Alkuperäinen nimi: 
Mon roi
Lajityyppi: 
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2015
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Käsikirjoittaja: 
Musiikki: 
Tuottaja: 
Ikäsuositus: 
11
Kesto: 
124
Huuma
Jussi U. Pellonpää, To, 05/05/2016 - 00:00

Elokuva
Vakavasti lasketteluonnettomuudessa loukkaantunut Tony Jézèquel (Emmanuelle Bercot) käy kivuliaan fysikaalisen hoidon lisäksi läpi myös kymmenvuotista suhdettaan Georgio Milevskiin (Vincent Cassel), mieheen, jonka kanssa vuodet olivat yhtä vuoristorataa, myrskyä ja ekstaasia. Analyyttinen juristi Tony yrittää löytää syitä siihen, mikä hänet sai rakastumaan hurmaavan impulsiiviseen, mutta myös täysin arvaamattomaan ravintoloitsijaan, jonka rocktähtimäinen rehvakkuus vei häneltä jalat alta heti ensimmäisellä tapaamisella.

Kotimaassaan Ranskassa suosittu näyttelijä-ohjaaja Maïwenn Le Besco muistetaan ensimmäisenä elokuvista Léon (1996), The Fifth Element - puuttuva elementti (1997) sekä avioliitostaan niiden ohjaajan Luc Bessonin kanssa. Ohjaajana pelkkää Maïwenn -nimeä käyttävä, monipuolinen nainen löi läpi vuoden 2011 elokuvallaan Polisse.

Huumassa, joka tunnetaan myös paremmin kertovalla nimellä My King, sen tekijät, ohjaaja ja käsikirjoittajapartneri, myös toisessa pääosassa nähtävä Emmanuelle Bercot, ovat ottaneet elokuvansa aihepiiriksi vakavan ja vaikean asian, sen, kuinka pitkälle ihminen on valmis menemään pelkän rakkauden ja intohimon vuoksi, mutta sen sijaan, että saarnaisivat miespaholaisista ja nostaisivat hamekansaa jalustalle heikompana astiana, aikajanalla mielivaltaisesti pomppiva elokuva toimii monella eri tasoilla upeasti. Paikoin ohjaaja tuntuu kuitenkin unohtuvan oman tarinansa keskelle, häikäistyessään tähtiensä suvereenista tulkinnasta, mutta pääasiallisesti rakkaus helvetistä kuvataan taitavasti ilman turhia ylilyöntejä.

Rakkauden leimahtaminen on nähty valkokankaalla aina elokuvan syntyajoista asti, mutta Huumassa ei ole yhtään falskia nuottia. Se tutkii mitään peittelemättä sitä outoa magnetismia, joka vetää ihmisiä kohti toisiaan, vaikka jokainen solu sanoo, että kyseessä on täysin väärä valinta kummallekin osapuolelle. Rankka ja katarttinen parisuhdeterapian räjähtelee raketin lailla tuon ihmistä mystisesti liikuttavan kemiallisen reaktion voimasta, mutta myös aiheuttaa miltei pahoinvointia rankimmissa paljastuksissaan.

Huuma kysyy pahoja kysymyksiä, mutta jättää fiksusti vastaamisen katsojalle. Miten pitkälle rakkaus riittää, jos parisuhteen osapuolet eivät lopulta jaa yhtään yhteistä asiaa ja käykö lopulta niin, että ne seikat, joihin toisessa aluksi niin palavasti ihastuu, ovat lopulta juuri niitä samoja, jotka johtavat eroon? Huuma laittaa sekä katsojan reaktionopeuden, että myös sietokyvyn puntariin, samalla kun se antaa aikaa pureksia nähtyjä käänteitä. Eikä tulkinta ole loppupeleissä katsojan sukupuolesta kiinni, sillä kummankin päähenkilön, niin Tonyn kuin Georgionkin, paikoin irrationaaliseenkin käytökseen on yllättävän helppoa samaistua.

Emmanuele Bercot voitti täysin ansaistusti Cannesissa parhaan naispääosan palkinnon tunnemyrskystä toiseen joutuvan Tonyna, mutta saman pystin olisi ansainnut myös Vincent Cassel, jonka Georgio on silkka luonnonvoima. Herkimmistä kohtauksista aina syvimpään raivoon kaksikko näyttelee erinomaisen aidosti ja kaiken paljastaen. Tärkeissä sivurooleissa nähdään myös Louis Garrel Tonyn järkipäisenä veljenä Solalina, ohjaajan sisko Isild Le Besco tämän tyttöystävä Babethina sekä Chrystéle Saint Louis Augustin Georgion tasapainottomana exänä Agnésina.

Yhteenveto
Rankka ja realistinen draama rakkaudesta, vaikka sitähän se kaikki on.

Anamorfinen: 
Anamorfinen
Levymäärä: 
0
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Pakkotekstitys: 
On
Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016