Elokuva
1919, neljä vuotta Gallipolin, yhden Ensimmäisen maailmansodan verisimmän taistelun, jälkeen australialaisen maanviljelijän ja kaivonkatsojan Joshua Connorin (Russell Crowe) vaimon Elizan (Jacqueline McKenzie) murhe kolmen poikansa kohtalosta sodassa kasvaa kestämättömiin mittoihin. Kun Joshua lupauksensa velvoittamana matkaa Turkkiin selvittääkseen jälkikasvunsa kohtalon, hän saa huomata, että vihanpito on kaikkea muuta kuin päättynyt. Matkasta totuuden äärelle tulee äärimmäisen vaarallinen, varsinkaan, kun Connor ei voi olla varma voiko hän luottaa uusiin avuliaisiin tuttavuuksiinsa, sotaleski Aysheen (Olga Kurylenko), turkkilaiseen majuri Hasaniin (Yilmaz Erdogan) tai brittiläiseen everstiluutnantti Hughesiin (Jai Courtney).
Näyttelijänä supertähdeksi kasvaneen Russell Crowen esikoisohjaus Kaivonkatsoja on lavea ja näyttävä sotaepookki ja samalla intiimi tutkielma lupauksista, menetyksestä ja toivosta, joka tuo historian henkilökohtaiseksi. Andrew Anastasiosin ja Andrew Knightin tositapahtumien inspiroima käsikirjoitus yhdistelee totta ja tarua, piirtäen vahvoin vedoin muotokuvan miehestä ja tämän missiosta, jolle vaikuttavan taustan antavat maailmanpalo ja eksoottiset, auringonpaahtamat lokaatiot.
Australiassa vietetään aina 25. huhtikuutta Anzac-päivää (Austaralian and New Zealand Army Corps), jolla kunnioitetaan Gallipolin taisteluun osallistuneita, selviytyneitä, kaatuneita ja kadonneita, Australialian ja Uuden-Seelannin sotilaita. Kotimaansa lisäksi Crowe nostaa fiksun vahvasti esiin myös turkkilaisen näkökulman, jolla alleviivataan sitä faktaa, ettei suru ole minkään valtakunnan monopolisoimaa. Elokuva onkin omistettu kaikille sodissa kaatuneille tai kadonneille sekä heidän omaisilleen. Tunnetuin taistelua kuvaavista elokuvista lienee Peter Weirin läpimurtoteos Gallipoli (1981), jonka yhdessä pääosassa nuori Mel Gibson aloitti nousunsa maailmantähteyteen.
Näyttelijät ovat aiemminkin hypänneet ohjaajan suurin saappaisiin, vieläpä näyttelemällä itse elokuviensa pääosan, ja muutamat heistä, kuten Kevin Costner (Tanssi susien kanssa, 1990) ja Mel Gibson (Braveheart – taipumaton, 1995), iskivät kultasuoneen myös palkintojenjaossa kummankin kerätessä useita Oscareita, mukaan lukien pystin parhaasta ohjauksesta. Ohjaajana Crowe on mestareilta oppinsa imenyt, rauhallinen ja detaljeille tarkka näkijä, mutta osin myös liikaa varman päälle pelaava ja riskejä kaihtava, jotta Kaivonkatsoja kasvaisi edellä mainittujen epookkien kokoiseksi elämykseksi.
Näyttävä ja hallitusti tunnemanipulaation osaava elokuva on kuitenkin kyseessä, sillä Crowen taustalla on ollut iso liuta alansa todellisia ammattilaisia. Surullisin uutinen kaikille maailman elokuvien ystäville on tietenkin se, että Kaivonkatsoja jäi Peter Jacksonin luottomiehenä tutuksi tulleen Andrew Lesnien (Taru Sormusten herrasta- trilogia (2001-2003), King Kong (2005), Hobitti -trilogia (2012-2014)) viimeiseksi elokuvaksi. Oscar-palkittu mestari kuoli yllättäen 27. huhtikuuta 2015, vain viikon elokuvan Yhdysvaltain ensi-illan jälkeen.
Jos kokonaisuus hiukan lipsuukin ohjaaja Crowen hyppysissä, näyttelijä Crowen karisma ja läsnäolo ovat tutusti paikoillaan. Joshua Connorissa yhdistyvät monet ihmisen piirteet, eivätkä niistä kaikki ole suinkaan postiivisia. Surun aaltojen välissä kulkeva mies on yhtä aikaa maanläheisen todellinen, kuin myös ammattiltaan myyttinen kaivonkatsoja, joka kykenee tulkitsemaan maan ilmiöitä ja ääniä muita herkemmin. Olga Kurylenkon Ayshe jää vahvojen mieshahmojen varjoon, joista terävimmin piirtyvät Yilmaz Erdoganin kovia kokenut turkkilainen komentaja Hasan ja tämän luottokersantti Jemalina Cem Yilmaz. Dan Wyllie on kapteeni Brindley ja Connorin sodan syövereihin kadonneina poikina nähdään Ryan Corr, James Fraser ja Ben O`Toole. Steve Bastoni on Ayshan nuori poika Omer.
Yhteenveto
Russell Crowe avaa ohjaajan uransa lupaavasti kaikin puolin näyttävällä sotadraamalla.
- Kirjaudu sisään lähettääksesi kommentteja