FilmiFIN suosittelee: Viikon tv-poiminta: Slummien miljonääri
Jussi U. Pellonpää, Su, 11/09/2016 - 08:51

Jos jollain on vielä näkemättä tämä kahdeksan Oscaria voittanut mestariteos, nyt olisi jo korkea aika.

Mumbai, 2006. Kun 18-vuotias Jamal Malik (Dev Patel), orpopoika Mumbain slummeista, pääsee vastoin kaikkien odotuksia tv:n peliohjelman Haluatko miljonääriksi intialaisessa versiossa viimeiseen kysymykseen ja tavoittelemaan 20 miljoonan rupian pääpalkintoa, herää epäily vilungista. Juttua alkaa tutkia ohjelman juontajan Prem Kumarin (Anil Kapoor) vaatimuksesta kovaotteinen poliisipäällikkö (Irrfan Khan), jolle Jamal kertoo hurjaa tarinaansa suurkaupungin rumemmalta puolelta, tuoden samalla päivänvaloon tapahtumia, joiden ansiosta nuorimies on osannut vastata kilpailussa esitettyihin kysymyksiin oikein. Jamalin karuihin, mutta samalla koskettaviin kertomuksiin liittyvät erottamattomasti myös hänen isoveljensä Salim (Madhur Mittal), sekä jo pikkupoikana tavattu sydämen valittu Latika (Freida Pinto).

Slummien miljonääri on monen tekijän summa. Siinä yhdistyvät Vikas Swarupin loistavaan tarinaan pohjautuen Simon Beaufoyn, ilmava ja kuvia kumartelematon käsikirjoitus, kuvaaja Anthony Dod Mantlen nerokas ja kiihkeä kameratyöskentely, Chris Dickensin eläväinen editointi sekä Danny  Boylen viisas ja monipuolinen ohjaus. Jokainen herroista palkittiinkin henkilökohtaisilla Oscareilla. Slummien miljonääri, vaikka tavallaan komediallinen fantasia onkin, ei pelkää esitellä myös intialaisen katuarjen karmeampia puolia, ja niinpä elokuva sisältääkin monia kohtauksia, jotka voivat, ja järkyttävät herkempiä katsojia. Samalla se tavoittaa taianomaisesti Mumbain slummien karuuden sekä kauneuden ja ennen kaikkea sen ihmiset, hyvät ja pahat, rumat ja kauniit, jokaista yhtä lailla arvostaen ja jokaisen persoonallisuuden hyväksyen.

Dev Patel on Jamalina yksinkertaisesti yliveto. Katunokkela ja slummiarjen armottoman irvistyksen liiankin läheltä nähnyt nuorukainen, joka älynsä ja oppimiskykynsä avulla on ensimmäiseksi selvinnyt hengissä, ja vasta sitten päässyt yhteen maailman suosituimmista tv-visailuista. Salimia esittävä Madhur Mittal tekee niin ikään vahvan roolityön veljeään julmempana operaattorina, jolle slummien surullisemmat sivut tarjoavat myös toimeentulon. Ylistystä ansaitsevat myös nuoria Jamalia ja Salimia eläväisesti esittävät Ayush Mahesh Khedekar sekä Azharuddin Mohammed Ismail, joiden omatkin lähtökohdat ovat olleet Mumbain pahemmalla puolella. Suloinen Freida Pinto tekee kauriinsilmineen aikuisen Latikan roolissa lähtemättömän vaikutuksen.

Vaihtoehtoja ei ole, joten lukitsen vastauksen A. Vuoden 2008 paras elokuva oli Slummien miljonääri, joka nähdään Nelosella 17.9.2016 kello 21.00 alkaen.

Lähde: 
Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016