Alkuperäinen nimi: 
Under sandet
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2015
Valmistusmaa: 
Käsikirjoittaja: 
Musiikki: 
Ikäsuositus: 
15
Kesto: 
101
Land of Mine
Jussi U. Pellonpää, Pe, 29/04/2016 - 00:00

Elokuva
Ennen kuin Toinen Maailmansota päättyi keväällä 1945, viisi vuotta Tanskaa rautaisin ottein hallinneet saksalaiset valloittajat olivat piilottaneet maan länsirannikolle liki kaksi miljoonaa miinaa liittoutuneiden maihinnousun pelossa. Osa tuhansista vangeiksi jääneistä saksalaisjoukoista kuljetettiin Tanskaan, missä heidät, pääosin nuoret ja kokemattomat sotilaat, laitettiin pikaisen ja puutteellisen koulutuksen jälkeen purku- ja raivaustöihin puhdistamaan rannikkoseudut maan alle kätketyistä räjähteistä. Äärimmäiseen vaaralliseen pakkotyöhön, jossa kuolema voi vaania jokaisen hiekanjyvän alla, joutunutta pientä ryhmää sotavankeja määrätään johtamaan karski laskuvarjojoukkojen veteraani, vääpeli Carl Rasmussen (Roland Møller), jolle nuorten vihollisten henki ei ole minkään arvoinen.

Martin Zandvlietin ohjaama ja käsikirjoittama Land of Mine on erinomaisen vaikuttava esitys historiasta, josta on tähän asti vaiettu. Traagiset tapahtumat kun eivät suinkaan loppuneet Saksan antautumiseen, vaan niin jälkiraivaus, -rakennus kuin myös sodan haavoista paraneminen oli vähintään yhtä tuskallinen prosessi niin häviäjille kuin voittajillekin. Samalla kun Land of Mine on psykologisesti uskottava kuvaus hataralle pohjalle rakentuvasta luottamuksesta, ystävyydestä ja ennen kaikkea inhimillisyydestä, se on samalla myös jäätävän tehokas trilleri, jonka kirkkaassa päivänvalossa tapahtuvissa piinaavimmissa kohtauksissa on tehoja kuin ydinvoimalassa.

Hienosti eri tasoihin assosioituvalla englanninkielisellä nimellä Land of Mine, alkuperäiseltä nimeltään Under Sandet, kulkeva draamajännäri on elokuvantekoa taitavimmillaan. Zandvliet ohjaa äärimmäisen hallitusti, pitää kaiken turhan kaukana ja synnyttää äärimmilleen kiristyviä tilanteita ilman turhia tehokeinoja tai salamaleikkauksia. Camilla Hjelm Knudsenin kameratyöskentely tuo jokaisen miinakentillä kulkevan lähelle, antaa aikaa persoonien kasvulle ja piirtää yhdellä otolla häikäisevän kauniita kuvia luonnosta, jossa vaara voi vaania joka askeleen alla. Erinomaista työtä tekevät myös leikkaajat Per Sandholt ja Molly Malene Stensgaard sekä kaikessa pienuudessaan äärimmäisen osuvan musiikin luonut Sune Martin.

Roland Møller tekee vahvaa ja vakuuttavaa työtä Rasmussenina, mutta aivan yhtä tärkeiksi osiksi upeaa kokonaisuutta nousevat nuoria sotavankeja esittävät tulevaisuuden tähdet. Louis Hoffmann on joukon johtaja Sebastian, Oskar Bökelmann sotilaallisuuteen uskova Ludwig, Joel Basman kyyninen Helmut sekä Oskar ja Emil Buschow Lessnerin kaksoset Werner ja Ernst. Laura Bro on vankimökin läheisyydessä asuva äiti Karin ja Zoe Znadvliet tämän nuori tytär Elisabeth. Mikkel Boe Folsgaard nähdään armottoman kapteeni Ebbe Jenssenin roolissa.

Yhteenveto
Yksi viime vuosien parhaita skandileffoja, ehdottomasti.

Anamorfinen: 
Anamorfinen
Levymäärä: 
0
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Pakkotekstitys: 
On
Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016