Lähi-Itä, nykyhetki. Yhdysvaltain tiedustelupalvelun CIA:n ketterä kenttäoperaattori, nuori, energinen ja parempaan tulevaisuuteen luottava Roger Ferris (Leonardo DiCaprio) jahtaa suurvaltaa ja maailmarauhaa uhkaavia pahantekijöitä ympäri maailmaa. Kun Ferris saa vainun Jordaniasta käsin toimivasta terroristijohtajasta, hän punoo monimutkaisen hämäysoperaation soluttaakseen oman miehensä runsaasti tihua tehneen organisaation sisäpiiriin. Patteripupuna joka paikkaan sinkoilevan Ferrisin taustalla naruja vetelee agentuurin veteraani Ed Hoffman (Russell Crowe), joka lupaa tälle rajattomasti tiedustelupalvelun resursseja käyttöönsä. Nopeasti Ferris kuitenkin huomaa joutuneensa lähinnä kunnan- tai kaupungintyöntekijöille tuttuun tilanteeseen, missä luvattu tuki ja turva onkin pelkkää pintaa ja sumutusta, jolla pääpelurit suojaavat omat intressinsä ja takalistonsa. Käytännön kumppanuutta tukalassa tilanteessa tarjoaa myös todellinen musta hevonen, Jordanian tiedustelupalvelun päällikkö Hani (Mark Strong), joka on nimestään huolimatta kaikkea muuta kuin hunajainen, eikä tämän motiiveista yllättävään käden ojennukseen kukaan voi olla varma. Alkaa armoton siirtely öljyn tuoksuisella pelilaudalla, jolla jokainen nappula on uhrattavissa, kuolema kuninkaana ja kaikkien veri yhtä punaista.
Valheiden verkko (Body of Lies, 2008) on tekijänsä Sir Ridley Scottin näköinen. Megaluokan määreet täyttävä, päivänpolttaviin dilemmoihin tulisesti tarttuva kansainvälinen trilleri, missä yhdistyvät tekijänsä taivaita hipova elokuvallinen tietotaito ja visuaalinen häikäisevyys rujosti vyön alle iskevään kerrontaan. Väkivalta on julmaa ja rumaa, iskien keskelle turpaa silloin kuin sitä vähiten osaa odottaa. Graafisesti, mutta kiihkotta esitetyt teloitukset ja kauhistuttavat kuulustelutekniikat naulitsevat katsojan sille sijoilleen, varsinkin kun niiden tietää olevan totisinta totta. Riittää kun avaa CNN:n edes kerran päivässä.
Washington Postin kolumnistin David Ingnatiuksen vuonna 2007 julkaiseman romaanin pohjalta on käsikirjoittaja William Monahan kutonut monisyisen verkon, jolla hiippailevat hämät ja häkit ovat kaikki toinen toistaan kuolettavimpia. Poissaolollaan loistavat sankarilliset amerikkalaiset uhrautujat, toisin ajattelevat sympaattiset arabit ja kriisipesäkkeiden suurisydämiset vapaaehtoistyöntekijät ja paljastavimpaan valokiilaan vedetäänkin suurvaltojen häikäilemätön ulkopolitiikka ja oman edun tavoittelu. Kokonaisuuden kylmä ja raaka realismi iskee tylysti päin näköä, eikä Valheiden verkosta voikaan povata suuren yleisön suosikkia, jonka puhtoisiin sankareihin voisi yli puoluerajojen samaistua.
Leonardo DiCaprio jatkaa sisäistettyjen rooliensa sarjaa tulenarkaakin tukalampaan paikkaan joutuvana Ferrisinä, jonka edesottamukset manipuloivat maukkaasti katsojan tunnetiloja elokuvan sinällään näennäistä sankaria kohtaan. Russell Crowe tekee vaikuttavan kaksijakoisen tulkinnan vallankahvaa kulisseissa kolkuttelevana tiedustelupamppuna, jonka suhtautuminen omaan perheeseensä verrattuna tuhansiin muiden maiden kansalaisiin, herättää väkisinkin kiperiä kysymyksiä todellisten operaattoreiden edesottamuksista tämän hetkisen maailmanpalon kytevimmissä kohteissa. Kolmas keskeinen nappula armotta moukkia uhraavassa vakoojashakissa on tyylitellyn hallittu Mark Strong, jonka sivistyneen hienostunut, mutta samaan aikaan barbaarimainen esitys on henkilöhahmona ristiriitaisin ja samalla kiehtovin.
Realistinen ja armottoman ajankohtainen Valheiden verkko nähdään maanantaina 26.8.2013 SUB-kanavalla klo: 21.00.
- Kirjaudu sisään lähettääksesi kommentteja