisesti lukuisien sairaiden rikosten näkeminen ja tutkiminen on jättänyt hänen psyykeen pysyvät vammat. Tämän seurauksena Jacksonin väkivaltainen suhde tyttöystäväänsä Abbeyyn (Rose Ashton) vaikuttaa ensi silmäyksellä huomattavasti sairaammalta kuin Michaelin ja Diedren (Gabby Millgate) keskinäinen kuhertelu. Ilmiöllä on kuitenkin myös nurja puolensa, ainakin tässä elokuvassa. Epäterveellinen ruokavalio ja vakava liikalihavuus aiheuttavat naisille huomattavan terveysriskin, ja syöttämistä jatketaan kuolemaan saakka. Nettisivuilla tarjotaan kävijöille mahdollisuus vedonlyöntiin, jossa veikataan syöjien kuolinhetkeä.

Erityisen vaikean kokemuksen Feedistä tekee sairaalloisen aiheen ohella tarinan päähenkilöt. Konna ja sankari vaikuttavat olevan pelottavalla tarkkuudella toistensa kaltaisia. Michael konnana onnistuu kuitenkin olemaan huomattavasti miellyttävämpi ja karismaattisempi hahmo. Hänen taustojaan ja motiivejaan selvitellään tarinan edetessä mahdollistaen hänen tekojensa syiden ymmärtämisen. Hyvien aikomusten muuttuminen sairaalloiseksi kontrollifriikkiydeksi ei suinkaan tee elokuvaa helpommaksi kokemukseksi. Elokuvassa on myös muutamia varsin etovia syöttökohtauksia ja otoksia edesmenneiden uhrien maallisista jäänteistä.Teknisesti Feed osoittaa luovaa ja edistyksellistä elokuvantekotaitoa. Kuvaus ja editointi ovat huolella suunniteltuja ja toteutettuja musiikin viimeistellessä kokonaisuuden upealla tavalla. Normaaleista sarjamurhaajaleffoista poiketen Feed tarjoaa ajatuksia herättävän, tyylikkään elokuvakokemuksen, jonka arvoa heikentää juonessa olevat epäloogisuudet ja sattumien kertautumat. Myös ärsyttävien henkilöhahmojen kirjo ja varsinaisen samaistumiskohteen puuttuminen saattavat osoittautua ongelmalliseksi joillekin katsojille.

Tekniikka
Teknisesti normaalia keskitasoa olevalla levyllä teräväpiirtoiselle digivideolle taltioitu kuva on varsin hyvä, vaikka joissain kuhtauksissa tarkkuus ja yksityiskohtaisuus jääkin hieman vaisuksi. Kuvaa on jälkikäsitelty runsaasti halutun vaikutelman aikaansaamiseksi. Muun muassa värejä on käsitelty, joten ne eivät aina ole luonnollisen näköisiä. Äänet on tarkolla sekä Dolby Digital 2.0 että 5.1 -miksauksia.

Lisämateriaali
Levyllä ei ole lisämateriaalia.

Yhteenveto
Naisia lihottava ja heidän kuviaan netissä jakava syöttäjä saa peräänsä psyykkisesti vaurioituneen nettipoliisin. Kissa- ja hiirileikki nostattaa esiin moraalisia kysymyksiä ihmisen oikeudesta hallita omaa elämäänsä. Toisaalta kyvyllä manipuloida muita voi saada heidät toimimaan ajattelematta juuri valtaa haluavat johtajahahmon toivomalla tavalla. Sairaan kuoliaaksisyöttäjän ollessa vapaalla jalalla kysymme, kuinka pitkälle yksilönvapaus voi kestää ja koska yhteiskunnan tulisi puuttua asiaan suojellakseen yksilöitä heiltä itseltään.

Kuvasuhde: 
1.85:1
Alkuperäiskieli: 
Levymäärä: 
1
Aluekoodi: 
Lisätietoa: 
Kiitokset Panvisionille arvostelukappaleesta.
Ääni: 
Dolby Digital Plus 5.1, Dolby Digital 2.0
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016