Elokuva
Eletään Kööpenhaminassa vuonna 1975. Keski-ikäinen ja keskiluokkainen, arkkitehtuuria opettava Erik (Ulrich Thomsen) perii isältään hulppean talon aivan keskeltä kaupungin parasta aluetta. Tv-julkkis vaimo Anna (Trine Dyrholm) näkisi suuren rakennuksen olevan otollinen paikka perustaa kommuuni samoin ajatteleville ystäville, eikä näiden tytär Frejallakaan (Martha Sofie Wallström Hansen) ole mitään ajatusta vastaan. Pian talo on täynnä elämää, kun sisään muuttavat sanavalmis Ole (Lars Ranthe), taiteellinen pariskunta Ditte ja Steffen (Anne Gry Henningsen ja Magnus Millang) sekä näiden 6-vuotias, vakavasti saiaras poika Vilads (Sebastian Grönnegaard Milbrat). Kodin saavat myös maahanmuuttaja Allon (Fares Fares), sekä kaikille mukava Mona (Julie Agnete Vang). Rennossa, viinin ja naurun täyttämässä ilmapiirissä vapaamieliset ystävät pitävät asukaskokouksia tasaisin väliajoin ja sääntöjä muokataan aina tarpeen mukaan, mutta pian on paholainen porstuassa, kun Erik alkaa tapailla nuorta opiskelijaansa Emmaa (Helene Reingaard Neumann), pistäen niin oman perheensä kuin koko kommuunin idealismin koetukselle. Annan ratkaisu asiaan on ylenpalttisen epäitsekäs, mutta käytännössä täysi katastrofi.
Tanskalainen huippuohjaaja Thomas Winterberg tuli tutuksi osana Dogma-liikettä ja löi lopullisesti elokuvallaan Juhlat (1998). Sen jälkeen miehen nimi on ollut vahvasti esiellä eri palkintogaaloissa, varsinkin loistavan Jahti -elokuvansa (2012) ansiosta. Katkeran suloinen, paikoin hauska, paikoin äärimmäisen dramaattinen ja koskettava Kommuuni perustuu ohjaajan omiin nuoruusmuistoihin ja niistä kirjoittamaan näytelmään, todistaen Winterbergin olevan yksi Euroopan parhaimmista elokuvan tekijöistä.
Kommuuni ei sen enempää kritisoi kuin ylistäkään kommuunielämää, vaan näyttää, että elämä tasavertaiseksi tarkoitetussa yhteisössä vaatii onnistuakseen määrätynlaisia ihmisiä, jotka jakavat samat ajatukset ja arvot. Taitavasti jäsennellyssä kuvauksessa on ensisijaisesti kyse Erikin ja Annan perheestä, ja siitä, kuinka paljon yksi ihminen on valmis uhraamaan yhteisen hyvän eteen, mutta myös yhteiskunnallista sanomaa löytyy kommuunilaisten huomatessa, ettei omasta mielestä niin ikään perheeksi mielletty yhteiselo tarkoita samaa virkakoneiston silmissä.
Vaikka päähenkilöt ovatkin erinomaisen hyvin osiaan tulkitsevien Ulrich Thomsenin ja Trine Dryholmin Erik ja Anna, tilaa saa myös heidän 14-vuotias tyttärensä Freja, jonka vasta kehittymässä olevan tunne-elämän kommuunin tapahtumat tuppaavat sekoittamaan tyystin. Martha Sofie Wallström Hansen onkin nuoren tytön roolissa harvinaisen vakuuttava.
Yhteenveto
Kommuuni tarjoaa taitavaa tarinankerrontaa, akkuraattia ajankuvaa ja vaikuttavia roolitöitä, aivan kuten Thomas Winterbergilta on aina lupa odottaakin.
- Kirjaudu sisään lähettääksesi kommentteja