Alkuperäinen nimi: 
Julieta
Lajityyppi: 
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2016
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Käsikirjoittaja: 
Musiikki: 
Ikäsuositus: 
11
Kesto: 
99
Julieta
Jussi U. Pellonpää, Pe, 12/08/2016 - 00:00

Elokuva
Madridissa asuva Julieta (Emma Suaréz) tekee juuri muuttoa Portugaliin miesystävänsä Lorenzon (Dario Grandinetti) kanssa, kun vanhan ystävän Beatrizin (Michelle Jenner) yllättävä tapaaminen kadulla muuttaa suunnitelmat täydellisesti. Julieta muuttaa takaisin vanhaan kotitaalonsa ja aloittaa pitkän ja raskaan kirjeen tyttärelleen Antialle, jota ei ole tavannut enää vuosikausiin. Mitä pitemmälle Julieta kertomuksessaan nuoresta minästään (Adriana Ugarte), Antian isästä Xoanista (Daniel Grao) ja heidän myrskyisästä suhteestaan etenee, ja menneisyys saavuttaa nykyhetken, sitä selvemmäksi hänelle tulee, ettei hän tuntenut tytärtään lainkaan.

Muutaman lievän epäonnistumisen (Iho jossa elän (2011), Matkarakastajat (2013)) ohjaajalegenda Pedro Almodóvar palaa tasolleen uudella elokuvallaan Julieta. Intensiivinen, jännittävä ja traaginen tarina äidistä ja tyttärestä kerrotaan tutulla voimalla ja pieteetillä, jonka tehoista suuri osa lepää myös erinomaisten näyttelijöiden harteilla. Jean-Claude Larrieun taitava kuvaus tulvii harkittuja detaljeja ja Almodóvarin parhaille elokuville tuttuun tapaan myös väreillä, ja väriyhdistelmillä, on tärkeä osansa kerrontaa.

Almodóvar purkaa Julietan tarinaa paikoin kuin mysteeriä, jonka tummaa tunnelmallisuutta tukee myös Alberto Iglesiasin välillä film noirinkin syvyyksissä liikkuva musiikki. Aikajanalla menneestä nykyisyyteen vaivatta liikkuva tarina tutkii syyllisyyttä ja sen kaiken alleen musertavaa voimaa, samalla kun se analysoi kauniin koskettavasti myös itsesyytösten sielua rotan lailla nakertavia tuhoja. Se on myös kertomus ihmisistä, joiden päätökset voivat vaikuttaa läheisiin pelottavalla voimalla, kun toisen poissaolo yhtä aikaa sekä täyttää että tuhoaa elämän. Julieta pohjaa kanadalaisen Nobel-palkitun kirjailijan Alice Munron novellikokoelman Karkulainen: Kertomuksia (2004) tarinoihin Mahdollisuus, Pian ja Hiljaisuus.

Pääroolissa Julietana sekä Emma Suarez että Adriana Ugarte tekevät loistavaa työtä.  Kummankin naisen olemuksesta ja kasvoilta voi lukea koko tunneskaalan ilman yhtäkään ylimääräistä elettä. Tärkeitä palasia äidin ja tyttären tarinassa esittävät myös Michelle Jenner Antian lapsuudenystävänä, Imma Cuesta Xoan luotettuna Avana sekä Rossy de Palma Julietan perheen taloudenhoitajana. Erinomaisia ovat myös Antiaa eri ikäisenä näyttelevät Priscilla Delgado ja Bianca Parés.

Yhteenveto
Hienoa lopetustaan myöten äärimmäisen hallittu ja harkittu elokuva.

Anamorfinen: 
Anamorfinen
Levymäärä: 
0
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Pakkotekstitys: 
On
Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016