Elokuva
Pienimuotoisia draamoja ohjannut tanskalainen Ole Christian Madsen on saanut purtavakseen suuremman palan: maansa lähihistoriaa kuvaava Koodinimi Liekki ja Sitruuna (Flammen & Citronen, 2008) on kallein tanskalainen elokuvatuotanto. Se kohdistaa huomion kipeään aiheeseen. Toisen maailmansodan aikana Saksan miehittämässä Tanskassa oli huomattavan paljon myötämielisiä natsismin kannattajia. Miehitetyssä maassa käydyssä sodassa rintamalinjat hämärtyvät ja lähin naapuri tai paras ystävä voi osoittautua ilmiantajaksi. Madsen pureutuu nimenomaan sodan kansaa jakavaan puoleen. Salaiset soturit uskovat ehdottomasti tekojensa oikeutukseen. Kansakunnan viholliset on tapettava, mutta kuinka voisi tietää, ketkä loppujen lopuksi ovat ystäviä, ketkä vihollisia.
Koodinimien Liekki (Thure Lindhardt) ja Sitruuna (Mads Mikkelsen) taakse kätkeytyvät Bent Faurschou-Hviid ja Jørgen Haagen Schmith olivat maassa toimivan, miehitystä vastustavan vastarintaliikkeen aktiivisia jäseniä. Madsenin elokuvassa Bent on kiihkeä ja itsevarma parikymppinen nuorukainen, joka on aina valmis toimintaan. Sen sijaan Jørgen on pikemminkin flegmaattinen toimistojen sankari, jonka ei voisi kuvitella tarttuvan aseisiin. Kohtalo on kuitenkin määrännyt toisin, ja Saksan miehitettyä Tanskan he tuntevat velvollisuudekseen tehdä jotain. Heidän epäkiitollisena tehtävänään oli likvidoida saksalaismielisiä Tanskan kansalaisia. Vastarintaliikkeen militaristisen järjestäytyneessä organisaatiossa heidän esimiehenään toimii suoraan Lontoosta käskynsä saava Aksel Winther (Peter Mygind).
Tapahtumat sijoittuvat sodan loppuvaiheeseen, vuoden 1944 Kööpenhaminaan. Sodan lopputulos alkaa olla jo selvä jopa kiihkeimmille saksalaismielisille natseille. Taistelut Tanskan maalla tuntuvat vain kiihtyvän. Monista teloitustehtävistä selvinneet Bent ja Jørgen janoavat yhä teloituskohteita käyden jopa hieman varomattomiksi. Toisaalta tappion pettymystä purkavat saksalaiset aloittavat mielivaltaiset teloituskampanjansa. Kiihtyvässä tilanteessa käy yhä vaikeammaksi erottaa ystäviä vihollisista. Ennen pitkää herää epäilys petturista, ja pian on miltei mahdotonta luottaa keneenkään.
Todellisuuspohjaisuudesta huolimatta Madsen ei ole ryhtynyt tekemään elokuvasta dramatisoitua dokumenttia. Vaikka temaattisesti elokuva pohtiikin vakavia aiheita, ottaa Madsen tarinan tasolla huomattavia vapauksia yksinkertaistaa asioita luodakseen viihdyttävän kokonaisuuden. Koodinimi Liekki ja Sitruuna on niin visuaalisesti kuin narratiivisesti klassisen film noir -hengen mukaista ja osittain jopa hieman sarjakuvamaista kerrontaa. Elokuva muistuttaa monella tavalla Jean-Pierre Melvillen Ranskan vastarintaliikkeestä kertovaa klassikkoa Maanalainen armeija (L' Armée des ombres, 1969). Tarkoituksena ei niinkään ole taltioida historiaa sellaisenaan, vaan pikemminkin tulkita epätoivoista sotaa käyvien vastarintaliikkeen miesten tuntoja viihdyttävään pakettiin käärittynä.
Tekniikka
Synkkäsävyisessä elokuvassa ei kirkkailla väreillä koreilla. Audiovisuaalinen ilme onkin valjastettu palvelemaan elokuvan kokonaistunnelmaa ja samalla luomaan historiallista ajankuvaa. Julkaisun anamorfinen kuva onnistuu välittämään sen varsin hyvin, vaikka paikoitellen kuvassa onkin havaittavaa pehmeyttä ja kohinaa. Sekä DTS- että Dolby Digital 5.1 -versioina oleva ääniraita ei nouse missään vaiheessa esille, mutta onnistuu välittämään tapahtumapaikkojen äänimaiseman ja dialogin tarvittavalla intensiteetillä.
Lisämateriaali
Lisämateriaalivalikoima on valitettavan suppea. Suomenkielisen valikon kautta löytyy VFX-koosteeksi nimitetty lyhyt minidokumentti (8:14) ja minimittainen elokuvamainos (0:58). VFX-koosteessa havainnollistetaan elokuvan visuaalisen ilmeen luomista. Nykyaikaisessa miljöössä kuvatusta materiaalista muokattiin toisen maailmansodan aikaisen maiseman näköistä kuvaa. Tietokoneen avulla monista otoksista jouduttiin poistamaan moderneja elementtejä. Samalla kuvaan lisättiin aikakauteen sopivaa materiaalia ja muokattiin olemassa olevaa paremmin historialliseen kontekstiin ja elokuvan visuaaliseen ilmeeseen sopivammiksi.
Tanskankielentaitoisille tarjolla on elokuvan mittainen kommenttiraita, jota ei valitettavasti ole tekstitetty millään kielellä. Toisena tanskankielisenä erikoisuutena on näkövammaisille tarkoitettu ääniraita, jossa kerrotaan elokuvan tapahtumista. Edellä mainittujen ääniraitojen lisäksi tanskankielisestä valikosta löytyy myös pidempi elokuvatraileri (1:57) ja muiden historiallisten elokuvien mainoksia.
Yhteenveto
Film noir -henkisessä viihteellisessä paketissa käsitellään Tanskan lähihistorian kipeää aihetta; toisen maailmansodan aikaan Saksan miehittämässä Tanskassa oli huomattava määrä natsimyötämielisiä kannattajia, joita vastarintaliikkeeseen kuuluvat Liekki ja Sitruuna metsästivät. Koodinimi Liekki ja Sitruuna on visuaalisesti näyttävä, mutta sisällöllisesti puolitiehen jäävä katsaus tapahtumista.
- Kirjaudu sisään lähettääksesi kommentteja