Hotel Transylvania
Jussi U. Pellonpää, To, 22/11/2012 - 00:00

Elokuva
Vampyyreiden kruunamaton kuningas, kreivi Dracula (Adam Sandler), on kutsunut luxusluokan majoituspalveluja tarjoavaan linnaansa kaikki hirviöystävänsä juhlistamaan tyttärensä Mavisin (Selena Gomez) 118. syntymäpäivää. Pippaloihin osallistuvat monenmoiset yön lapset, muun muassa Frankenstein (Kevin James), ihmissusi Wayne (Steve Buscemi) perheineen sekä kaikkia ärsyttävä Näkymätön mies (David Spade). Kreivi on suojellut Mavisia tämän koko iän vihamielisen ihmiskunnan kohtaamiselta, lavastaen milloin minkäkin tapahtuman uteliaan tyttärensä pelotteeksi, mutta kaikki muuttuu kun juhlien juuri alkaessa hotelli Transylvaniaan pelmahtaa parikymppinen reppureissaaja, ihmispoika Jonathan (Andy Samberg), jonka oikea identiteetti on pakko kätkeä muilta vierailta ennen kuin tapahtuu kauheita.

Tv:n puolella mm. Tehotyttöjä ja Star Wars: Clone Warseja tehneen venäjänsiirtolaisen Genndy Tartakovskyn ensimmäinen kokopitkä, HotelTransylvania, tuo julkisivultaan ja surrealistiselta kohellukseltaan ensimmäiseksi mieleen vanhat Tex Aweryn klassikkopiirretyt pehmeästi pelottavilla ja karrikoiduilla hahmoillaan. Meininki on alusta alkaen kaasu pohjassa kaahaavan vauhdikas ja metelöivä, tyylilaji, joka voi toki pidätellä pennut penkissä, mutta aiheuttaa myös varttuneemmalle väelle päänsärkyä, varsinkin kun kolmas ulottuvuus on pitkälti keskittynyt päin lärviä lentelyyn ja paiskomiseen.

Tarina on yksinkertaisen opettavainen, jossa valetaan uskoa omien siipien kantavuuteen ja vanhempien ja lasten väliseen luottamukseen, vaikka suurin osa arvokkaista ajatuksista peittyykin alituisen räjähtelyn ja kakofonian alle. Kauhuelokuvansa tunteville Hotel Transylvania tarjoilee kuitenkin muutaman mukavan sisäpiirin vitsosen ja linnan juhlista voi bongata suuremmankin määrän valkokankailla vuosikymmenten saatossa nähtyjä horrorhahmoja ja outoja olentoja.

Vastaavana tuottajana Adam Sandler on itse eniten äänessä, eikä miehen nasaalia olekaan vaikea tunnistaa, vaikka artikulointiin onkin haettu syvyyttä christopherleemäisestä kurkkutulkinnasta. Sandlerin vakisuojatti Kevin James hihityttää muutaman kerran tulipelkoisena Frankensteinin hirviönä ja aina hassusti nariseva Steve Buscemi revittelee vesikauhuiselta vaikuttavaa perhettään kaitsevana lykantrooppina. Kotimaan versiossa ääneen pääsevät tutut nimet: Jukka Rasila on Dracula, Jonathan Petrus Kähkönen, Mavisina kuullaan Yasmine Yamajakoa, Frankensteinina Markus Bäckmania ja ihmisusi-Waynena höpöttää Kari Ketonen.

Yhteenveto
Vauhtiin ja kaoottiseen kohellukseen keksittynyt 3D-animaatio kestää kerrankatselun, muttei sen suuremmin tarjoa klassikon aineksia, vaikka hahmogalleria onkin legendaarinen. Sen verran massia monsterimuhennos on jo kuitenkin Sonylle tuonut, että jatko-osaa kaavaillaan kovaa vauhtia.

Anamorfinen: 
Anamorfinen
Levymäärä: 
0
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Pakkotekstitys: 
On
Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016