Haastattelussa Brooke Burgess (2/2)
J. Pikkarainen, Pe, 14/07/2006 - 00:00

Brooke Burgess on vastuussa Internetissä alkunsa saaneesta Broken Saints -sarjasta. Vuonna 2001 julkaistu ilmainen sarja keräsi suurta suosiota jo ensimmäisten jaksojen aikana. Japanilaista animea ja perinteistä sarjakuvakerrontaa yhdistelevä Broken Saints on todellakin uniikkitapaus elokuvahistoriassa.

FilmiFIN sai kunnian haastatella sarjan tekijää.

Haastattelu: Burgess ja tulevaisuus
FilmiFIN: Olet tekemässä peliä Broken Saintsista. Voitko paljastaa hieman projektista ja sen nykyisestä tilasta?

Brooke Burgess: Valitettavasti minulla ei ole mitään virallista kerrottavaa tästä. Valitettavaa, kun kyseessä tuntuu olevan erittäin kiinnostava puheenaihe monelle. Syy siihen, miksi pelisopimuksen tekeminen on kestänyt näinkin kauan, johtuu omasta haluttomuudestani päästää ketään ulkopuolista sotkemaan Broken Saintsin sisintä. En halua vaistomaisia vaikutuksia toisilta, tai muita kyseenalaistamaan minun mielestäni parasta peliformaattia sarjalle. Tämän takia minulla on erittäin tiukka ote pelin kehityksestä, sekä tiettyjä vaatimuksia (ryhmän koko, tekijän vaikutusmahdollisuudet, jne.). Neuvotteluissamme eri tuotantoyhtiöt antavat käteeni erittäin jäykät työehtosopimukset. Voin kuitenkin paljastaa, että meidän pitäisi pystyä ilmoittamaan virallinen julkaisija vuoden loppuun mennessä. Ihmiset tulevat kuulemaan lisää tämän vuoden San Diegossa pidettävässä Comiconissa, ja pääsevät jopa pelaamaan jotain ensi vuoden E3-messuilla. Ainoa jäljelle jäävä kysymys onkin, mille alustoille Broken Saints ilmestyy.

FF: Olet myös maininnut halustasi nähdä Broken Saints televisioon tehtynä minisarjana hieman Twin Peaksin tyyliin. Onko tämän suhteen ollut mitään kunnon suunnitelmia, näyttelijä/ohjaajavalintoja vai onko tämä edelleenkin vain sinun toivelistallasi?

BB: Olen esittänyt Broken Saintsin pienimuotoista sarjaa tai minisarjaa kaikille suuremmille Pohjois-Amerikan televisioyhtiöille. Yllättävän moni heistä on ollut aidosti innostuneita. Muutamien toiveesta olen kirjoittanut varhaisen mukaelman sarjan juonesta, ja toivomme saavamme projektiin jonkun tunnetun ohjaajan ja kunnolliset näyttelijät. Sanotaan, että Hollywoodin rattaat pyörivät hitaasti. Minulla on kuitenkin tunne, että meidän puoleemme käännytään hieman odotettua aiemmin. Etenkin tämän vuoden Comicon-näytöksen ja uuden DVD-julkaisun jälkeen.

 

FF: Voimmeko odottaa lisää Broken Saintsia pelin ja mahdollisen tv-sarjan lisäksi? Kirjoja, elokuvia, ehkäpä toinen animaatiosarja? Haluaisitko tehdä toisen sarjan perustuen luomaasi maailmaan?

BB: Minua on pyydetty kirjoittamaan kirja sarjasta, ja mietin parhaillaan, onko minulla aikaa ja energiaa tehdä sille oikeutta. Haluaisin pelkän sarjan referoinnin sijasta mennä hieman syvemmälle maailman mytologiaan. Lisäksi toivon pystyväni julkaisemaan virallisen sarjakuvan erään suuren julkaisijan toimesta. Sarjakuva laajentaisi tunnettua maailmaa hieman. Ehkä jopa yhdistää tarina sarjassa nähtyihin tarot-kortteihin, joita olemme suunnitelleet julkaistavaksi.

Mitä toiseen sarjaan tulee, niin sen pitäisi olla paljon suuremmassa skaalassa tehty, että lähtisin mukaan. Olen intohimoinen luomiamme hahmoja ja maailmaa kohtaan, mutta Flash on liian rajoitettu ohjelma. Koska vain minulla oli kokonaisnäkemys tarinasta, se vei minulta kaiken energian. Tarkoitan siis työskentelyä noiden rajojen sisällä, ja ollen vastuussa kaikista kuvista, äänistä, tunnelmasta ja ideasta. Se oli erittäin suuri vastuu. Joten toinen sarja pitäisi tehdä toisella tyylillä ja paljon suurempana, koska sitä haluaa aina kunnioittaa omaa työtään.

Ideani sarjan jatkoa varten on myös erittäin tyylikäs. Pitää kuitenkin odottaa muutama vuosi, jotta Broken Saints on levinnyt useamman tietoisuuteen. Sanoisin, että uudella tarinalla olisi potentiaalia olla jopa paljon aikaisempaa profeetallisempi! Mutta haluan tehdä kuitenkin jotain täysin erilaista juuri nyt, ennen kuin palaan mihinkään luomani sarjaan liittyvään aiheeseen – noh, peli ja sarjakuva pois lukien!

FF: Mitkä ovat tulevaisuuden suunnitelmasi? Luovutko Flashista ja siirrytkö kehittyneempien ohjelmien pariin tehdäksesi animaatiota vai kenties jopa näyteltyjä elokuvia/sarjoja?

BB: Minun seuraava projektini on jo valmisteilla, ja se tullaan julkaisemaan yhtaikaisesti eri kerrontavälineille. Päämääränä on käyttää perinteistä ja ”uutta” mediaa luodakseni käyttäjille parempi käsitys kokonaistarinasta, sekä helpottamaan materiaalin saantia. Vertauskuvallisesti sanottuna: ”Otan kauniin jalokiven ja hiljalleen vien sen kohti valoa. Jalokiven lukuisat puolet säihkyvät omalla ainutlaatuisella tavalla, mutta ne ovat silti lähtöisin samasta lähteestä – samasta visiosta.”

Vastatakseni kysymykseenne tarkemmin, tämä tulevaisuudenprojekti tullaan näkemään niin Internetissä, kännyköissä, kirjoina ja tavallisilla tarinankerronnan välineillä. Mistä pääsemmekin seuraavaan kysymykseenne..

FF: Mitä muita elokuvia/sarjoja haluaisit tehdä tai olette juuri tekemässä?

BB: Pääversio seuraavasta projektista tulee olemaan elokuva, joka on kuvattu 35mm- ja HD-kameralla. Päämääränäni on ollut aina kertoa tarinoita tavalla, joilla alkuperäiset tarinankertojat (shamaanit ja poppamiehet) aikoinaan kertoivat niin hyvin ja intohimoisesti. Taiteen päämäärä on kuvata jotain pyhää ja taivaallista, joka jaetaan muille valaistakseen ja informoidakseen heitä. Tavalla, joka pyrkii tuomaan heidän elämäänsä merkitystä, helpottaakseen heidän kärsimystään ja tuodakseen heille toivoa. Tämä oli minun tavoitteeni Broken Saintsin kohdalla, ja tämä on tavoitteenani myös tulevan projektini kohdalla. Toivottavasti se myös leviää ja inspiroi laajempaa yleisöä, koska se on hieman maanläheisempi ja realistisempi tarina – ainakin osittain!

   

FF: Mikä on sinun unelmasi elokuvanteossa? Jos saisit mahdollisuuden tehdä sen, mikä se olisi?

BB: Keräisin joukon parhaita ammattimiehiä ja kuvaisin eeppisen minisarjan Johanneksen ilmestyskirjasta. En mitään vesitettyä puolivillaista käännöstä, vaan todellakin maata järisyttävän kuvauksen ennustetusta maailmanlopusta: enkeleitä, demoneita, sotia, vitsauksia, vastoinkäymisiä, ekstaasia, kaikkea sitä. Tai, jos saisin avuksi skandinaaviystäviäni, tekisin jotain vastaavaa Ragnarokista!

Jos taas haluaisin tehdä hieman valtavirtaisemman työn, lähestyisin Warner Bros –yhtiötä ja pyytäisin heiltä mahdollisuutta filmata lempisarjakuvasankarini Vihreän Lyhdyn. Kirjoitin varhaisen käsikirjoituksen aiheesta pari vuotta sitten. Luulen, että se pystyttäisiin kuvaamaan hyvillä näyttelijöillä, kunnon laitteistolla ja tietokonetehosteilla noin 80 miljoonalla dollarilla. Tärkein elementti olisi kuitenkin tarinassa ja sille tutuissa henkilöhahmoissa. Se kertoisi täysin normaalista miehestä, jolle avaruuden muukalaispoliisi antaa mielenvoimat mahdollistavan taikasormuksen. Se olisi vähän kuin täydellinen risteytys itämaista mystiikkaa (mielen täydellinen hallinta mahdollistaa aineellisessa maailmassa vaikuttamisen) ja opetuksia epäitsekkyydestä ja oman egonsa tuhoutumisesta. Hän pystyisi myös lentämään avaruuteen! Se olisi varmasti unelmaprojekti, ja ainakin hieman piristävämpi kuin jälleen yksi maailmanloppu-projekti.

FF: Haluatko lisätä haastatteluun vielä jotain, joka jäi mielestäsi pois tai jota haluat korostaa? Oli kyse sitten Broken Saintsista, itsestäsi tai tulevaisuuden suunnitelmistasi.

BB: Vain sen, että jos olet kokenut ainoastaan alkuperäisen Flash-version Broken Saintsista, menetät paljon. Kun me aloitimme projektin kuusi vuotta sitten, tiesin, etten ole mikään loistava elokuvantekijä tai sarjakuvan kirjoittaja. Andrew Westin alun piirrokset olivat erittäin pelkistettyjä, hänen animaatiojälkensäkin oikeastaan alkukantaista. Ian Kirby on varmaan ensimmäinen henkilö, joka pystyy myöntämään, että hänen taitonsa Flashin parissa oli korkeintaan välttävää. Projekti pakotti meidät kuitenkin työskentelemään näiden rajojen sisällä ja parhaimpien kykyjemme mukaan. Otimme asiat, jotka osasimme hyvin (äänisuunnittelu, musiikki, elokuvallinen kerronta, Photoshop-tehosteet ja tunteelliset teemat), ja käytimme Flashia tavalla, jolla muut eivät olleet sitä koskaan käyttäneet. Keräsimme huomiota olemalla erilaisia. Yksinkertaisesta esitysasustaan huolimatta kerroimme monimutkaisen tarinan, joka oli täynnä hypnoottista kerrontaa, vahvaa symbolismia ja tunnelmallisia hetkiä. Hyödynsimme taitojamme ja käytössä olevia ohjelmia luodaksemme karmivan maailman, johon tuhannet ihmiset pystyivät vaeltamaan päivittäin.

Mutta sitten DVD:n myötä kaikki vain parani. Paljon paremmaksi! Kaikki uudet grafiikat, tehosteet ja erinomaiset ääninäyttelyt ja surround-äänet! Eikä tuohon ole laskettu edes kymmentuntisia kommenttiraitoja ja neljän tunnin lisämateriaalia! Olemme äärettömän ylpeitä kaikesta tästä ja pistimme kaikkemme peliin, koska se kuvastaa meidän koko matkaamme alusta lähtien. Tärkeimpänä toivomme kuitenkin, että ihmiset, jotka suunnittelevat aloittavansa heidän omia projektejaan uusilla ohjelmistoillaan ja rahoillaan innostuvat Broken Saintsin luomista kokemuksista. Haluamme olla se synnyttävä kipinä, jota muut tarvitsevat tehdäkseen omaa taidettaan, luoden samalla jotain merkitystä maailmaan!

FF: Lopuksi haluaisitko sanoa jotain faneillesi Suomessa ja lukijoillemme FilmiFIN:ssä?

BB: Olen todella otettu tästä mahdollisuudesta olla suoraan yhteydessä suomalaisiin faneihimme! Minut haastateltiin muutama vuosi sitten kivan henkilön toimesta Helsingin Sanomiin, ja saimme useita lempeitä mielipiteitä Broken Saintsista. Tuntuu, että maassanne on valtava määrä älykkäitä ihmisiä, ja olen suorastaan siunattu, että haluatte kokea sarjamme ja kertoa siitä ystävillenne. Joskus on vaikeaa olla täällä Pohjois-Amerikassa, kun kaikkialla on samoja tyhjänpäiväisiä elokuvia, tv-sarjoja, laulajia ja ihmisiä. Tähän verrattuna olenkin erittäin otettu miettiessäni, että saatamme innoittaa monia ihmisiä ympäri maailmaa. Suomesta saatujen fanipostien laadukkuudesta päätellen Suomi on juuri tällainen erityinen paikka maailmassa.

Meidän kaikkien puolesta toivotan suuret kiitokset Kanadan länsirannikolta!

Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016