FilmiFIN suosittelee: Viikon tv-poiminta: Collateral - väärä aika, väärä paikka
Jussi U. Pellonpää, La, 09/04/2016 - 10:54

Ohjaaja Michael Mannin Collateral - väärä aika, väärä paikka on mestariteos, millä tahansa asteikolla mitattuna. Varmaotteinen ja vaikuttava voimalaitos, jossa yhdistyvät tekijälleen ominaiset psykologiset jännitteet ja aikamme illuusioton realistisuus ja rappio ultraviileään kuvakerrontaan.

Kotikaupunkinsa Los Angelesin kuin omat taskunsa tunteva Max (Jamie Foxx) on vakioasiakkaittensa arvostama, omasta limusiinifirmastaan haaveileva taksikuski. Yhtenä yönä maanläheinen ajomies saa kyyditettäväkseen kiireisen liikemiehen Vincentin (Tom Cruise), joka haluaa tehdä koko yön kestävän diilin, joka pitää sisällään viisi pysähdystä tiukan aikarajan sisällä. Rahakkaan keikan todellinen tarkoitus avautuu suharille kertarysäyksellä kun Vincent osoittautuukin Etelä-amerikkalaisen huumekartellin tiliin todistajia hengiltä raivaavaksi palkkatappajaksi. Max tajuaa että viimeisen todistajan, syyttäjäviraston Annien (Jada Pinkett Smith), elämä on hänen käsissään, mutta hain lailla öisen Losin sivukujilla uiskenteleva Vincent on alansa täydellinen ammattilainen, helkamakylmä tappokone, jolle erehtyminen ei ole vaihtoehto.

Kukaan ei kuvaa suurkaupungin yötä kuten Michael Mann. Syvän sinisissä sävyissä hehkuva L.A. on neonvaloineen silmiä hivelevä utopia, mutta samaan aikaan varjoissa jätteille ja kuolemalle löyhkäävä helvetti. Kuin lihaksi tullut tuonela, jonka lautturina Tom Cruise tekee loistavaa työtä.  Karismaattinen Vincent on sympaattinen psykopaatti, älykäs ja työhönsä ammattimiehen arvokkuudella suhtautuva charmantti, jolle omatunto on vain sana. Jamie Foxxin Max on sitä vastoin taas empaattinen ja vahvasti tunteva ihminen, joka yrittää parhaansa, tilanteesta riippumatta. Taksin lipuessa yössä kohti seuraavaa kohdetta Mann kuvaa kekseliäästi kahta erilaista ihmistä, joiden väliset pitkät dialogit ovat täynnä tarkkoja ja mietittyjä havainnointeja ajasta, jossa elämme. Collateral on kalmaisan kylmä, mutta inhimillinen trilleri, joka pitää otteessaan aina siihen saakka kunnes viimeinen juna lähtee asemalta.

Collateral - väärä aika, väärä paikka nähdään Hero-kanavalla lauantaina 16.4.2016 kello 23.00 alkaen.

Lähde: 
Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016